GENEL - 23 Haziran 2023 Cuma 10:38

Bayram öncesi Adana’ya 30 bin hayvan getirildi

A
A
A
Bayram öncesi Adana’ya 30 bin hayvan getirildi

Kurbanlık hayvan satıcılarının ve vatandaşların huzur ve güven içinde bayram geçirmeleri için Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de kurbanlık hayvan satış yerlerinde hem kontrol hem de denetim çalışmasını aralıksız yaptığı bildirildi.

Kurbanlık hayvan satıcılarının ve vatandaşların huzur ve güven içinde bayram geçirmeleri için Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de kurbanlık hayvan satış yerlerinde hem kontrol hem de denetim çalışmasını aralıksız yaptığı bildirildi.


Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Caner Alıç ile teknik personellerle Çukurova ilçesinde kurulu bulunan kurbanlık hayvan satış noktasında incelemelerde bulundu. Kurbanlık hayvan satıcıları ile görüşen ve hayvanları genel görünüş, sağlık, kulak küpesi gibi kriterlere göre inceleyen İl Müdürü Tekin, il ve ilçe müdürlüğü ekiplerinin bayram sonuna kadar sahada kontrol ve denetimlerine devam edeceğini söyledi.


25 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "2023 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" çerçevesinde, Kurban Hizmetleri Komisyonu kararı alındığını ve bu çerçevede Adana’da kurban kesim ve satış yerleri oluşturulduğunu ifade eden Tekin, “Vatandaşlarımız kurbanlık seçimlerini, komisyonlar tarafından belirlenen ve ilan edilen 31 satış noktasından birinden yapabilirler. Aynı zamanda vatandaşlarımız hem kendi sağlıkları hem de görüntü ve çevre kirliliği oluşturmadan dini vecibelerini yerine getirebilmeleri bakımından kurbanlık kesim yeri olarak belirlenen 63 noktadan birinde kesim yaptırabilirler. Kurban satış ve kesim yerlerinde gerekli kontrol ve denetimler veteriner hekimlerimiz tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Veteriner hekimlerimiz bu denetimlerde bulaşıcı, salgın, ihbari mecburi hastalık yönünden kontrol yapmaktadır. Vatandaşlarımızın kurban ibadetlerini sorunsuz yerine getirmelerini sağlamak üzere Kurban Bayramı süresince görevli nöbetçi ekiplerimiz kontrol ve denetimlere devam edecek” dedi.


Kurban satış yerlerine hayvan sevkiyatlarının devam ettiğini ve son 3-4 günde satış yerlerinde hareketliliğin daha da artacağını kaydeden Tekin, şimdiye kadar Adana’ya dışarıdan 30 bin civarında hayvan girişi olduğunu bu sayının daha da artmasını beklediklerini söyledi.


Tekin “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle yapılan çalışmalarımız sonucunda kurbanlık hayvan şartlarına haiz büyükbaş hayvan varlığı 14 bin 700 adet, küçükbaş hayvan varlığı yaklaşık 131 bin adet olarak tespit edilmiştir. Kurbanlık hayvan geçici kurban satış yerlerine getirilirken İl dışından geliyor ise Veteriner Sağlık Raporu, İl içinden geliyor ise büyükbaş hayvanlarda pasaport, küçükbaş hayvanlarda Nakil Belgesi bulunması gerekmektedir. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulak küpelerinin kulağında takılı olması gerekmektedir. Vatandaşlarımız alacakları hayvanlarla ilgili tüm bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığımızın Tarım Cebimde uygulamasını cep telefonlarına yükleyip kulak küpe numarasından sorgulayıp öğrenebilir. Vatandaşlarımız Kurban Bayramı öncesinde, Kurban Bayramı süresince ve sonrasında gördükleri her türlü olumsuzlukları Alo 174 veya İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize bildirebilirler ”diye konuştu.


Diyarbakır’dan Adana’ya 200 adet kurbanlık küçükbaş hayvan getirdiğini belirten Ali Gündem’de şimdiye kadar 20 civarında hayvan satışı yaptığını, hafta sonu ve arefe günü satışların daha fazla olmasını beklediğini ifade etti.


