YEREL HABERLER - 25 Aralık 2011 Pazar 11:33

İNTERNET SİTESİ OLMAYAN ŞİRKETLERE CEZA

A
A
A
İNTERNET SİTESİ OLMAYAN ŞİRKETLERE CEZA

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Yongalık, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlere internet sitesi kurma zorunluluğu getirildiğini belirterek, internet sitesine konulması gereken bilgilerin konulmaması ya da içeriğin usulüne göre koyulmaması halinde şirket yöneticilerinin para ve hapis cezası ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
Seyhan Oteli’nde düzenlenen “Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Şirketler Hukukuna Getirdiği Değişiklikler” konulu konferansın açış konuşmasını yapan ADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Türkiye ve şirketlerin ticari yaşamının geleceğine damga vuracak değişimleri öngördüğünü söyledi. Şirketlerin önemli bir değişim sürecini beraberinde getiren kanuna çok iyi hazırlanması gerektiğini vurgulayan Sönmez, “Yeni kanun, şirketlerimizin kurumsallaşması, sürdürülebilirliği, rekabet gücünün arttırılması, kamu güveninin oluşturulması ve şeffaflık açısından çok önemli bir fırsat ve zemin hazırladığı belirtiliyor. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek ve yeni Türk Ticaret Kanunu’nun şirketlerimizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak bir değişim projesi olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Çukurova Bölgesi’ndeki aile şirketlerinin yapılanmasının gerçekleştiği limited ve anonim şirketlerin yapısı, işleyişi ve denetimi açısından da önemli değişiklikler getireceğini kaydeden Sönmez, söz konusu değişimin bir sonucu ulaşılacak etik ve şeffaf yapıların, gelecekteki ticari yaşama önemli katkılar sağlaması temennisi içinde olduklarını ifade etti.
6 AYA KADAR HAPİS, 300 GÜNE KADAR ADLİ PARA CEZASI
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin’in moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Yongalık, “Ticaret Kanunu Açısından Sermaye Şirketlerine Genel Bir Bakış” konulu bir sunum yaptı.
Yeni kanunda 210 yeni madde bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yongalık, sözkonusu yasayla birlikte şirketlere internet sitesi kurma zorunluluğu getirildiğinin altını çizdi. 01.07.2013 tarihinden itibaren bu maddenin yürürlüğe gireceğini belirten Prof. Dr. Yongalık, internet sitelerinde şirket ortakları, üçüncü kişileri ilgilendiren tüm bilgilerin, şirket yöneticilerine ödenen tüm paraların, temsil ve seyahat giderlerinin, tazminatların, sigorta primleri gibi. ödemelerin de yer almak zorunda olduğunu kaydetti. Bu bilgilerin internet sitelerinde yer almaması halinde herhangi bir internet kullanıcısının şirket aleyhine dava açabileceğini dile getiren Prof. Dr. Yongalık, bu durumda şirketin yönetim kurulu üyelerinin, müdürlerin ve yönetici olan komandite ortakların 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezası ile internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne göre koymama durumunda ise 3 aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabileceklerini ifade etti. Yongalık, yasadaki bu düzenlemenin mevcut haliyle sakıncalar içerdiğini sözlerine ekledi.
TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZ İDARİ OTORİTE DÖNEMİ KAPANDI
’Sermaye Şirketlerinde Finansal Raporlama ve Denetim’ konulu bir sunum yapan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aykut Özkorkut ise 2 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe giren Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin birçok açıdan ucube bir düzenleme olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özkorkut, sözkonusu KHK’de bağımsız bir kurum ve bunun içinde de bir kurul yapısının bulunduğunu ancak 643 sayılı KHK ile bu 3046 sayılı kanun 19/A maddesi nedeniyle bağımsızlık gibi bir durumun ortadan kalktığını öne sürdü. Doç. Dr. Öztorkut, “Maddede ‘ilgili, ilişkili, alakalı bakanlık’ ifadeleri kullanılıyorsa ilgili bakan adı geçen kurumu her zaman her türlü denetler demektir. Denetime tabidir. Yani artık bağımsız idari otorite dediğimiz dönem Türkiye’de kapanmıştır. Aklınıza gelen SPK, EPDK, BDDK gibi yapıların hepsi artık ilgili bakanın vesayeti altındadır. Türkiye’de artık bağımsız idari otorite dönemi sonlanmış bulunmaktadır haziran ayından itibaren” şeklinde konuştu.
