EKONOMİ - 21 Kasım 2017 Salı 13:14

Çomu: "İnovasyon ve markalaşmaya yatırım yapılmalı”

A
A
A
Çomu: "İnovasyon ve markalaşmaya yatırım yapılmalı”

Sunar Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, ihracat performansında markalaşmanın önemine dikkat çekerek, "Ticarethane de olsa, üretim tesisi de olsa, mutlaka inovasyon ve markalaşmaya yatırım yapılmalı” dedi.

Sunar Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, ihracat performansında markalaşmanın önemine dikkat çekerek, "Ticarethane de olsa, üretim tesisi de olsa, mutlaka inovasyon ve markalaşmaya yatırım yapılmalı” dedi.


Çomu, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Adana Şubesi’nin düzenlediği toplantıda tecrübelerini paylaştı. Kendi şirketlerinin pek çok kademesinde 30 yıldan fazla süredir çalıştığını belirten Çamu, “Sunar, Müslüman olmanın bir gereği olarak hayatının hiçbir döneminde emekliliği arzu etmeyen, 83 yaşında olmasına rağmen her gün tesislerimize gelen bir insanın liderliğinde faaliyetlerine devam eden şirketler topluluğudur. Babamdan bahsetmek, açıkçası bize büyük bir mutluluk veriyor, çünkü babam gerçekten farklı olarak ne yapılabilir diye arayan-araştıran bir insan. Çukurova’da mısırın hem ekimi konusunda, hem de işlenerek endüstrinin ana girdilerden biri olması hususunda çok büyük emekleri ve öncülüğü olan babam Nuri Çomu’nun izinden giderek bizler de Sunar Mısır şirketimizde Türkiye’de birer ilk, dünyada ise üretimi sayılı yerde bulunan sorbitol ve maltitol gibi düşük kalorili doğal tatlandırıcıları ürettik. Bugün şirketlerimizin ürettiği ürünler ile 5 kıtada 100’den fazla ülkede dünya devleri ile rekabet halindeyiz” diye konuştu.



"İhracat olmazsa olmaz"


Hüseyin Nuri Çomu, ihracat performansında markalaşmanın önemine dikkat çekerek, “İhracat yapan ülkeleri sınıflandırdığımızda; hammadde, iş gücü veya enerjinin ucuz olması sebebiyle ellerindeki malları ihraç eden ülkeler sınıfı vardır. Gelişmekte olan ülkeler düzeyinde ise inovasyona doğru bir atılım söz konusudur. Bu ülkeler ne sattığını biliyor ve ürünü biraz daha geliştiriyor. Ülkemiz de bu sınıf içerinde yer almaktadır ve ben inanıyorum ki ülkemiz bir üst sınıf konumundaki teknolojiyi kullanan, inovasyon ruhunu taşıyan ve markalaşmasını tamamlamış güçlü ülkeler sınıfına doğru atılım halindedir. Ülke olarak mevcut durumumuza baktığımızda şükürler olsun biz sadece, girdileri ucuz olduğu için mallarını satan ülkeler sınıfından çıktık. İnovasyon ve markalaşma noktasında ciddi başarılar yaşamış firmalara sahip olan Finlandiya, Romanya, Macaristan gibi Avrupa ülkeleriyle bile artık baş etmeye başlayan bir statüye kavuşmuşuz ama daha çok yolumuz var, daha çok koşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.



Türk malının imajı


Devletin ihracata çok güzel destekler verdiğini vurgulayan Çomu, şunları kaydetti:


“Niteliği açısından dünyada bir ilk olan Turquality Programı, gerçekten markalaşmayı ve neticesinden ihracatı destekleyici yapısıyla oldukça önemli. Bu programın amacı, Türk markalarının desteklenerek, Türk malı imajının güçlendirilmesi. Yani bir taşla iki kuş vurmak gibi. Hem firmalarım güçlensin, hem ülke reklamım olsun, hem de devletimin gücü o ülkelerde tanınsın diye. Kısaca özetleyecek olursak ihracatı çok önemsiyoruz. Her bir üreticimizin, hatta her bir tüccar arkadaşımızın alıp sattığı mal için ihracatı mutlaka düşünmesi lazım. Firmalarımızın gelecek nesillere sağlam geçmesi için kurumsal yapılarının güçlü olması elzem. Ticarethane de olsa, üretim tesisi de olsa, mutlaka inovasyon ve markalaşmaya yatırım yapılması gerekir” dedi.


Etkinlikte konuşan ASKON Adana Başkanı Recep Çalışkan ise faizin haram, ticaretin helal olduğunu benimseyen bir kuruluşu, temsil ettiklerini belirterek, “Güzel dinimiz İslam, hayatın bütün alanlarını kapsamış, ticareti ve çalışmayı da ibadet olarak değerlendirmiştir. İnsanın en başta gelen vazifelerinden biri helal dairesinde yaşamak, helal kazanmak ve helal harcamaktır. Kazancımız muhakkak helal olmalıdır. Ayrıca kazancımızın nereye harcandığının da bilinci içinde olmalıyız” dedi.


ASKON Adana Başkanı Recep Çalışkan ve Başkan Vekili İmam Gazali Hıradağı, günün anısına Hüseyin Nuri Çomu’ ya tablo takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.