YEREL HABERLER - 26 Mayıs 2017 Cuma 09:48

Sarıçam’da altyapı çıkmazı

A
A
A
Sarıçam’da altyapı çıkmazı

Adana’da yaklaşık 2 yıl önce yapılan imar değişikliğinin ardından mantar gibi apartmanların yükseldiği Sarıçam ilçesinde yaşanan yol, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz, telefon ve internet hizmetleriyle ilgili sıkıntılar yüzünden ev yapan da ev alan da pişman oldu.

Adana’da yaklaşık 2 yıl önce yapılan imar değişikliğinin ardından mantar gibi apartmanların yükseldiği Sarıçam ilçesinde yaşanan yol, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz, telefon ve internet hizmetleriyle ilgili sıkıntılar yüzünden ev yapan da ev alan da pişman oldu. Yapımı biten binalardan ev alan vatandaşlar kanalizasyon sıkıntısı çektikleri için lüks apartmanlarının yanına fosseptik çukuru açtı. Vatandaşlar ucuz diyen Sarıçam ilçesinden ev aldıkları için pişman olduklarını söylerken müteahhitler ise Seyhan ve Çukurova ilçelerine göre yarı fiyatına bile ev satamamaktan dert yanıyor.


Adana’ya imar düzenlemesi ile yoğunluk artışına gidilen ve son iki yılda yaklaşık 20 bin konutun yapıldığı ve yoğun yapılaşmanın devam ettiği Sarıçam ilçesindeki mahallelerden Çarkıpare Mahallesi’nde altyapı sorunları vatandaşı çileden çıkardı. Yeni stadyum inşaatının da devam ettiği bölgede yapımı biten binalarda oturan bazı vatandaşlar, kanalizasyon altyapısı olmadığı için binalarının yanına fosseptik çukuru açıp atık sularını burada depolamak zorunda kalıyor. Fosseptik çukurunda biriken atıklar ASKİ’ye ait vidanjörler yardımı ile tahliye edilebiliyor. Yaşanan altyapı sorunları yüzünden yapılan evler Seyhan ve Çukurova bölgesindeki inşaatların yarı fiyatına ancak satılabiliyor. Müteahhitler ev satamamaktan, ev alanlar da altyapı sorunlarından dolayı pişmanlıklar yaşıyor.


Ulaşım, yol, internet, doğalgaz, elektrik ve su sorunlarının da olduğu yeni yerleşim bölgesinde yaşayanlar sorunlarının çözümü konusunda yetkilileri göreve çağırdı.



“Sıkıntılarımız çok”


Bir residansta oturan Adem Doğan, kanalizasyon sıkıntısı olduğu için fosseptik çukuru açıp binalarındaki atık suyun orada toplandığını bunun da kendilerine sıkıntı yarattığını anlattı. Doğan, “Yol sıkıntımız var. Altyapı yok. Arabalarımızın altı yere değiyor. Elektrik sıkıntımız var. Doğalgaz zaten gelmedi. Elektrik gel git oluyor. Ampullerimiz patlıyor. İnternette yok, bu gidişle gelmez sanırım oda. Pisliğimiz açtığımız fosseptik çukuruna geliyor. Alt yapı olmadığından böyle bir çözüm bulduk” diye konuştu.



“Satışlarımız durgun, çalışmaların hızlanmasını bekliyoruz”


Sarıçam’da inşaatı olan müteahhit Süleyman Kanlı ise ev satamamaktan dolayı sıkıntı çektiğini belirterek, “Burası gelişen bir bölge ama gelişimin belediye hizmetleri ile eş değer gitmesini istiyoruz. Şuan da kanalizasyon, doğalgaz, internet alt yapıları da bir an önce çözümlenirse stadyum bitene kadar en azından vatandaşlar yerleşmiş olur. Bazen müşterilerimiz tereddüt ediyorlar. Kanalizasyon yok diye dedikodu yapıyorlar. Satışlarımız durgun, biraz daha artması gerekiyor. Alt yapı hizmetleri ile yol çalışmaları biran evvel tamamlanırsa müşterilerimiz geldiği zaman alımlarına daha da etkisi olacaktır” dedi.



“Taciz olayları oluyor”


Çukurova Üniversitesi’nde okuyan 21 yaşındaki Elif Yücesoy da, merkez ilçelerde yurt sıkıntısı çektiği için Sarıçam’daki yurtta kalmak zorunda olduğunu fakat akşam okuldan çıkınca arkadaşları ile birlikte 3 defa taciz edildiğini ifade etti. Yücesoy, “Ben ikinci öğretimim. Okuldan saat 22.30’da çıkıyorum. Yol çok karanlık oluyor ulaşım imkanımız da yok. Durak yok. Bir dolmuş geçiyor ama oda çok hızlı geçiyor. Can güvenliği denen bir şey yok burada. Yollar çok kötü. Taciz olayları oluyor. Başımıza 3 defa geldi. 3’ünde de polise başvurduk ama hiçbir sonuç alamadık” diye konuştu.



