EKONOMİ - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 14:58

Farsak: “Vergi Barışı hem devlet hem de mükellefler için güzel bir fırsat”

A
A
A
Farsak: “Vergi Barışı hem devlet hem de mükellefler için güzel bir fırsat”

Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Farsak, Vergi Barışı’nın hem devlete hem de mükelleflere yönelik güzel bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, “Vergi Barışı’ndan faydalanmak isteyen mükelleflerin son günü beklememesi gerekiyor.

Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Farsak, Vergi Barışı’nın hem devlete hem de mükelleflere yönelik güzel bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, “Vergi Barışı’ndan faydalanmak isteyen mükelleflerin son günü beklememesi gerekiyor. 18 aya kadar taksit, peşin ödemelerde ise yüzde 90’lara varan ciddi bir indirim var” dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Vergi Barışı’ndan faydalanmanın son gününü 31 Temmuz 2018 olarak bildirmesi üzerine mükelleflerin affa ilgisi yoğunlaştı. Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Farsak da mükelleflerin Vergi Barışı’ndan mutlaka faydalanması gerektiğine dikkat çekerek, son günün beklenmemesi gerektiğini söyledi.


Farsak, 7143 Sayılı Kanun’un vergi dairesi, sigortalar, belediyeler, kamu kurumlarına olan borçların hepsini içeren geniş kapsamlı bir af kanunu olduğunun altını çizerek, “6 aydan 18 aya kadar taksit imkanı, peşin ödemelerde de yüzde 90’lara varan çok ciddi bir indirim var. Mükelleflerimizin bundan yararlanmasında büyük fayda görüyoruz. Çünkü mükelleflerin 6-7 bin lira gibi rakamla bir yılın incelenmeme garantisi oluyor. Eğer defter ve belgelerime güveniyorum diyen varsa aftan yararlanmasına hiç gerek yok. Ama herkesin de malumu ülkemizde kayıt dışılık yaygın olduğundan, herkes bir şekilde kayıt dışı sistemin içerisine giriyor” diye konuştu.


Mevcut kanun içerisinde kasa affı, stok affı ve iş yerinde kayıtlı olduğu halde iş yerinde olmayan mallarla ilgili afların olduğunu belirten Farsak, “Mesela kasada yüksek miktarda para varsa, vergi dairesinin dikkatini çekiyor. Vergi dairesi kasada bu paranın olup olmadığını sorguluyor ki kasada o para yok zaten. Bu sebeple mükellef eğer izahını veremiyorsa, bu para kar dağıtımı olarak sayılıyor. Onun da sonuçları bayağı sıkıntılı” dedi.


Vergi Barışı’ndan faydalanmak isteyen mükelleflerin son günleri beklememesi gerektiğini vurgulayan Farsak, “Tahakkuk edilmiş borçların yapılandırılması için son tarihin 31 Temmuz 2018 tarihinde bitiyor. Kasa affı ve diğer hesaplardaki düzeltmeler 31 Ağustos tarihine kadar devam ediyor. Son günleri beklemeden bir an önce bu aflarla ilgili girişim yapılırsa, hem kurumlardaki yığılmalar önlenmiş olur hem de mükelleflerimiz ileride herhangi bir af olmayacağını düşünerek bu aftan yararlanmasında fayda var” diye konuştu.


Farsak, Vergi Barışı’nın hem devlete hem de mükelleflere olan faydasına dikkat çekerek, “Vergi Barışı’na ilgi yoğun. Bu af, ekonomik amaçlı yapılmış bir af. Çünkü şu anda döviz kurlarında bir yükseliş var. Hem devletimizin ciddi miktarda nakit paraya ihtiyacı var hem de mükelleflerin bu fırsatı kaçırmamasında fayda var. Bakanlığın açıklamasına göre mükelleflerin tümünün bu aftan faydalanması durumunda büyük bir nakit girişi olacağını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.
İzmir İş yerine sığınan genci taraftarlara vermediler, ortalık savaş alanına döndü...O anlar cep telefonu kamerasında İzmir’de, Göztepe’nin Süper Lig’e çıkmasının arından yaşanan kutlamaların devamında kavga çıktı. Bir grup taraftardan kaçarak bir iş yerine sığınan gence esnaf sahip çıkınca, taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasında kavga çıktı. Tekme ve yumrukların yanı sıra sandalyelerin havada uçuştuğu kavga kameraya yansıdı. Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar doyasıya takımlarının bir üst lige çıkışını kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Motosikletle kavganın arasına dalıp, kaskıyla vurmaya başladı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan motokuryenin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu, o esnada iş yerinin önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer aldı. Öte yandan, yine aynı caddede taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Polis ekiplerinin müdahalesiyle kalabalık grubun dağıldığı öğrenildi. (Mİ-