EKONOMİ - 12 Mayıs 2022 Perşembe 11:22

Adana kamu-turizmci işbirliğiyle tanıtılacak

A
A
A
Adana kamu-turizmci işbirliğiyle tanıtılacak

Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, kentin turizm potansiyelinin tanıtımı noktasında sektörle birlikte çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, kentin turizm potansiyelinin tanıtımı noktasında sektörle birlikte çalışmalar yapacaklarını söyledi.


SKAL Turizmin Profesyonelleri Çukurova’nın aylık toplantısı yapıldı. Toplantının konukları ise Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan ile yeni atanan Kültür ve Turizm İl Müdürü Emre Duru oldu.


SKAL Çukurova Başkanı Gökhan Kardeş, konuşmasında, binlerce yıllık tarihi geçmişi olan Adana’nın turizmden hak ettiği payı alabilmesi için sektörün paydaşları ile birlikte projeler geliştireceklerini söyledi. Kardeş, ‘’Kamu ile el ele vererek kentimizi ulusal ve uluslar arası turizm alanında en iyi şekilde tanıtmanın gayreti içerisinde olacağız’’ dedi.


Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan da Adana’nın sahip olduğu turistik değerleri ile zengin mutfak kültürünün ulusal ve uluslar arası alanda daha iyi tanıtılabilmesi için turizmcilere önemli görevler üstlendiklerini söyledi. Kan, kentin turizm potansiyelinin tanıtımı noktasında sektörle birlikte çalışmalar yapacaklarını bildirdi.


Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru da, yeni atandığı Adana’yı tanıma aşamasında olduğunu belirterek, kamu olarak kentin turizmde daha ileri noktalara gelmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.


Turizmde yapacakları çalışmalarda nokta atışlar yapacaklarını ifade eden Duru, Adana’nin turizm değerleri ile ulusal ve uluslar arası alanda bir marka kent haline gelmeye fazlasıyla layık bir kent olduğunu belirterek, "Bu konuda turizmcilerle birlikte hareket edip üzerimize düşeni yapacağız. Kentin tanıtımı aşamasında turizm paydaşları ile birlikte çalışacağız" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.