GENEL - 26 Şubat 2021 Cuma 09:56

Adana’nın tescilli şalgamı, kebap lavaşıyla birleşti

A
A
A
Adana’nın tescilli şalgamı, kebap lavaşıyla birleşti

Adana’da kente özgü şalgam suyunu ekmek hamuruna ilave eden ve şalgamlı lavaşı Adana Kebap ile servis eden restoran, siparişlere yetişemiyor.

Adana’da kente özgü şalgam suyunu ekmek hamuruna ilave eden ve şalgamlı lavaşı Adana Kebap ile servis eden restoran, siparişlere yetişemiyor.


1 yıl önce merkez Seyhan ilçesinde açılan restoran, kente özgü Adana Kebabını ve şalgamını farklı bir sunum ile müşterileriyle buluşturmak istedi. İşletme sorumlusu Ali Miraç Aşık, ekmek hamuruna şalgam ilave edip o hamuru da lavaş şeklinde hazırlattırdı. Ortaya çıkan lavaş ekmekle Adana Kebabını servis eden Aşık, müşterilerden tam not aldı.


Şalgamlı lavaş ekmeğiyle Adana Kebabını sosyal medyada da paylaşan Aşık, ilgi karşısında siparişlere yetişememeye başladı. Pandemi nedeniyle sadece gel-al veya paket servis ile hizmete veren restoranı arayanlar da şalgamlı lavaş ile Adana Kebabından istiyor.



“Çok güzel bir ekmek elde ettik”


Ekmek hamuruna şalgam suyu ilave ettiklerinde tadında herhangi bir bozukluk olmadığını belirten Aşık, “Adana olarak biz yenilikçiliği ve çılgınlığı çok seviyoruz. Hamurun içinde tuz ve maya var. Adana’nın şalgamının içinde de sadece maya ve tuz var. Bunları ayrı ayrı koymaktansa tek bir parçada birleştirilelim diye bir fikir geldi aklımıza ve denemeye başladık. Bir iki deneme yaptık yanıldığımız bazı yerler oldu. Ancak sonunda çok güzel bir ekmek elde ettik ve bu şalgamlı ekmeği müşteriler ile paylaştık. Çok ilgi gösterdiler, herkes çok beğendi” diye konuştu.



“Biz o gördüğümüz şalgamlı ekmekten istiyoruz”


Şu ana kadar olumsuz herhangi bir yorum almadıklarını kaydeden Ali Miraç Aşık, daha sonra şunları söyledi:


“Adana yenilikçiliğe çok açık ve bu lezzetleri tatmayı çok seviyor. Ondan dolayı da şalgamlı ekmek çok güzel oldu. Adana’ya yakıştığına inanıyorum ben Adana’da artık şalgamlı kebap diye bir kavram var. Müşteriler, biz o gördüğümüz şalgamlı ekmekten istiyoruz diyorlar. Olumsuz hiçbir yorum almadık. Lezzet olarak herkes çok beğendi. Biz de bu durumdan çok memnunuz.”



“Yoğun şalgam tadı yok”


Ekmeğin içerisinde aşırı şalgam tadı olmadığını anlatan Aşık, “Tadı gerçekten çok güzel, aslında çok yoğun şalgam tadı alamıyorsunuz. Çünkü odun fırınında pişiyor. Ama sonuç olarak gerçekten çok lezzetli bir ekmek ve bu ekmek zaten iyi bir Adana Kebabı ile buluştuğu zaman da sonuç muhteşem oluyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Osmaniye Dedesini çizmesiyle yeteneği ortaya çıkan otizmli Okan’ın resimleri hayran bırakıyor Osmaniye’de yaşayan otizmli ressam Okan Mert Gönül, hayata resim yaparak tutunuyor. Okan’ın yeteneğini ortaya çıkaransa 9 yaşındayken boş kağıda çizdiği dedesinin resmi oldu. Osmaniye’de yaşayan 14 yaşındaki otizmli Okan Mert Gönül’ün resim çizmeye olan ilgisi 9 yaşında fark edildi. Ailesi tarafından resim yapması için verilen kağıtlara dedesinin resmini çizen Okan’ın yeteneğini gören ailesi onu resim yapmaya yönlendirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde açılan resim kurslarında aldığı eğitimlerle yeteneğini geliştiren Okan, yaptığı resimlerle kendine hayran bırakıyor. Bugüne kadar birçok kişisel resim sergisi açan çocuğun en büyük hayali üniversite okuyup ressam veya resim öğretmeni olmak. Oğlunun küçüklüğünden beri resme merakının olduğunu ama yeteneğini dedesinin resmini çizdiğinde fark ettiklerini söyleyen anne Zübeyde Gönül, "9 yaşındayken dedesi misafirliğe gelmişti, sıkıldığında resim yapmak için eline kağıt kalem aldı. O zaman dedesini çizdi ve çok güzel çizmişti. Ondan dolayı biz bu yeteneğini fark edip kurslara gönderdik. Şu an gayet iyi durumda hayal gücü genişliyor daha çok resimle ilgilendikçe sosyalleşmesi de ilerliyor. Önceden çok içine kapanık, utangaç bir çocuktu ama şimdi gayet sosyal, herkesle konuşuyor utanması kalmadı, çekingenliği gitti. İnşallah ilerleyen zamanlarda ressam, resim öğretmeni olmasını isterim. Kendini tek başına idame edecek bir yere gelsin, biz olmadan da yaşayabileceği duruma gelsin" diye konuştu. Küçük yaştan beri ressam olmak istediğini ifade eden Okan Mert Gönül ise, "Ben resmi ilk defa 4 yaşındayken gördüm. Ben kendim ressam olmaya çalıştım, mümkün değildi. Her şey kalabalıktı ama şimdi büyüdüm resim kursuna gittim. Resim kursunda ayıcıkları çizdim milyonları çizmiştim. Daha sonra Gençlik Merkezi’nin kursuna gittim gölgeleri de yapabiliyorum, çiçeği yaptım, babamın resmini, dedemi, komşunun arabasını, ailemi çizdim" dedi. Gençlik merkezinde görevli Görsel Sanatlar Öğretmeni Sultan Öztürk, Okan’la çalışmalarının ilk aşamasına göre çok fazla yol kat ettiklerini belirterek, "Bu çalışmasındaki kat ettiği yol bizim için çok önemliydi. Bu yüzden ailesini de kutluyorum. Otizmin gerilemesinde veya duraklamasında yeteneği keşfedilen çocukların bu tür kurslarda çok etkisi olduğunu gözlemledik. Bu yüzden Okan’ın herkese örnek teşkil etmesini istiyoruz. Onu güzel sanatlar lisesine ve üniversiteye, fakülteye de hazırlayacağız kısmet olursa. Bu konuda gelişimini devam ettirecek ailesini bu çabalarından dolayı kutluyorum" dedi.