EKONOMİ - 24 Mart 2018 Cumartesi 14:47

Türkiye’de fidan üretimi 15 yılda 30 kat arttı

A
A
A
Türkiye’de fidan üretimi 15 yılda 30 kat arttı

Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, 2002 yılında 3,5 milyon adet fidan üretilen Türkiye’de son 15 yılda 30 kat bir artış yakalandığını üretimin 2017 yılında 105,5 milyon adete çıktığını söyledi.

Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, 2002 yılında 3,5 milyon adet fidan üretilen Türkiye’de son 15 yılda 30 kat bir artış yakalandığını üretimin 2017 yılında 105,5 milyon adete çıktığını söyledi.


FÜAB Başkanı Tanrıver yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye’de üretilen fidanların kalitesinin yükselmesiyle birlikte yurt içinden ve yurt dışından gelen taleplerin arttığını açıkladı.



Fidan üretiminde kalite ve ihracat artıyor


Fidancılık sektöründe yaşanan gelişmelerin sadece üretim artışıyla sınırlı kalmadığını vurgulayan Tanrıver, fidan üretim standartlarının oluşması, FÜAB’a kayıtlı fidan üreticilerinin piyasanın talep ettiği yeni çeşitlerin üretimine yönelmesi, kaliteli ve sağlıklı fidan üretimi yapılması sonucunda dış ticaretin ihracat lehine geliştiğini ifade etti.



Meyve bahçelerimiz yerli fidanlarla kuruluyor.


Ayrıca Tanrıver, Türkiye’nin fidan üretiminde dışa bağımlı olmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:


“ 2010 yılında yok denecek kadar az olan ihracatımız, 2014 yılında 10 milyon dolara 2017 yılında ise 30 milyon dolara yükseldi. Buna karşılık 2010 yılında 8,3 milyon dolara olan ithalat hızla azalarak 2017 yılında 2 milyon dolara düşmüştür. Ülkemiz fidanda dışa bağımlı değil tam tersine ihraç eden ve fidanları yurtdışında ilgi gören bir ülkedir. Ülkemiz AB ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere pek çok ülkeye fidan ihraç eder konuma gelmiştir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.