GENEL - 11 Ocak 2018 Perşembe 10:38

Görme engelliler teknolojik araçlarda KDV indirimi ve vergi muafiyeti istiyor

A
A
A
Görme engelliler teknolojik araçlarda KDV indirimi ve vergi muafiyeti istiyor

Adana’da yaşayan görme engelli Gazi Hasan Arısoy, engellilerin günlük hayatını kolaylaştıran teknolojik ürünlerde KDV indirimi ve gümrük vergisinde muafiyet istedi.

Adana’da yaşayan görme engelli Gazi Hasan Arısoy, engellilerin günlük hayatını kolaylaştıran teknolojik ürünlerde KDV indirimi ve gümrük vergisinde muafiyet istedi.


8 yıl önce Hakkari’nin Çukurca ilçesinde görev yaparken mayın patlaması sonucunda iki gözünü ve sağ elini bilekten kaybeden Gazi Hasan Arısoy (38), engellilerin karşılaştığı bazı sorunlara değindi. Sokakta karşılaştığı en büyük problemin kaldırımlara park eden araçlar, düzensiz konulan tabelalar olduğuna değinen Arısoy, hissedilebilir sarı yüzeylerin de artırılmasını istedi. Doğuştan görme kaybı olanlara nazaran sonradan görme kaybı yaşayanların hayata ve sokağa daha zor adapte olabildiğine dikkat çeken Arısoy, vatandaşlardan da bu konuda duyarlılık bekledi.


Şehitlerde olduğu gibi gazi çocuklarının da askerlikten muaf olması gerektiğine vurgu yapan Arısoy, “Bize en çok eşimiz ve çocuklarımız yardımcı oluyor. Örneğin görme engelli arkadaşımız oğluyla yaşıyordu, tek başına kalmak zorunda kaldı. Muaf tutulması iyi olacak diye düşünüyorum” dedi.


Görme engelli vatandaşların tek başına günlük hayatını sürdürmesinin zor olduğunu ve sosyal devlet gereği küçük hizmetler beklediklerini kaydeden Arısoy, “Bana en çok hayatta yardımcı olan kişi eşim. Eşimin doğum gününde veya evlilik yıldönümümüzde kendi başıma çıkıp hediye alma kabiliyetim yok. Valilik veya kaymakamlık bünyesinde bizlere bir araç ve refakatçi ayarlansa hem güzel bir jest olur hem de sosyal devletin gereğidir diye düşünüyorum. Bakıma muhtaç vatandaşlarımız bir gün öncesinden arayıp ‘Benim yarın AVM’ye veya berbere gitmem gerekiyor’ dese bir araç tahsis edilse zor olmasa gerek” ifadelerini kullandı.


Bazen onur kırıcı davranışlarla karşılaştığından yakınan Gazi Arısoy, “Toplumdaki algının biraz daha iyi yönde pozitif yönde gelişmesi gerektiğine inanıyorum. Ben devletimden, maddi olarak hiçbir eksik bir şey görmedim maddi olarak her türlü imkanı sağlıyor ama bir devlet kurumuna gittiğimde veya toplumdaki diğer insanlarla karşılaştığımda onurlu yaşamak istiyorum” şeklinde konuştu.


Gazi Arısoy, görme engellilerin en büyük yardımcısının akıllı telefonlar ve ekran koruyucusuyla kullanılabilen bilgisayarlar olduğunun altını çizerek şunları söyledi:


“Sosyal medyayı kullanmamız açısından, dünyada olan biteni izlememiz açısından çok önemli. Teknolojiyi görme engelliler olarak kullanabiliyoruz. Bu cihazlara ulaşmak için görme engellilere kolaylık yok. Özürlüler yasasında bildiğim kadarıyla ‘engellilerin günlük hayatlarını kolaylaştırıcı araçların KDV indirimi ve gümrük vergisinde muafiyeti’ söz konusu. Akıllı telefonlar ve ekran okuyucuya sahip bilgisayarlar günlük hayatımızı kolaylaştırıcı bir araç. Bunların KDV indirimden ve gümrük vergisinden muaf olması, ulaşımı zor olan görme engellilerin ulaşımını kolaylaştıracaktır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde 225 tıp öğrencisi beyaz önlük giydi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim alan 225 öğrenci için beyaz önlük giyme töreni düzenlendi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Ahmet Yıldız, Niğde Belediye Başkan Vekili Sebahattin Ecemiş, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alp Özgür Akdemir, akademisyenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Programda konuşma yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, ‘’ İnanıyorum ki öğrencilerimiz, hem fiziksel hem de vicdani temizliğin simgesi olan beyaz önlükleriyle çok iyi birer hekim olacaklar ve ülkemizin güçlü sağlık sistemine daha da güç katacaklardır. 2017 yılında öğrenci alarak eğitim öğretime başlayan üniversitemizin gözbebeği Tıp Fakültemiz, geçtiğimiz yıl ilk mezunlarını verdi. Hâlihazırda 700’e yakın öğrencisi ve 100’e yakın öğretim elemanıyla tıp alanındaki bilim ve eğitim öğretim hizmetlerine devam eden fakültemiz, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi aracılığıyla şehrimize ve bölgemize üst düzey sağlık hizmetleri vermeyi de sürdürmektedir. Bu yönüyle hem bir eğitim yuvası hem de ülkemizin sağlık sisteminin güçlü ve önemli bir parçası olan Tıp Fakültemiz, sürekli gelişmeye ve geliştirmeye devam etmektedir. Biz de Üniversite yönetimi olarak fakültemizin sürekli gelişmesi ve büyümesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğimizi sizlerin huzurunda ifade etmek istiyorum.’’ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alp Özgür Akdemir, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende, beyaz önlük giymenin ayrıcalık olduğunu söylediği açıklamasında öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, "Önlükleriniz beyaz kalsın asla kirletmeyin. Ülkemizde ve dünyada hekim olmak, beyaz önlüğü giymek bir ayrıcalıktır. Bu uğurda yapacağınız fedakarlıklar için hiç bir zaman bıkkınlık göstermeyin. ‘’ dedi. Öğrenciler adına konuşma yapan dönem birincisi Musa Aydın ise konuşmasında hekim olarak insanlığa karşı sorumluluklarının büyük olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından alkışlarla sahneye gelen 225 öğrenciye beyaz önlük giydirildi.