SAĞLIK - 21 Haziran 2022 Salı 09:53

Yaz aylarında klima çarpmasına dikkat

A
A
A
Yaz aylarında klima çarpmasına dikkat

Uzman Doktor Filiz Arabacı, yaz aylarında yaşanan ’Klima çarpması’nın, havaların ısındığı bu günlerde arttığını belirterek, “Çok sıcak ortamda iken klimanın ayarını birdenbire çok soğuk dereceye getirmeyin.

Uzman Doktor Filiz Arabacı, yaz aylarında yaşanan ’Klima çarpması’nın, havaların ısındığı bu günlerde arttığını belirterek, “Çok sıcak ortamda iken klimanın ayarını birdenbire çok soğuk dereceye getirmeyin. Klimanın çarpmaması için üfleme hızını da orta ya da düşük seviyede kullanabilirsiniz” dedi.


Acıbadem Adana Hastanesi Aile Hekimi Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, yaz aylarının kurtarıcısı olan klimaların devreye girmesiyle birlikte, tehlikelerine karşı da vatandaşları uyardı.


Dr. Arabacı klimaların ateşli boğaz enfeksiyonları, lejyoner hastalığı gibi hastalıklara yol açtığına dikkat çekerek, “Yaz geldi ve klimalar devreye girdi. Beraberinde çoğu insanda burun akıntısı, kas ağrısı ve halsizlik gibi, toplumda yaygın olarak bilinen adı ile klima çarpması zamanı başladı.


Klima çarpması diye tanımladığımız şey aslında bedenimizin fiziksel olarak tam sıcağa adapte olduğu dönemde klimaların devreye girmesiyle vücudumuzun sıcaktan soğuğa geçmeye uyum sağlayamamasıdır. Vücudun sıcaktan soğuğa adapte olamaması, hastalık ya da çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Bu durumu engellemenin ilk yolu, yaz mevsiminde klima ayarlarını bedenimize göre ayarlamaktır” diye konuştu.



“Yüksek ateş, halsizlik, burun akıntısı”


Dr. Arabacı, temelde yatan problemin “Ani ısı değişiminin bağışıklık sistemimizi bozarak daha kolay hastalanmamıza neden olması” olduğunu vurgulayarak ‘Yüksek ateş, halsizlik, kas ağrıları, burun akıntısı ve boğaz ağrısı” gibi şikayetler olması halinde mutlaka hekime başvurmak gerektiğini ifade etti.


İç mekanların ortalama sıcaklığının 22-25 derece arasında olması gerektiği bilgisini aktaran Dr. Arabacı, “Çok sıcak ortamda iken klimanın ayarını birdenbire çok soğuk dereceye getirmeyin, ısı hala fazla geliyorsa biraz daha kısın ve soğuk ortama yavaş bir geçiş sağlayın. Klimanın çarpmaması için üfleme hızı da orta ya da düşük seviyede kalmalı” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sadettin Saran, Fenerbahçe başkan adaylığıyla ilgili tarihi açıkladı Fenerbahçe Başkan Adayı Sadettin Saran, Ali Koç’un adaylıkla ilgili kararını beklediklerini belirterek, "Başkanımız cuma gününe kadar aday olma yönünde bir irade ortaya koyarsa, sözümüzün gereği başkanımız lehine seçimlerden çekileceğiz ve kulübümüzü maddi manevi desteklemeyi sürdüreceğiz. Diğer durumda pazartesi gününden itibaren kulübümüzü yönetmeye talip olduğumuzu ilan edeceğiz" dedi. İş İnsanı Sadettin Saran, Fenerbahçe başkan adaylığı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Mevcut başkan Ali Koç’un kesin kararını beklediklerini yineleyen Saran, şu ifadeleri kullandı: "Bilindiği üzere, Ekim ayından beri kulübümüze hizmet etmek için yoğun çalışma içinde olduğumuzu, başkanımız Ali Koç’un göreve devam etmemesi halinde bu kutsal göreve talip olduğumuzu bugüne kadar birçok defa farklı vesilelerle ifade etmiştik. Ancak geldiğimiz noktada, seçime çok kısa bir süre kalmış olmasına rağmen, başkanımız sayın Ali Koç’un aday olup olmama konusunda ortaya hala bir irade koymaması, hazırlıklarımızı son derece zora sokmuş; bizleri bu açıklamayı yapmak zorunda bırakmıştır. Özellikle futbol takımımızın aldığı kötü sonuçlarla, şampiyonluk şansımızın zora girmesinin kulübümüz içindeki akbaba kültürünü nasıl heveslendirdiği de dikkate alınırsa, sayın Başkanın devam edip etmemesi ile ilgili artık bir karar verme zorunluluğu daha da büyük bir önem kazanmaktadır. Değerli camiamıza, bugüne kadar maddi manevi büyük fedakarlıklar yapan sayın başkanımıza, kamuoyuna, sözümüzün arkasında durma kararlılığımız nedeniyle bizlere korkak diyenlere bu vesileyle sesleniyoruz: Başkanımız cuma gününe kadar aday olma yönünde bir irade ortaya koyarsa, sözümüzün gereği, başkanımız lehine seçimlerden çekileceğiz ve başkanımızın önderliğinde kulübümüzü maddi manevi desteklemeyi sürdüreceğiz. Diğer durumda, pazartesi gününden itibaren, şartsız olarak kulübümüzü yönetmeye talip olduğumuzu ilan edecek; Türk spor tarihinin en hazır yönetimi olma iddiamız ve süre sabır istemeden derhal başarı hedefimize odaklanarak çalışmalarımızı hızlandıracağız."