EKONOMİ - 13 Mayıs 2022 Cuma 13:18

Devletin desteği soyada dışa bağımlılığı azaltacak

A
A
A
Devletin desteği soyada dışa bağımlılığı azaltacak

Türkiye’nin soya üretiminin yüzde 64’ünü tek başına karşılayan Adana’da soya ekim alanlarının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Türkiye’nin soya üretiminin yüzde 64’ünü tek başına karşılayan Adana’da soya ekim alanlarının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede yüzde 67’si devlet destekli 64 ton 300 kilo soya tohumu ikinci ürün olarak ekilmek üzere üreticilere dağıtıldı.


Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi dahilinde Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ceyhan ilçesinde üreticilere düzenlenen tören ile soya tohumu dağıtıldı.


Program açılışında konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Efe Güler, dünyada ve Türkiye’de soyanın stratejik bir ürün olduğunu ve bu ürünün yurt içinde yüzde 64’ünün Adana’da üretildiğini belirterek, “Soyanın ekim alanının arttırılmasını amaçlamaktayız. Yılda 100 bin ton soya üretimimiz ile Adana toplam üretimin yüzde 64’ünü karşılamaktadır. Bakanlığımızın Tarımsal Gelişim ve Eğitim Projesi (TAGEP) kapsamında yüzde 33 üretici, yüzde 67 devlet destekli tohumları üretici ile buluşturmuş bulunuyoruz. 128 üreticimize 64 bin 300 kilo soya tohumu dağıtıyoruz. 250 bin dekar olan soya üretim alanını bu projelerle 300 bin dekara çıkarmak istiyoruz” dedi.


Ceyhan Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz ise dağıtımı yapılan tohumlar için üretici seçimi yapılırken tüm mahallelerden üretici olmasına özen gösterildiğini belirterek, verilen tohumların 6 bin 430 dekar alana soya ekimine yeteceğini ifade ederek, “İkinci ürün olarak ekimi yapılacak olan bu tohumların ekim ayında hasadı yapılacak. Maksadımız çiftçilerimizi alternatif ve ekonomik değeri olan ürünler konusunda teşvik etmek. Onları gayretlendirmek. İlimizin ve çiftçilerimizin ekonomisine katkı sunmak” şeklinde konuştu.


Üretici Ümit İldeş ise 15 yıldır çiftçilik yaptığını, 300 dekar ikinci ürün soya ekmeyi planladığını belirterek, “Girdi fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde Tarım ve Orman Bakanlığımızın vermiş olduğu destekle 150 dekara yakın alanı daha uygun fiyata aldığımız tohumla ekeceğiz” dedi.


Yalak Mahallesi’nden Arif Batur ise 430 dekar alana soya ekimi yapacağını aldığı tohumların 230 dekar alanı ekeceğini belirterek, “Devletimizin desteği bir nebze olsa bizi rahatlattı” diye konuştu.


