GENEL - 16 Nisan 2019 Salı 13:20

"Mülteci Haberleri: Gündem Belirleme ve Kamuoyu Oluşturmada Medyanın Rolü" semineri

A
A
A
"Mülteci Haberleri: Gündem Belirleme ve Kamuoyu Oluşturmada Medyanın Rolü" semineri

Uluslararası Çalışma Örgütü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğinde yürütülen ‘Hayata Fırsat Projesi’ kapsamında, Adana’da ‘Mülteci Haberleri: Gündem Belirleme ve Kamuoyu Oluşturmada Medyanın Rolü” başlıklı farkındalık semineri düzenlendi.

Uluslararası Çalışma Örgütü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğinde yürütülen ‘Hayata Fırsat Projesi’ kapsamında, Adana’da ‘Mülteci Haberleri: Gündem Belirleme ve Kamuoyu Oluşturmada Medyanın Rolü” başlıklı farkındalık semineri düzenlendi.


“Daha İyi Hayatlar İçin Daha Çok Fırsat” sloganıyla yola çıkan “Hayata Fırsat Projesi” kapsamında düzenlenen ve medya mensupları ile iletişim fakültesi öğrencilerinin katıldığı seminer, Uluslararası Çalışma Örgütü’nü (ILO) temsilen Esra Kireçci’nin açış konuşmasıyla başladı. Kireçci, “Dünya tarihi boyunca çeşitli sebeplerle insanlar, göç etmek zorunda kalmıştır. Fakat günümüzde, 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizine tanık oluyoruz” diyerek, mülteci, göçmen ve sığınmacı kavramlarının açıklamalarını yaptı.


Daha sonra Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, “Medya Dilinin Gücü ve Önemi” ve “Mülteciler Konusunda Medya Dili Nasıl Olmalı” konulu iki sunum gerçekleştirdi. Orhon, sunumundan önce, insanların sığınmacı ya da mülteci olma sebeplerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Orhon, mültecilerin Türkiye ve Suriye’de yaşadıkları dramı anlatan video gösterimleriyle, doğru kullanıldığı takdirde medyanın “oksijen alanı” olabileceğini vurguladı. Mültecilerin yaşadığı insani krizlerde medyanın çok büyük rolü olduğuna dikkat çeken Orhon, mültecileri olumsuz yönleriyle tanımlayan medyada politik bir özneye dönüştüklerini kaydetti.



Hayata Fırsat Projesi


Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü ve ILO Türkiye Ofisi işbirliğinde yürütülen Hayata Fırsat Projesi’nin bazı faaliyetleri, Uluslararası Göç Örgütü ile yapılıyor. Suriyeli sığınmacılar ve Türk vatandaşlara, iş gücü piyasasına girme, becerilerini geliştirme, girişimcilik ve istihdam alanlarına destek sağlama amacıyla yürütülen projeyle, Türkiye’de geçici olarak koruma kapsamındaki sığınacılar ve Türk vatandaşların ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmeleri hedefleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.