GENEL - 17 Ağustos 2018 Cuma 10:52

Dünyanın en büyük deprem izolatörlü binası Adana’da

A
A
A
Dünyanın en büyük deprem izolatörlü binası Adana’da

Dünyanın En Büyük Sismik İzolatörlü Hastanesi unvanına sahip olan Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bin 512 adet sismik izolatör ile olası bir depremde ameliyatlar bile kesintiye uğramayacak.

Dünyanın En Büyük Sismik İzolatörlü Hastanesi unvanına sahip olan Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bin 512 adet sismik izolatör ile olası bir depremde ameliyatlar bile kesintiye uğramayacak.


17 Ağustos 1999’da 7.4 büyüklüğünde yaşanan, yaklaşık 45 saniye süren ve Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, İstanbul ve Yalova’da 17 bin 480 kişinin hayatını kaybetmesine, on binlerce kişinin yaralanmasına neden olan depremin yıldönümünde, tüm gözler bir kez daha alınan tedbirlere çevrildi. Deprem sonrasında bir takım yasal düzenlemelerle önlem alınırken, Kamu Özel İşbirliği-PPP (Public Private Partnership) modeli kapsamındaki yatırım projelerinin dev adımlarından biri olan Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ana hastane binasına yerleştirilen bin 512 adet sismik izolatörle dikkati çekiyor.


Dünyanın en ileri teknolojisine sahip 3 yönlü sarkaç tipi deprem izolatörleri sayesinde, coğrafyasında yaşanması olası en şiddetli deprem sırasında ve sonrasında bile hastanedeki tüm operasyonel faaliyetler hiç bir aksama olmadan devam edebilecek. Ameliyatlar bile kesintiye uğramayacak ve her koşulda kesintisiz ve güvenli bir şekilde sağlık hizmeti sağlanabilecek.



Deprem izalatörleri nasıl çalışıyor?


Yapının taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen sismik izolatörler, yapının salınım periyodunu artırarak yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaşmasını ve yatay deprem kuvvetlerinden minimum şekilde etkilenmesini temin ediyor. Uluslararası inşaat ve müteahhitlik dergisi ENR tarafından dünyanın en büyük sismik izolatörlü hastanesi ilan edilen Adana Şehir Hastanesinin inşaatı Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım’ın uluslararası yatırım fonu Meridiam Infrastructure ortaklığı ile gerçekleştirilmiş ve 18 Eylül 2017’de hasta kabulüne başlamıştı.


Kamu Özel İşbirliği-PPP modeli kapsamındaki yatırım projelerinin dev adımlarından biri olan Adana Şehir Hastanesi, bin 550 yatak kapasitesi, dünya standartlarındaki en ileri teknolojiye sahip medikal ekipmanları ile sadece bulunduğu bölgenin değil dünyanın sayılı hastaneleri arasında yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Üreme öncesi carettaların yuva yaptığı sahili öğrenciler temizledi Akdeniz’in simgesi caretta carettaların yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlayacak olması nedeniyle Mersin’in Erdemli ilçesinde öğrenciler, üreme alanlarını temizledi. Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz’a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Daha çok odun parçaları ve plastik atıklarla karşılaşan öğrenciler, tek tek onları topladı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye’de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi. Temmuz ayından itibaren de yavruların yumurtadan çıkacağına dikkat çeken Kuş, alanın temiz kalmasının önemine değindi. Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Ayşenur Başkurt ise deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurtalarını bırakarak yeni bir neslin devamını sağladığını kaydetti. Öğrencilerden ise Melih Buğra Özçelik de, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili’ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.