SAĞLIK - 13 Temmuz 2018 Cuma 10:13

Kalın bağırsak kanserinden korunmak mümkün

A
A
A
Kalın bağırsak kanserinden korunmak mümkün

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof.

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, genellikle 50’li yaşlardan sonra görülen kolon kanserini önlemek için 5-10 yılda bir kolonoskopik tarama yaptırmanın önemli olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Gümürdülü, “kalın bağırsak” olarak isimlendirilen ve sindirim sisteminin son kısmında gelişen bir hastalık olan kolon kanserinin 40 yaşından önce daha az görüldüğüne dikkati çekti.


Türkiye’de kolon kanserinin erkeklerde yüz binde 22,8, kadınlarda yüz binde 13,8 sıklığında görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Gümürdülü, diğer kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinin de iyice büyümeden veya karaciğere sıçramadan belirti vermeyebileceğini hatırlattı.


Gümürdülü, ortalama yaşam süresinin uzamasına paralel bu kanser türünde de artış gözlendiğini, ancak önlenebilir nadir kanserlerden birinin de kalın bağırsak kanserleri olduğunu ifade ederek, kaygıya kapılmamak gerektiğini vurguladı.


Prof. Dr. Gümürdülü, şunları söyledi:


“Ortalama 1,5 metre uzunluğunda olan kalın bağırsak, ince bağırsaktan sonra gelen bir organdır. Kolonda yer alan hücrelerde başlayan bu kanser türünde erken tanı oldukça önemlidir. Aksi halde kanser yakın organlara, lenf bezlerine ve kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılabilir.”


Prof.Dr. Gümürdülü, erken teşhis olması durumunda kolon kanserinin tedavisinin mümkün olabileceğini belirterek, “Bu nedenle 40-45 yaş üstündeki kişiler takip edilmelidir. Kolon kanseri riski olan bireyler erken tarama programına alınmalıdır” dedi.



"Yaşam tarzı önemli"


Kesin bir sebebi bilinmemekle birlikte; yaşam tarzı, çevresel etkenler ile kalıtsal etkenlerin kolon kanserinin gelişmesinde etkili olduğunu ifade eden Gümürdülü, hastalığın risk faktörlerini, “Aşırı kilolar, fiziksel olarak aktif olmamak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketmek, alkol ve sigara kullanmak, ileri yaş, ailede kanser öyküsü bulunması, kimi genetik hastalıklar” şeklinde sıraladı.


Prof.Dr. Gümürdülü, hastalığın en sık görülen belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:


“Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişiklikler meydana gelebilir. Bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesine dikkat edilmelidir. Bağırsakta tam boşalmama hissi önemli bir bulgudur. Dışkıda kan veya dışkı renginde koyulaşma; karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikayetleri hafife alınmamalıdır. Sürekli yorgunluk hali ve bilinen bir neden olmadan kilo kayıpları da gözden uzak tutulmamalıdır.”


Ailesinde kolon kanseri öyküsü veya şikayeti olmayanların sağlıklı kişilerin 40-45 yaşından sonra en azından 10 yılda bir kolonoskopi taramasından geçmesini öneren Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, kendi kendine geçmeyen, genetik özellik taşıyan poliplerin de kolon kanserine neden olabileceğini vurguladı.


Başlangıçta iyi huylu olarak başlayan poliplerin genellikle kansere dönüştükten sonra belirti vermeye başladığını anlatan Prof. Dr. Gümürdülü, tarama kolonoskopileri sırasında kalın bağırsakta polip görüldüğünde kanser olmadan alınarak hastalığın tedavi edilebildiğini ve kanser gelişiminin önlendiğini kaydetti. Zamanında tespit edilirse önlenebilir tek kanserin sindirim sistemi kanserleri olduğunun altını çizdi.


Kanserlerin büyük bir çoğunluğunun geliştiği poliplere dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Gümürdülü, genç nüfusta yüzde 10-15 civarında olan polipler görülme oranının 50 yaş sonrasında daha da arttığını aktardı.


Birinci derece yakınlarından kolon kanseri olan ve tetkiklerinde polip tespit edilen hastaların risk grubunu oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Gümürdülü, posalı gıdalarla beslenmek, sigara kullanmamak gibi bağırsak hareketlerini düzene sokan tutumların poliplerin oluşumunu engellemede önemli rol oynadığını belirtti.


Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, kolon kanserinin erkeklerde prostat ve akciğer kanserinden sonra üçüncü sırada, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırada görüldüğünü sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Annesini ayı yiyen ve ölmekten gazeteci tarafından kurtarılan keçi yavrusu büyüdü Erzincan’da yaklaşık 1 ay önce annesini ayı yiyen ve ölmekten gazetecinin sayesinde kurtulan oğlak büyüdü. Kendisini ziyarete giden gazeteciyle adeta hasret giderdi. Erzincan’ın Çağlayan beldesinden Munzur Dağlarına trekking yapmak için yaklaşık 2 bin metre rakıma çıkan Murat Aydemir ve beraberindeki arkadaşı doğadan gelen inleme sesi üzerine irkildi. Bir süre etrafa bakınan Aydemir, yarısı yenmiş kalan kısmı da toprağa gömülen keçiyi ve kış uykusundan uyanan ayının ayak izlerini gördü. Ayı tarafından öldürülen keçinin yanına giden Aydemir ve arkadaşı çalılıkların dibinden bir ses duymaları üzerine baktıklarında kısa bir süre önce dünyaya gelen keçi yavrusunu fark ettiler. Murat Aydemir, bitkin ve ölmek üzere olan keçi yavrusuna, şeffaf eldivenin parmak kısmını biberon gibi kullanıp içerisine ılık su ve şeker katıp süt niyetine içirdi. Bir süre sonra karnı doyan yavru keçi kendini toparladı. Sırt çantasına yavru keçiyi koyarak köye dönen Aydemir, keçinin sahibi olan Çağlayan Beldesinden Abdullah Anlar’a ulaştı. Munzur Dağından köye yaklaşık 2 saatlik yolu gazetecinin sırt çantası içerisinde gelen yavru keçi, kanguru yavruları misali çantayı barınağı gibi sahiplendi. Şirinliğiyle mutluluk kaynağı olan yavru keçi, dışarı çıkarıldığında dönüp dolanıp çantanın yanından ayrılmak istemedi. “O oğlak büyüdü” Murat Aydemir aradan geçen yaklaşık 1 ay sonra oğlağı görmek için Abdullah Anlar’ın ağılına gitti. Diğer oğlaklarla birlikte gayet sağlıklı görünen keçi yavrusu, hayatını kurtaran insana adeta vefa gösterisinde bulundu. Aydemir ile hasret gideren oğlak tebessüm ettirdi.
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.