EKONOMİ - 08 Ağustos 2020 Cumartesi 08:47

Adanalı üretici, 40 derece sıcakta armut hasadına başladı

A
A
A
Adanalı üretici, 40 derece sıcakta armut hasadına başladı

Adana’nın Kozan ilçesinde 40 dereceyi aşan sıcakta üreticiler, her türlü zorluğa göğüs gererek hasat yapıyor.

Adana’nın Kozan ilçesinde 40 dereceyi aşan sıcakta üreticiler, her türlü zorluğa göğüs gererek hasat yapıyor.


Kozan’da üretimi nadir görülen ve üretici Caner Yıldırım tarafından 5 dönüm alana ekilen Santa Maria Armudu’nun hasadı gerçekleşti. Tarım işçilerinin buzlu sular ile serinlediği hasatta Türkiye’de iç piyasaya sürülmek üzere 15 ton armut dalından tek tek toplandı. Tarım işçisi olan Yaşar Yiğit, havanın sıcak ama keyifli bir iş yaptığını belirterek daha çok kişinin armut ekmesi çağrısında bulundu.


Kozan’ın bereketli topraklarında narenciye ve bir çok ürünün verimli bir şekilde elde edildiğini kaydeden Caner Yıldırım, "5 dönüm arazide 300 ağaç ta 15 ton civarı verim bekliyoruz. Kozanda pek yaygın değil. Güzel ürünler yetişiyor. Burada daha çok armut ekimi olsa daha çok verim alınır. Santa Maria cinsi armut. Bugünkü hasat Konya’ya ve çeşitli illere gidecek. Dalında 1,5- 2 TL’den satışı var diye konuştu.


Üretici Ahmet Yıldırım, Santa Maria armudun bakımının zorlu bir süreç gerektirdiğinin de altını çizerek, “Geç olan bir cins. İlaçlaması ve bakımı olan bir armut çeşidi. Hasat sonuna kadar bakımı var. Yıl içinde 4 hastalık riski var. Atlamalı bir şekil de ilaçlama oluyor. Bakım ve özveri isteyen bir meyve bugün hasadını gerçekleştirdik. Mutluyuz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.