KÜLTÜR SANAT - 10 Ekim 2025 Cuma 18:10

9. Uluslararası Adana Lezzet Festivali başladı

A
A
A
9. Uluslararası Adana Lezzet Festivali başladı

Adana’da bu sene 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali mangal ateşinin yakılmasıyla başladı. Vali Yavuz Selim Köşger, Adana’nın çok özel bir kent olduğunu ifade ederek, "Adanalı, yemesini, içmesini ve nerede nasıl davranacağını bilir" dedi.


Adana Valiliğinin ev sahipliğinde "Kuşaktan kuşağa" temasıyla yapılan "9. Uluslararası Adana Lezzet Festivali" Merkez Park’ta başladı. 10-12 Ekim tarihleri arasında 3 gün boyunca lezzet şöleni yaşanması beklenirken, 1 milyonun üzerinde ziyaretçinin katılmasının hedeflendiği ifade edildi. Festival için binlerce kişi ilk günden lezzetlere akın etti. Kent protokolü, şefler ve diğer davetliler ile Merkez Park’ta festivalin kortej yürüyüşünü gerçekleştirdi. Kortejin ardından Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin açılış konuşmaları gerçekleşti.



"Adanalı, yemesini, içmesini ve nerede nasıl davranacağını bilir"


Vali Köşger, Adana’nın çok özel bir kent olduğunu ifade ederek, "Bir tarafımız yayla, diğer tarafımız deniz. Böyle bir şehirden bahsediyoruz. Bu coğrafya, kadimden bu yana geleceğe yönelik iddiaları olan bir şehir. İddiamızın olabilmesi için kökleri olması lazım ve o köklere sahibiz. Kökleriniz derin, kültürünüz var olacak ve o değerleri gelecek nesle aktarmanız lazım. Ne yiyorsanız osunuz, ne yiyorsanız onu düşünürsünüz. O sebeple doğal, güzel iyi şeyler yiyin ki düşünceniz dünya çapında iddialı olsun. Adanalı o iddiayı taşıyor. Tarımın mekanizasyonunun ilk gerçekleştiği, tarıma dayalı sanayinin geliştiği bir şehir burası. Adanalı, yemesini, içmesini ve nerede nasıl davranacağını bilir. Zengin bir mutfağınız vardır ama güler yüzle bunları sunan şefleriniz yoksa yaptığınız iş heba olur. Adana’nın ve bizim mutfağımızın farkı insanlarımız gönlünü misafirlerine açıyor. Bu, dünyada başka hiçbir yerde rastlayamayacağınız bir durum" diye konuştu.


Gastronomi şehri olma iddiasını sürdürdüklerinin altını çizen Vali Köşger, "Ve bunu sürdürmemiz lazım. Otantik halini bozmadan, yeni yorumlar katarak esas olan cömert tutumumuzu değiştirmeden dünyaya tanıtmamız lazım" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından Vali Köşger ve protokol üyeleri geleneksel mangal ateşini yaktı.



9. Uluslararası Adana Lezzet Festivali başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’nun su geleceğine güçlü yatırım: Akören Göleti tam kapasiteye ulaştı Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Gürgentepe ilçesinde inşa edilen Akören Göleti, 180 bin metreküp su tutma kapasitesiyle maksimum doluluk oranına ulaştı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar kapsamında, Ordu genelinde 13 ilçede toplam 68 gölet ve baraj inşa edilerek şehrin su altyapısı önemli ölçüde güçlendirildi. Bu yatırımlardan biri olan Akören Göleti, Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ) aracılığıyla tamamlanarak hizmete alındı. Gürgentepe ilçesinde hayata geçirilen Akören Göleti, içme suyu ihtiyacına kalıcı çözüm sunmasının yanı sıra bölgeye kazandıracağı turizm potansiyeliyle de dikkat çekiyor. Kısa sürede su tutmaya başlayan gölet, 9 mahallenin içme suyu ihtiyacını karşılayacak şekilde projelendirildi. Yaklaşık 30 dönümlük alan üzerine inşa edilen Akören Göleti, 88 metre uzunluğunda ve zeminden 8 metre derinliğinde tasarlandı. 180 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olan gölet, kısa sürede tam kapasiteye ulaşarak önemli bir başarıya imza attı. Akören Göleti ile birlikte Gürgentepe ve çevresinde içme suyu kaynakları artırılırken, muhtemel kuraklık risklerine karşı da önemli bir önlem alınmış oldu. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla gerçekleştirdiği bu yatırım, hem bugünün hem de geleceğin ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyor.
Antalya Türkiye karla mücadele ederken Antalya’da deniz sefası Aralık ayının son haftasında Türkiye’de birçok ilde yoğun kar yağışı ve sert kış şartları etkisini gösterirken Antalya’da karla kaplı dağların gölgesinde kent sakinleri ve yabancı turistler, su sıcaklığının 20 derece olarak ölçüldüğü Konyaaltı’nda denize girmenin keyfini çıkardı. Türkiye’nin birçok ili aralık ayının son haftasında 2025’i yoğun kar yağışı ve sert kış şartları altında uğurlamaya hazırlanırken Antalya’da yerli ve yabancı turistler Konyaaltı Sahili’nde denize girmenin keyfini çıkardı. Dün itibariyle kentte etkisini göstermeye başlayan soğut havaya hava sıcaklığının öğlen saatlerinde 9 derece dolaylarında seyrettiği turizmin başkenti Antalya’da deniz suyu sıcaklığı ise 20 derece olarak ölçüldü. Konyaaltı Sahili’nden 1 saat mesafedeki Saklıkent ve Antalya’nın batısında yer alan Konya’ya bağlanan Alacabel’de kar yağışı etkili olurken, şehir merkezinde ise güneşli havayı fırsat bilen kent sakinleri ve yabancı turistler Konyaaltı Sahili’ne akın etti. "Deniz dışarıdan daha sıcak" Hafta sonu olması nedeniyle soğuk havaya rağmen güneşi fırsat bilerek Konyaaltı Sahilini dolduran bazı vatandaşlar denize girerken, kimileri ise sahilde güneşlenmeyi tercih etti. Konyaaltı Sahili’nde denize giren vatandaşlardan Nazmi Üstündağ, denizin havadan daha sıcak olduğunu belirterek, "Saklıkent’te kar varken burada denize giriyoruz. Su güzel ama dışarıda esinti biraz üşütebiliyor. Ama deniz gayet güzel, tertemiz. Yaz kış her hafta sonu denize giriyorum, hiç şaşmaz. Doğuda kar, Saklıkent’te kar, burada deniz. Yüzmeye devam" dedi.