ASAYİŞ - 14 Eylül 2018 Cuma 10:14

Paha biçilemez Yahudi sandukası bulundu

A
A
A
Paha biçilemez Yahudi sandukası bulundu

Adana’da Suriyeli bir şahsın evinde 50 santimetre yüksekliğinde deri kaplamalı, üzerinde yakut ve zümrütler bulunan ahşap kutu ele geçirildi.

Adana’da Suriyeli bir şahsın evinde 50 santimetre yüksekliğinde deri kaplamalı, üzerinde yakut ve zümrütler bulunan ahşap kutu ele geçirildi. Sandukanın içinden İbranice yazıların olduğu ceylan derisi, alt ve üst çekmecelerinde ise Hz. Fatıma’nın eli sembolü ‘Hamsa’ ve Hz. Davut’un yıldızı diye bilinen figürlerden oluşan deri rulo çıktı.


Edinilen bilgiye göre, Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Suriye’de 8 yıldır süren iç savaştan kaçarak Adana’ya gelen Halid El Hac Ahmed isimli şahsın evinde tarihi eser sakladığı istihbaratını aldı. Merkez Yüreğir ilçesine bağlı Kiremithane Mahallesi 2681 Sokak’ta bulunan eve 3 Eylül günü baskın düzenleyen polis, yaptığı aramada 4 ayağı bulunan ve 50 santimetre yüksekliğinde iki kubbe şeklinde bir sanduka ele geçirdi.



Yakut ve zümrüt var


Üzerinde yakut ve zümrütlerin bulunduğu sandukanın kapaklarında bir kadın ve bir erkek figürü bulunduğu görüldü. Dikey açılan 2 kapağın içindeyse bronz iki objenin tuttuğu panelde ceylan derisine yazılı İbranice yazıların yer aldığı tespit edildi. Sandukanın alt tarafı ile üst tarafından bulunan çekmecenin içindeyse Hz. Fatıma’nın eli sembolü ‘Hamsa’ ve Hz. Davut’un yıldızı diye bilinen figürlerden oluşan deri rulo bulundu.



Paha biçilemez


Polis ele geçirdiği bu tarihi eseri Adana Müze Müdürlüğüne teslim etti. Müze yetkilileri yaptıkları incelemenin ardından sandukayı detaylı incelenmek üzere Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderdi.


Sandukanın gerçek olması halinde paha biçilemeyeceği belirtildi.



Çalınmış olabilir


Bu arada polis sandukanın Türkiye’ye nereden ve nasıl geldiğine yönelik çalışmasını da derinleştirdi. Sandukanın Suriye’deki iç savaş nedeniyle müzeden çalınmış bir tarihi eser olduğu tahmin ediliyor.


İfadesi alınan Halid El Hac Ahmed, sandukayı Suriye’den 4 bin dolara satın aldığını, antika merakının olduğunu ancak kutunun gerçek olmadığını tahmin ettiğini söylediği öğrenildi. Zanlı ifadesinin alınmasının ardından adliyeye sevk edildi. Zanlı nöbetçi mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi Denizli’de hırsızların uyguladığı yeni yöntem akıllara durgunluk getirdi. 2 kadın ve 1 çocuk hırsız kapı dürbünlerine yapıştırdıkları kağıt parçalarının alınmadığı dairenin boş olduğunu anlayarak girdi. Giremedikleri dairelerin ise kapı önündeki ayakkabıları çalan hırsızların güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde ise gülmeleri dikkat çekti. Denizli’de hırsızların yeni yöntemi görenleri hayrete düşürdü. Pamukkale ilçesi Asmalıevler Mahallesi’nde bir apartmanı mesken belirleyen 2 kadın ve 1 çocuktan oluşan hırsızlar, bayram öncesinde ve sonrasında kapı dürbünlerine boş kağıt parçaları yapıştırdı. Tekrar aynı apartman dairesine giden hırsızlar kapı dürbünlerinden kağıt parçalarının alınmamasından dairede yaşayanların eve uğramadığını fark ederek hedef belirledi. Girdikleri bir daireden hırsızlık olayı gerçekleştirdi. Giremedikleri dairelerin ise kapı önünde bulunan ayakkabıları çalmaları bu kadarına da pes dedirtti. Rahat tavırlı hırsızın sevinci güvenlik kamerasına yansıdı Hırsızlardan biri apartmanın giriş kapısında durarak gözetleme yaparken, diğer kadın ve çocuk ise apartman dairesine girdi. Apartman güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde hırsızlar önce girecekleri dairenin önünde bir süre bekliyor. Ardından kapıyı açmayı başaran hırsızlardan çocuk olan içeriye girdiği görülüyor. Daha sonra çocuk hırsız koşarak uzaklaşıyor. Kadın hırsızlardan birinin rahat tavırları ve gülmesi dikkatlerden kaçmadı. "Boş dönmemek için kapı önündeki ayakkabıları alıyorlar” Apartman sakinleri olarak yaşadıkları olayın sinir bozucu ve üzücü olduğunu ifade eden apartman yaşayan Baha Semih Karabulut, hırsızlık olayının bir defa ile sınırlı kalmadığın ifade etti. Kapı dürbünlerine yapıştırılan kağıtların tekrar tekrar yapıştırılması ile hırsızlık olabileceğini düşündüklerini ifade eden Karabulut, “Kapılarımızın dürbünlerine kağıt yapıştırıyorlar ve bu kağıdın alınmadığı zaman bizim evlere girmediğimizi düşünüyorlar. Evlere girmeye çalışıyorlar, giremedikleri evlerde de kapıların önündeki ayakkabılar alıyorlar. ’Boş dönmeyelim’ diyorlar herhalde. Olay ilk olarak Ramazan Bayramı’nda başladı. Apartmanda oturan insanlar bayram için memleketlerine tatile gittiğinde bu şekilde evlere giriyorlar. Sonrasında biz yapıştırılan kağıtları topladık ve tekrardan yapmaya devam ettiler. 2-3 defa yapıştırıldı. Bu kağıtları yapıştırıyorlar ve daha sonra gelip tekrardan içeri girmeye çalışıyorlar. Bizim içeride olmadığımızı düşünüyorlar" dedi. Öte yandan, daire sahiplerinin ihbarı üzerine adrese gelen polis ekiplerinin yaptıkları incelemelerin ardından hırsızlık olayının şüphelilerinin yakalanması için çalışma başlattığı öğrenildi.