YEREL HABERLER - 02 Mart 2014 Pazar 14:43

Mavi Çocuk Utku Adına Hatıra Ormanı

A
A
A
Mavi Çocuk Utku Adına Hatıra Ormanı

Adana'da, henüz 6 yaşındayken beynindeki tümör nedeniyle hayatını kaybeden ve bağışlanan organları ile 4 çocuğa hayat veren Ali Utku Yücel, ölümünün birinci yılında unutulmadı. ‘Mavi Çocuk Utku’ için oluşturulan ‘Hatıra Ormanı’nda bin adet fidan toprakla buluşturuldu.
Belediye Evleri Mahallesi’ndeki ormanlık alanda yaklaşık 25 dönümlük bir alanda ‘Mavi Çocuk Utku Hatıra Ormanı’ oluşturulması ile ilgili düzenlene törene Vali Hüseyin Avni Coş, Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, minik Utku’nun babası gazeteci Kemal Yücel, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Adana Demirsporlu taraftarlar katıldı.
Törende konuşan Vali Coş, “Yeğenimiz Utku, aramızdan ayrılanı bir yıl oldu. Onu böylesi bir etkinlikle anıyoruz. Allah kimseye evlat acısı vermesin” dedi.
Yeşile yatırım yaptıklarını, bu kapsamda da özellikle son yıllarda bölgedeki orman varlıklarını arttırmaya yönelik çalışmaların olduğunu belirten Vali Coş, “Adana’da 2013 yılı itibariyle 125 milyon 500 bin fidan toprakla buluşturuldu. Bu rakam İlimiz adına büyük bir rekor. Fidan dikiminde şuanda Türkiye ikincisi olup, 2014 yılı sonuna kadar 130 milyonu aşarak, fidan dikiminde Türkiye rekoru kırmayı hedefliyoruz. Minik Utku’nun ismi de kırılan Türkiye rekorunda anılacak. Bir kez daha Utku’ya Allah’tan rahmet diliyor, ailesine de sabırlar temenni ediyorum” diye konuştu.
Oğlunun yokluğuna alışamadığını, onun hatırasını yaşatmaya çalıştığını dile getiren gazeteci Kemal Yücel ise, “Oğlum, ölürken 4 minik yüreğe de ikinci bir hayat verdi. Kalbini naklettiğimiz Melek de bizi terk etti. İkinci kez evlat acısı yaşadım. Oğlumun hatıraları beni ayakta tutuyor. Bir Ana Okula da Valimiz talimatlarıyla oğlumun adı verildi. Oğlumun hastalığından bu güne kadar bir an bile olsun bizi yalnız bırakmayarak, her türlü desteği veren Sayın Valimize Yücel ailesi olarak sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Coş, baba Yücel ile birlikte ‘Mavi Çocuk Utku Hatıra Ormanı’nda ilk fidanı dikti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Ülken’in çağrısı yanıt buldu Şehir tanıtım günleri adıyla düzenlenen etkinliklerin hem halk sağlığına hem de yerli esnafa zarar verdiğine dikkat çekerek duruma tepki gösteren Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, yapılan görüşmeler sonrasında sorunun Valilik ve Büyükşehir tarafında çözüme kavuşturulduğunu belirtti. Aydın’da son günlerde şehir tanıtım günleri adıyla gerçekleştirilen etkinliklerin sayısının artması üzerine açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, açıkta ve maliyetin altına satılan ürünlerin hijyen sorunu oluşturduğuna dikkat çekti. Yaşanan durumun yerel tacir ve esnafın yanı sıra halk sağlığına da zarar verdiğini vurgulayan Ülken, "x" şehir tanıtım günleri adı altında yapılan etkinliklerin net bir şekilde karşılarında olduklarını söyledi. Konu ile ilgili Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle de görüştüklerini ve taleplerini ilettiklerini belirten Ülken, yapılan görüşmelerin ardından sorunun çözüldüğünü duyurdu. Artık “x şehri tanıtım günleri” adıyla yapılacak olan etkinliklerin, Valilik ve Büyükşehir tarafında çözüme kavuşturulduğunu ifade eden Ülken; “Sorun çözüldü. X şehir tanıtım günleri gibi etkinliklerle ilgili yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Valimiz talimat verdiğini Valilik izni olan alanlarda bir daha izin verilmeyeceğini, Büyükşehir Belediye Başkanımız da Tekstil Park alanında yılda en fazla 1-2 defa ve içeriğinin net bir şekilde sınırlandırılarak olabileceğini belirttiler. Talebimizle ilgili duyarlı tutum ve kararlarından dolayı Valimiz Yakup Canbolat ve Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na, odam ve üyelerim adına teşekkür ederim” dedi.
Kahramanmaraş İstedikleri kadar topluyorlar Kahramanmaraş’ta üretilen çileği bahçede yemek isteyen vatandaşlar, kentteki seralara gelerek ürünleri topluyor. Dört mevsim seralarda üretilen çilek, tarımsal aktivite olarak yerini aldı. Kahramanmaraş’ta topraklı ve topraksız tarım olarak adlandırılan ve il geneli 7 bin dönümde üretilen çilek, yaz mevsiminde Ortadoğu ülkelerine, kış mevsiminde Rusya ve Avrupa pazarına gönderiliyor. Müşterilerinin gelip dalından koparıp topladığı çilek, kentteki seralarda yıl boyu üretiliyor. Bankacılığı bırakıp çiçek üretimine geçtiğini ifade eden Ümit Uçar, “Topraksız tarım ile uğraşıyoruz. Hem topraklı hem topraksız üretim yapıyoruz yılın 12 ayı üretim var ve farklı dönemlerde kaliteyi artırmayı çalışıyoruz. Dünyanın dört bir yanına çileğimizi gönderiyoruz. Yazın özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai ve Katar olmak üzere kış mevsiminde ise Rusya pazarına ürünleri yolluyoruz. Topraksız tarımda 7 dönüm yıllık yaklaşık 100 ton kapasiteli ürünümüz var. Kahramanmaraş’ın toplam üretimi 7 bin dönüm ve biz yüzde beşlik bir yerine sahibiz. Kahramanmaraş ihracatı ise yüzde onlar civarında genelde iç piyasaya ürün çalışılıyor” diye konuştu. Ailelerin ve çocukların sera aktivitelerinin olduğunu da ifade eden Uçar, “Çilek C vitamin deposu. Hormon kabul etmeyen bir ürün olduğu için çocukların rahat bir şekilde yiyebileceği bir ürün. 12 ürün bulunduğu için vatandaşlarımız geliyor. Vatandaşlarımız için burada bir aktivite alanı da oluşturduk. Okullardan yoğun taleplerimiz var. İlkokul ve ortaokul öğrencileri gelip burada kendileri toplayıp yiyebiliyorlar” ifadelerini kullandı. Mersin’den geldiğini söyleyen Ayşe isimli kadın, “Ben mersinde yaşıyorum ailemi ziyarete geldim buraya. Buranın adını duymuşlar görmek istedik beni gezmeye getirdiler. Güzel bir yer görülesi güzel bir yer. Sepetinizi kolunuza takıyorsunuz istediğiniz kadar gözünüzün sevdiği çilekleri topluyorsunuz” dedi.