Tohum dağıtım programında daha sonra Ceyhan Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Adana İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Efe Güler, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem tarafından belirlenen 128 üreticiye toplam 64 bin 300 kilogram olan soya tohumlarının dağıtımı yapıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da çiftçiye makine desteği Erzurum’da hayvancılığın geliştirilmesi ve çiftçiye destek olmak için yüzde 75 hibe destekli süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makinesi dağıtıldı. Makine dağıtım törenine Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum yöneticileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alparslan Kenger, törende yaptığı konuşmada tarımın bilhassa hayvancılığın başkenti konumunda olan Erzurum’un aynı zamanda besi materyali üretim deposu olduğunu ifade ederek, “695 bin büyükbaş, 878 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemiz hayvancılığının en önemli hayvansal üretim merkezlerinden olan ilimiz için hayvancılık, şehir ekonomisinde önemli bir yer teşkil eder. 4 milyon 700 bin dekar alanda çiftçilerimiz tarafından yapılan bitkisel üretimde bitki deseni genel anlamda hayvancılığı destekleyici niteliktedir. Bakanlığımız, valiliğimizle ve büyük şehir belediyemizin katkıları ve destekleriyle hayvansal üretimde modernizasyon ve makineleşmeye yönelik projeleri yetiştiricilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Hayvansal üretimin ana unsurlarından olan süt ve değer katmak, sütün özellikle soğuk zincirle hijyenik bir şekilde endüstriyel aktarılmasını sağlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda süte değer projesi uygulamaya konulmuş olup dönem içerisinde desteklenen projeye ek uygulamalar ilimiz hayvancılığına önemli katkılar sundu. Sütün hijyenik şartlarda sağılması ve hayvansal üretimin iş yükünün azaltılması anlamında suç sağma makinaları, hayvan beslemede verimliliğin ana unsurlarından olan kesik yem rasyon hazırlamasında ve yem maliyetlerinin azaltılmasında katkı sağlayacak yem ezme makinaları, küçükbaş yetiştiriciliğinde yetiştiricilerimizin ihtiyacı olan koyun kırpın makinaları, bereketli meralarımıza swaplar ilimiz yetiştiricilerine ve hayvancılık sektörüne olsun diyorum.” dedi. Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’de yaptıkları konuşmalarda; Erzurum’da tarım ve hayvancılık anlamında ciddi bir potansiyel olduğu ifade edilerek bunun hem bölge hem de ülke ekonomisine katma değer olarak daha fazla harekete geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler. Konuşmaların ardından çiftçilere süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makineleri sembolik olarak dağıtıldı. Protokol üyelerinin de katıldığı etkinlikte koyun kırkımı yapıldı.
İstanbul İsdemir, Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni törenle devreye aldı İsdemir, her geçen gün artan temiz çelik üretimine esas: çelik içinde asgari düzeyde olması beklenen hidrojen, azot ve oksijen gibi gazların giderilmesine, metalik olmayan inklüzyonların miktarının azaltılmasına ve ultra düşük karbon ihtiva eden kalitelerin üretilmesine olanak sağlayan teknolojiye sahip RH-OB İkiz Tip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni devreye aldı. OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nden İsdemir (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.), demir-çelik sektöründe yaşanan hızlı dönüşüme uyum sağlamak için yatırımlarını sürdürüyor. Türkiye ağır sanayisinin öncü kuruluşlarından İsdemir, söz konusu hedef doğrultusunda hayata geçirdiği yeni yatırımı Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni (İkiz tip RH-OB) 25 Nisan tarihinde düzenlenen törenle devreye aldı. Şirket, 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üst düzey kalitede temiz çelik üretim kabiliyetine sahip yeni tesis, şirketin üretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda, yeni tesisin konumu binlerce proses verisinin işlendiği simülasyon çalışmaları ile tespit edildi. Tesis için en uygun yer olarak belirlenen Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi’nin boşaltılabilmesi için başka bir bölgede yeni Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi kuran İsdemir, ardından Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Yatırım Projesi’nin inşa çalışmalarına başladı. İsdemir’in yeni tesisi, yerleşimi ve birçok alt projeyi kapsaması nedeniyle ‘proje içerisinde proje’ olarak nitelendiriliyor. Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’nin ana mühendislik, proses mühendisliği ve teknolojik ekipmanlarının temini dışında kalan inşaat ve montaj işleri, toz toplama sistemleri ile su sistemlerinin kurulması gibi tüm inşa çalışmaları yerli firmalar tarafından gerçekleştirildi. İsdemir, ürün portföyünü üst düzey çelik kaliteleri ile genişletecek Yapılan açıklama göre, Erdemir Mühendislik’in tüm departmanları ile dahil olduğu projenin önemli kilometre taşlarından RH-2 İstasyonu’nda sıcak testleri 25 Mart tarihi itibari ile başlarken, istasyonda bugüne kadar 30 döküm gerçekleştirildi. Soğuk testlerin devam ettiği RH-1 İstasyonu’nda ise, testlerin tamamlanmasının ardından bu yılın Haziran ayında üretime başlanması planlanıyor. İkiz Tip Gaz Giderme (RH-OB) Tesisi’nin tam kapasite devreye girmesi ile birlikte İsdemir, çeşitli kalitelerde üst düzey çelik kalitelerini de ürün portföyüne ekleyecek.