“Hangi çağda yaşıyoruz”


Hüseyin Kaya, isimli başka bir vatandaş ise kanalizasyonun olmamasının çok büyük sıkıntıya yol açtığını belirtti. Kaya, “Herkes burada ev almış gelip oturmak istiyor ama kanalizasyon yok diye kimse oturamıyor. Elektrik var ama voltaj yetersiz geliyor. Beyaz eşyalar bozuluyor elektrik sürekli gel git yaptığı için. İnsanlar buraya geliyor oturmak için ama lağım yok, çukurlar var. Hangi çağda yaşıyoruz halen daha kuyudan vidanjör gelip de lağım sularını boşaltıp çekiyor” ifadelerini kullandı.



“Pişman olduk”


Müşerref Şahbaz da ev aldığı için pişman olduğunu anlatarak, “Lüks diyerek aldım ama alt yapı, internetimiz yok. Kanalizasyonumuz yok. Üniversitede okuyan 2 çocuğum var ama derslerini yapamıyor. 2017 yılında yaşıyoruz. Gelişmiş diyorlar Sarıçam ama buralarda hiçbir gelişme yok. Aldığımıza alacağımıza pişman olduk biz açıkçası” şeklinde konuştu.


Mehmet Salduz ise ilk evinde böyle sıkıntılar yaşadığı için üzgün olduğunu söyledi.


Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) yetkilileri ise Sarıçam’da çalışmalara hızla devam ettiklerini, bazı bölgelerde yoğun inşaat olduğu için çalışmalarını inşaat işleri bittikten sonra başlayacağını belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TESK Genel Başkanı Palandöken: “Evliliklerin 500 milyar liralık ekonomi oluşturması bekleniyor” Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken düğün sezonunun başlamasıyla birlikte evliliklerin ekonomiye olan yansımasını değerlendirdi. Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten Palandöken, ortalama düşün yapmanın maliyetini anlattı. Beyaz eşyadan oturma grubuna, düğün salonundan ziynet eşyalarına kadar yapılan harcamaların 500 bin liradan başladığını kaydeden Palandöken, "Döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma imkanlarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu. “Geçtiğimiz yıl düğünler piyasaya 300 milyar lira katkı sağladı” Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.
Bursa Tarihi Gölyazı’da 100 yıllık balık mezadı Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde yapılan balık mezadı 100 yıldır aynı yerde düzenleniyor. Uluabat Gölü’nde yakalanan balıklar mezatta en çok parayı verenin oluyor. Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde her sabah 12.00’de başlayan balık mezadında renkli görüntüler yaşanıyor. Uluabat Gölü’nde balıkçıların tuttuğu taze balıklar 100 yıldır aynı yere dökülerek açık artırmada satılıyor. Yakalanan balıklar sırasıyla yere dökülerek mezatta satışa sunuluyor. Herkesin katılabildiği açık artırmada en yüksek fiyatı veren balıkların sahibi oluyor. Tüccarlar yeni yakalanan balıkları almak için birbirleriyle yarışıyor. Keyifli anların yaşandığı açık artırma her gün aynı saatinde tekrarlanıyor. Her vatandaşın tuttuğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmesi söyleyen Kooperatif üyesi Hüseyin Aydın, "Su Ürünleri Kooperatifi 1966 yılında kuruldu. 1986 yılına kadar kerevit vardı. Hastalıklar geldi kerevitler öldü. Kerevitler ölünce hepimiz balığa yöneldik. Her vatandaş tutmuş olduğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmek zorunda. Rüzgar olduğu zaman balıkçılar avlanamıyor. Şu anda sazan balığı yasak diğer balıklar serbest. Günde bazen 1 ton, bazen ise 100 kilo çıkıyor. Balık piyasası da aynı olmaz. Az olduğu zaman daha pahalı, bol olduğu zaman biraz daha uygun olur. Böyle bir düzenimiz var. Müzayede dedelerimizden kalma. Daha önceden kooperatif yoktu balıklar muhtarlık nezdinde satılıyordu. Muhtarlığa rüsum kesiliyordu geri kalanı balıkçıya veriliyor” dedi. Bu sene balık fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Hasan Dikmeoğlu, “Doğduğumdan beri balıkçıyım. Şimdi de esnaflık yapıyorum. Balığı köyde ve pazarda satıyorum. Turna, sazan, İsrail balığı ve arada yayın balığı çıkıyor. Uluabat Gölü’nde çok güzel balıklarımız var. Turnalar bu yıl ortalama 200 TL’den satılıyor” şeklinde konuştu.