Konferansa Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ahmet Coşar, BPW Adana-Türkiye Kulübü Başkanı Filiz Yaldız, ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, ADSİAD üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe son 2 deplasmanda 4 puan bıraktı Süper Lig’de en fazla puan topladığı sezonu yaşayan Fenerbahçe, son 2 deplasman maçında 4 puan kaybederek şampiyonluk yarışında yara aldı. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Fenerbahçe, Konyaspor’a konuk olurken sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla puanını 90’a yükselten sarı-lacivertliler, ligde son 3 haftaya girilirken lider Galatasaray’ın 6 puan gerisine düştü. Bu sezon dış sahada mağlubiyet yaşamayan Kanarya, üst üste elde ettiği 10 maçlık galibiyet serisinin ardından Sivasspor ve Konyaspor maçlarında 2’şer puan kaybetti. Fenerbahçe dış sahada oynadığı 18 maçta 15 galibiyet, 3 beraberlik alarak 48 puan topladı ve 2020-2021 sezonunda elde ettiği ‘dış sahada en fazla puan toplama rekorunu’ da geride bıraktı. Sarı-lacivertliler 3. kez gol atamadı Sarı-lacivertliler, 18 hafta sonra bir maçta fileleri havalandıramadı. Ligde 89 golle, en golcü takım olan Fenerbahçe, 3. kez rakip fileleri havalandıramadan maçı tamamladı. İsmail Kartal’ın öğrencileri ligin 36. haftasında 12 Mayıs Pazar günü Kayserispor’u konuk edecek. Mert Müldür cezalı duruma düştü Konyaspor mücadelesine yedek kulübesinde başlayan Mert Müldür, iki takım oyuncularının yaşadığı gerginlik sonrası itirazda bulunurken hakem Bahattin Şimşek tarafından 34. dakikada sarı kart gördü. Bu sezon ligde 4. sarı kartını gören Mert, gelecek hafta iç sahada oynanacak Kayserispor müsabakasında cezalı duruma düştü. 25 yaşındaki futbolcu Samsunspor’la oynanan iki maçta ve Pendikspor karşılaşmasında sarı kart görmüştü. Konyaspor’a karşı 52. dakikada Osayi-Samuel’in yerine oyuna giren Mert Müldür, sarı-lacivertli formayla bu sezon 25 lig maçında görev aldı.
İstanbul Avcılar’da inşaat çalışması sırasında vinç devrildi, facianın eşiğinden dönüldü Avcılar’da inşaat çalışması sırasında toprağın çökmesi sonucu vinç, park halindeki otomobilin üstüne devrildi. Aracın yanındaki 2 kişi kıl payı kurtulurken, vincin devrilme anı güvenlik kamerasına anbean yansıdı. Olay, saat 17.00 sıralarında Avcılar Merkez Mahallesi Fırın Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre, inşaat çalışması sırasında vincin tekerlerinden birinin altındaki toprakta çökme yaşandı. Bunun üzerine vinç yana doğru devrilirken, vincin bir kısmı park halindeki 34 VVT 58 plakalı otomobilin üstüne düştü. Olay sırasında otomobilin yanında bulunan bir kız ve adam kıl payı kurtuldu. Otomobil ağır hasar alırken, ihbar üzerine sokağa polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kazada çökme sebebiyle yere düşerek yaralanan bir inşaat çalışanı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alan güvenlik şeridi ile kapatılırken, polis ekipleri konu ile ilgili çalışma yaptı. Vinç başka bir vinçle düzeltilerek kaldırılırken, aracın üstüne düştüğü o anlar ise sokaktaki bir binanın güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. “Bir facia olabilirdi” Olayla ilgili konuşan esnaf Ramazan Özkan, “Yanımızda inşaat yapılıyor. Toprağın altı kazıdan dolayı biraz çökmüş. Vincin ağırlığına dayanmadı ve lastikler batınca vinç yan devrildi. Dükkanımın önünde arkadaşımızın arabası vardı. Araba park halindeydi. Ona zarar verdi. Bir kız çocuğu ve bir adam saniye ile kendilerini kurtardılar. Daha sonra polis ve sağlık ekipleri geldi. Olay yeri inceleme geldi ve tutanak tuttular. Tabii mahallede herkes şok yaşadı. Deprem oldu zannettiler. Vinci kaldırdılar. Ucuz atlatıldı, bir facia olabilirdi” dedi.