EKONOMİ - 12 Ekim 2021 Salı 10:21

Bu tesiste ayda 50 ton mantar hasat ediliyor

A
A
A
Bu tesiste ayda 50 ton mantar hasat ediliyor

Adana’da kurulan mantar üretim tesisinde ayda 50 ton mantar hasat edilirken, yılın 12 ayı da mantar üretilebiliyor.

Adana’da kurulan mantar üretim tesisinde ayda 50 ton mantar hasat edilirken, yılın 12 ayı da mantar üretilebiliyor.


Kentte uzun yıllardır çiftçilik yapan Hıdır Bahçe (53) geçen sene kültür mantarı üretim işine girmeye karar verdi. Merdiven altı üretim yapmak yerine endüstriyel bir şekilde üretim yapmayı hedefleyen Bahçe, Yüreğir ilçesine bağlı Gökçeli Mahallesi’nde 5 dönüm arazinin 2 dönümü üzerine tesis kurdu.


Bahçe, yaklaşık 10 milyon lira maliyetle kurulan tesiste çoğu kadın 30 kişiye de istihdam sağladı. Tesiste, aylık 50 ton mantar hasat edilirken yılın 12 ayı da mantar üretilebiliyor. Üretilen mantar ise kilogramı 12-13 liradan satılıyor.



“Çatıya da güneş enerjisi panelleri koyacağız”


Hıdır Bahçe, tesisin bölgede ilk olduğuna dikkat çekerek, “Endüstriyel anlamda yapılan ilk proje. Yılda 600 ton üretim kapasitesine sahip. Türkiye’nin teknolojik ve bu anlamda Avrupa standardında ki nadir projelerinden biri. İnşallah çatıya da güneş enerjisi panelleri koymayı düşünüyoruz. Projemiz hazır. Onu da yaptık mı Türkiye’deki tek proje olacak. Aylık üretimimiz yaklaşık 50 ton. Bunu da büyük toptancılara vererek iç piyasaya satıyoruz” diye konuştu.


Salamura ve kurutulmuş mantar çeşitleriyle ihracat yapmayı da hedeflediğini söyleyen Bahçe, “Adana’da ciddi bir mantar açığı var. Hep başka illerden tedarik ediliyor. Paketlemeyi de devreye soktuğumuzda Adana ve çevresine yeteceğiz. İlk etapta bölgemize ondan sonra da salamura ve kurutulmuş mantar çeşitleriyle ihracat yapacağız. Projenin bugün ki maliyeti 10 milyon lira” dedi.



“Makas aralığı çok fazla”


Mantarın kilogram fiyatının 12-13 lira olduğunu, marketlerde ise 20 liradan satıldığına değinen Hıdır Bahçe, “Pazarlarda 15-16 lira, marketlerde ise 18-20 lira arasında satılıyor. Üreticiyle tüketici arasında ciddi bir makas var. Hedeflerimizden biri de son tüketiciden hemen öncesine ulaştırabilirsek hem kaliteli mantar vermiş olacağız hem de makas aralığı daralmış olacak” ifadelerini kullandı.



“Mantarın yüzde 40-50’si Antalya’dan”


Mantar tesisini ziyaret eden ve bilgiler alan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise tesisin bölge ekonomisi için önemli olduğunu söyledi. Doğan, “Eskiden mantar üretimi vardı ancak bu tesis son teknolojiyle donatılmış ve el değmeden mantar üretiliyor. Mantar ilk ekildikten 35-40 gün sonra hasat olgunluğuna geliyor. Şu anda kilogramı 12-13 lira arasında satılmakta. Mantar üretiminin yüzde 40-50’si Antalya’nın Korkuteli ilçesinde yapılmakta. Mantar yılın 365 günü tüketiliyor ve sadece Temmuz-Ağustos aylarında tüketim düşüyor. Bundan sonra yapılacak her tesis fiyatları düşürecektir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.