YEREL HABERLER - 23 Temmuz 2014 Çarşamba 13:16

Sözlü: "modern Ve Bağımsız Türkiye’nin Dünyaca Tasdikidir Lozan"

A
A
A
Sözlü: "modern Ve Bağımsız Türkiye’nin Dünyaca Tasdikidir Lozan"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Lozan Barış Antlaşması’nın 91. Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına ve modern dünyada yerini almasına olanak tanıyan antlaşmanın önemine değindi.
Başkan Sözlü, açıklamasında, “Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, yıkılan ve teslim olan bir imparatorluğun harabesi üzerinde varolma savaşı vermiş ve Kurtuluş Savaşı’yla, bütün dünyaya, esir olarak yaşayamacağını, anavatanı Anadolu’dan vazgeçmeyeceğini dosta düşmana göstermiştir. Milletimiz ve ordumuz, Atatürk’ün liderliğinde ve yol göstericiliğinde gerçekleştirdiği onurlu direnişiyle, dünyanın saygısını kazanmış, mazlum milletlere esin kaynağı olmuştur. İmkansızlıklar içinde verilen bağımsızlık savaşı, eşsiz bir zaferle sonuçlanmıştır.
Asil Türk Milleti, Atatürk önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı'yla, varolma mücadelesi vermiş, onurlu direnişiyle dünyanın saygısını kazanmıştır” dedi.
Sözlü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kurtuluş Savaşı'nın kesin zaferle sonuçlanması, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti için hazırladığı milli egemenliğe dayanan, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına ve modern dünyadaki yerini almasına olanak tanımıştır.Askeri alanda gelen kesin zaferle ülkesine ve bağımsızlığına göz dikenlere gereken cevabı veren Türk Milleti, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasıyla da uluslararası camiada başı dik hale gelmiştir.
Lozan Barış Antlaşması, öz yurdunda bağımsız bir Cumhuriyet kurmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Milleti’nin barış isteğinin de en önemli kanıtı olarak dünyada yankı bulmuştur.
Antlaşmayla Türk Devleti, varlığını dünyaya kabul ettirmiş, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, ekonomik ve siyasal bağımsızlığı, egemenlik hakları, hukuksal ve siyasi açıdan diğer milletlerce tanınmıştır.
Bugün hala geçerliliğini koruyan Lozan Barış Antlaşması sadece Türk Milleti ve Türk tarihi için değil, dünyanın geri kalanı ve özellikle mazlum milletler için de dönüm noktası olmuştur. Antlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Türk Milleti’nin yaşam hakkına kasteden, ülkenin parçalanmasını ve paylaşılmasını amaçlayan Sevr Antlaşması geçersiz kılınmıştır. Lozan Barış Antlaşması, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’yle onların silah ve çalışma arkadaşlarının Türk Milleti’ne ve dünya barışına armağan ettikleri büyük bir eserdir.
Bu duygu ve düşüncelerle Lozan Antlaşması'nın yıldönümünü kutluyor, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, görüşmeleri yürüten İsmet İnönü’yü, çalışma arkadaşlarını, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini rahmet, saygı ve muhabbetle anıyorum.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya Öğretmen Akademileri kapılarını açtı Kütahya Öğretmen Akademilerinin yeni eğitim yılı açılış töreni gerçekleştirildi. Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit’in açılış konuşmalarıyla başlayan programa Vali Yardımcısı Aydın Börü, Rektör Yardımcıları, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleşen etkinlik, Dr. Mehmed Ali Gemuhluoğlu’nun öğretmenlere yönelik konuşmasıyla başladı. Öğretmen Akademileri, öğretmenlere yönelik çeşitli atölye çalışmaları sunuyor. “Şehir ve Kültür Akademisi Dikkat Çekiyor” Özellikle Şehir ve Kültür Akademisi, programın en dikkat çekici bölümlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu akademi, öğretmenlerin şehir tarihi, mimarisi, kültürü ve sanatı hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmalarını hedefliyor. Atölye çalışmalarında, şehrin ve kültürel yapının eğitim aracı olarak nasıl kullanılabileceği üzerine yoğunlaşılıyor. Program, öğretmenleri şehirlerin sosyal ve kültürel yapısını öğrencilere aktarabilecek bilgi ve becerilerle donatmayı hedefliyor. “Gelecek Haftaların Atölye Çalışmaları” Açılış haftasının ardından akademilerdeki atölye çalışmaları devam ediyor. Bu haftaki atölyeler Dr. Ali Gemuhluoğlu ile başladı ve atölyeler, önümüzdeki hafta Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin katılımıyla sürecek. Prof. Dr. Kemikli, "Kütahya’ya Kimlik Kazandıran Şahsiyetler" başlığında ve konuk olarak Kütahya’nın kültürel ve tarihi önemini taşıyan önemli kişilikler üzerine bilgiler paylaşacak. Tüm öğretmenleri atölye çalışmalarına katılmaya davet eden Kütahya Öğretmen Akademileri yetkilileri, ilgilenen öğretmenlerin, Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün https://kutahyaarge.meb.gov.tr/ogretmenakademi/ web sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebileceklerini ve akademiler hakkında daha fazla bilgi edinebileceklerini belirttiler.