KÜLTÜR SANAT - 07 Mayıs 2021 Cuma 16:35

Kebabın başkenti Adana UNESCO’nun "Gastronomi Şehri" için aday oluyor

A
A
A
Kebabın başkenti Adana UNESCO’nun "Gastronomi Şehri" için aday oluyor

Adana’nın Türkiye’den 3 kentin kabul edildiği UNESCO Gastronomi Şehri listesine girmek için Adaylık Komitesi Toplantısı yapıldı.

Adana’nın Türkiye’den 3 kentin kabul edildiği UNESCO Gastronomi Şehri listesine girmek için Adaylık Komitesi Toplantısı yapıldı. Vali Süleyman Elban, "Gastronomi alanında böyle prestijli bir unvan almak Türkiye’de en fazla Adana’nın hakkı" dedi.


Toplantıda konuşan Adana Valisi Süleyman Elban, UNESCO Gastronomi Şehirler Ağı’na dahil olmanın önemine dikkat çekerek, “Her şehrin kendine göre bir iddiası olabilir. Ya da birçok şehrin belirli özellikleri de tanınıyor olabilir ama bunu ulusal ve uluslararası düzeyde belirli çerçeve içerisinde bu ağa dahil olan konuşlar bağlamında tanımlamak ve dünyaya tanıtmak çok önemli. Bunun da uzman bir kurum tarafından da kabul edilmesi o ağa dahil edilmesi o şehre de inanılmaz bir tescil getiriyor. Her şehir böyle bir prestijden yararlanmak isteyecektir. Böyle bir ağın içerisinde olmanın Adanamız için avantaj olacağını düşünüyoruz” dedi.


Herkesin bu konuda katkısı olması gerektiğinin altını çizen Elban, “Herkes kendi imkanı, gücü elinde kullanabileceği enstrümanlarla bu sürece katkı vermelerini bekliyoruz. Aday olan şehirleri gördük böyle bir ağa dahil olmak böyle prestijli bir unvan almak Türkiye’de gastronomi alanında en fazla Adana’nın hakkı” diye konuştu.


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, UNESCO Gastronomi Şehirler Ağı’na başvurusunun sadece Büyükşehir’in yaptığı bir proje olmadığını vurgulayarak, “Bu Adana’nın projesidir. Valimizin önderliğinde Adana’nın bütün dinamiklerinin mücadele ettiği, arzuladığı bir projedir. Biz biliyoruz Adanamızın özelliklerini ama biz istiyoruz ki dünya bilsin bunları” dedi.


Karalar, çok kapsamlı bir turizm eylem planı yaptıklarını belirterek, “Herkes mahallesindeki görüşünü, turizme katkı koyabileceğini düşündüğü Adana’nın bir özelliğini bize rahat ulaştırsın diye ‘sehircilikatolyesi.org.tr’den rahatlıkla girilebilmesini sağladık. Bütün Adanalıların bu bilgileri bize vermesi çok önemli. Katılımcı olmaları açısından da bu Türkiye’de bir ilk. Gastronomi alanında UNESCO alanına dahil olmak bizim en çok ihtiyacımız olan istihdamı, refahı arttıracaktır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman İsias Otel Davası sürüyor Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel’le ilgili davanın ikinci duruşması sürüyor. Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada 3’ü tutuklu 11 sanık yargılanıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, bazı bakanlar ve hayatını kaybeden kişilerin yakınları davayı takip ediyor. Adliye önündeki basın açıklamalarının ardından duruşma başladı. Mahkeme Başkanı, 72 ölü, 8 yaralının bulunduğu dosyaya, 2 kişinin yaralandığı birleşen dosya kapsamında sanıkların savunmasını istedi. Birleşen dosya kapsamında savunma yapan sanık Ahmet Bozkurt, “Benim mühendislerim, hesap uzmanlarım, işlerini çok doğru yapmışlar, hiçbir eksiğim yoktur. Birleşen dosya kapsamındaki 24 Mart tarihinde Gazi Üniversitesi’nden alınan raporda bazı hususlara itirazım var. Benim asli kusurlu olduğunu belirtilmiştir. Ben hiçbir eksiğim yok, tüm işlemlerimizi doğru yaptık. Benim hiçbir kusurum yok. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin raporuna yaptığım itirazın aynısını Gazi Üniversitesi raporuna da yapıyorum” dedi. İsisas Otel müellifi Erdem Yıldız, savunmasında, “Ana savunmada yaptığım savunmamın aynısı, birleşen dosyada da yapıyorum. Gazi Üniversitesinin ek ve kök raporuna ilişkin, sahte evrak üzerinden suçlamışlar. Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Benim ortada hiç olmayan statik projem ruhsata nasıl yazılıyor? Benim projem nerede? Ortada proje yok. Evrakta sahtecilik yapıldığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Tutuksuz sanık fenni mesul Halil Bağcı, “Aleyhimde olan suçlamaları kabul etmiyorum” dedi. Mahkeme heyeti, ilk duruşmada dinlenmeyen müştekileri dinledi. Tanık Murat Kuştepe, “Ben binanın yanında otopark işletiyorum. Ben otelin lobisi ve girişi dışında bir yeri görmedim. Benim otopark ile anlaşmaları vardı. Araçları getiriyorlar. Otelin içindeki tadilatı bilmiyorum, sadece dış cepheyi yaptıklarını biliyorum” dedi. Müşteki avukatları özel olarak hazırlatılan ve mahkemeye sunulan uzman raporlarını hazırlayan uzmanların dinlenmesini talep etti. Sanık avukatları, Mahkeme Heyetinin Gazi Üniversitesinden alınan raporu hazırlayan ve özel rapor hazırlayan kişilerin mahkemede dinlenmesine karşı çıktı. Mahkeme heyeti, uzmanların dinlenmesi ile ilgili talebi kabul ederken sanık avukatları karara tepki gösterdi. Sanık avukatları, uzmanların dinlenmesi noktasında öncelikle Gazi Üniversitesinin raporunu hazırlayan uzmanların dinlenmesi gerektiğini vurguladı. Duruşmaya 5 dakika ara verildi.