KÜLTÜR SANAT - 04 Haziran 2020 Perşembe 10:23

Çengelköy Börekçisi Dilbağı; "Lokanta Nevnihal’de dünya gastronomisine imza atmayı hedefliyoruz"

A
A
A
Çengelköy Börekçisi Dilbağı; "Lokanta Nevnihal’de dünya gastronomisine imza atmayı hedefliyoruz"

Adana başta olmak üzere Türkiye’nin önemli şehirlerinde frençayzing ağı oluşturmaya hazırlanan Çengelköy Börekçisi’nin sahibi Bülent Dilbağı, Çengelköy’de hizmete sundukları Lokanta Nevnihal markası ile dünya gastronomisine imza atmayı planladıklarını söyledi.

Adana başta olmak üzere Türkiye’nin önemli şehirlerinde frençayzing ağı oluşturmaya hazırlanan Çengelköy Börekçisi’nin sahibi Bülent Dilbağı, Çengelköy’de hizmete sundukları Lokanta Nevnihal markası ile dünya gastronomisine imza atmayı planladıklarını söyledi.


Topraktan Masaya sloganı ile faaliyete geçirdikleri Lokanta Nevnihal’in Türk gastronomisinde ilk coğrafi işaretli lokanta olma ünvanına sahip olduğuna dikkat çeken Bülent Dilbağı, hedeflerinin dünya gastronomisine imza atmak olduğunu açıkladı.


Doğal tarım ürünlerini ve coğrafi işaretli yerel malzemeleri lezzet temelinde baş role koyarak topraktan masaya konseptini özel reçetelerle Çengelköy Rasathane’deki Lokanta Nevnihal’de hayata geçirdiklerini anlatan Dilbağı, "Modern ve yöresel tariflerin bir araya gelerek farklı sunum ve pişirme teknikleri kullanarak hazırladığımız sağlıklı beslenme trendlerini Anadolu lezzetleriyle harmanlayarak Türkiye’nin 7 bölgesini baz alarak 1 yıl boyunca her ay şehirler arası lezzet rotası çizeceğiz. Bu sayede her ay menüsünü değiştiren tek lokanda olacağız" diye konuştu.


Nevnihal olarak güneşin, toprağın ve yağmurun dengesi ile, özgün mevsiminde yetişen, doğal meyve, sebze, et ve süt ürünleri mutfaktan eksik etmeyerek özel bir beslenme modeli oluşturduklarını anlatan Dilbağı, "Ünlü Şef Rafet İnce’nin özel yorumlarıyla Anadolu’daki köylüden aldığımız 2 bin 850 farklı yerel ürün ile Lokanta Nevnihal’in yemeklerine lezzet katıyor. Çengelköy Konağı, Osmanlı döneminde de bostan olarak kullanılan bahçesi, günümüzün modern çizgileri ile birleştirilerek hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmadan doğal tarımı destekleyecek şekilde topraktan masaya Anadolu yemeklerini en iyi şekilde barındırıyor. Lokanta Nevnihal bostanında gezen tavuk, dağ keçisi, bıldırcın, sülün gibi av ve kümes hayvanları da yer alıyor. Böylece doğal tarım destekli sabah kahvaltılarında, bostanımızdan toplanan yumurtalar sebze ve meyvelerin tazeliği, misafirlerimize Anadolu tadında yemekler tattırmak sunumları ile dünya gastronomisine imza atmayı hedefliyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.