Hayvanları getirmeden önce Diyarbakır’da, getirdikten sonra da Adana’da veteriner hekimler tarafından gerekli kontrollerin yapıldığını kaydeden Gündem, satışların isteyene kilo hesabı isteyene kabala hesap üzerinden yapıldığını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bir yıl önce kırıma uğrayan ambulans helikopterdeki görev şahitleri anıldı Geçen yıl 22 Aralık’ta kalkışı esnasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesine çarparak düşen, kaza-kırım sonrası 2 pilot, bir doktor ve bir sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği alanda anma programı düzenlendi. Kırıma uğrayan helikopterde görevli pilotlar Bayram Çiçek, Tamer Gönül, Dr. Cengiz Çoşkun ve acil tıp teknisyeni Selçuk Saykal yaşamını yitirmişti. Kazanın yaşandığı Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde düzenlenen anma töreninde görev şehitleri için kazanın olduğu alana zeytin fidanı dikildi. Törene Vali Yardımcısı Hüseyin Karameşe ve Mehmet Eriş, İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ethem Acar ve sağlık çalışanları katıldı. Anma programında konuşan Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça, "Geçen sene aynı gün yine böyle bir havada maalesef çok önemli bir kaza yaşandı. Sağlık Bakanlığımıza bağlı ambulans helikopterinin görev uçuşu sırasında Eğitim Araştırma Hastanemize çarparak düşmesi sonucu. Pilot Tamer Gönül, Pilot Bayram Çiçek, Doktor Cengiz Coşkun ve Acil Tıp Teknisyeni arkadaşımız Selçuk Baykal hayatlarını kaybetmiş, görevleri uğruna canlarını feda etmişlerdir. Bu acı olay yalnızca ailelerine değil tüm sağlık camiamızı ve milletimizi derin bir üzüntüye boğmuştur. Onlar insan hayatını kurtarmak için çıktıkları bu kutsal görevde meslek onurlarını ve fedakârlıklarını en yüce şekilde temsil etmişlerdir. Bugün burada biraz sonra dikilecek olan her bir zeytin ağacı barışın, sabrın ve ölümsüz hatıranın simgesi olarak aziz şehitlerimizin isimlerini yaşatacaklardır" dedi. Ambulans helikopterin kaza-kırıma uğradığı alanda düzenlenen törende her bir görev şehidi için zeytin fidanı dikimi yapıldı, Görevli olarak Muğla’ya gelen ambulans helikopter, olumsuz hava şartları nedeniyle havalanamadı. Sabah saatlerinde Antalya’ya gitmek için havalanan ambulans helikopter, havalandıktan kısa bir süre sonra yoğun sis dolayısıyla hastane binasına çarparak kaza kırıma uğradı. Kazada, helikopterde görevli pilotlar Bayram Çiçek, Tamer Gönül, Dr. Cengiz Çoşkun ve Acil Tıp Teknisyeni Selçuk Saykal yaşamını yitirmişti.
Kütahya Kütahya OSB’de firmalar arası dart turnuvası heyecanı Kütahya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ’Geleneksel Firmalar Arası Dart Turnuvası’, sanayi bölgesinde faaliyet gösteren kurum ve firmaların katılımıyla gerçekleştirildi. Toplam 10 takımın mücadele ettiği turnuva, centilmence rekabetin ve sosyal etkileşimin ön planda olduğu renkli karşılaşmalara sahne oldu. Dikkat, odaklanma ve istikrarın ön plana çıktığı müsabakalarda katılımcılar, hem kıyasıya rekabet etti hem de yoğun iş temposuna kısa bir mola vererek sosyal bağlarını güçlendirme imkânı buldu. Organizasyon, sanayi bölgesinde kurumlar arası iletişimi ve dayanışmayı artırma hedefi doğrultusunda yoğun ilgi gördü. Heyecan dolu karşılaşmaların ardından turnuvanın şampiyonu, sergiledikleri başarılı performansla TOBB Kütahya OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri oldu. Gençlerin elde ettiği bu başarı, mesleki eğitimin sosyal ve sportif alanlardaki gücünü bir kez daha gözler önüne serdi. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, turnuva sonrası yaptığı değerlendirmede; sanayi bölgesinde kurumsal dayanışmayı ve sosyal etkileşimi güçlendiren bu tür organizasyonların büyük önem taşıdığını belirterek, geleneksel hale gelen sosyal etkinliklerin önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edeceğini ifade etti. Eskioğlu, turnuvaya katılan tüm takımlara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.