SAĞLIK - 20 Temmuz 2025 Pazar 10:57

Prof. Dr. Özkan: "Periodontitis, KOAH ve zatürre riskini artırıyor"

A
A
A
Prof. Dr. Özkan: "Periodontitis, KOAH ve zatürre riskini artırıyor"

Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, diş eti hastalıklarının yalnızca ağızla sınırlı kalmadığını, ciddi sistemik hastalıklara da zemin hazırladığını vurgulayarak, "Özellikle ileri evre diş eti hastalığı olan periodontitis, solunum sistemi üzerinde yıkıcı etkilere yol açabiliyor" dedi.


"Ağızda başlayan bir iltihap, tedavi edilmezse akciğerlerde KOAH ve zatürre gibi ciddi hastalıklarla sonuçlanabilir," diyen Özkan, bu tabloya karşı erken tanı ve etkili tedavinin önemine dikkat çekerek şöyle devam etti:


"Periodontitis Nedir? Periodontitis, diş etleriyle birlikte onu destekleyen çene kemiğinin de iltihaplandığı kronik bir hastalıktır. Genellikle fark edilmeyen ancak ilerledikçe, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma, ağız kokusu ve


çiğneme zorluğu gibi semptomlarla kendini gösterir. Ancak bu sorun yalnızca ağız içinde kalmaz; iltihaplı hücreler sistemik dolaşıma karışarak vücut genelinde kronik inflamasyona neden olabilir. Diş eti ceplerinde biriken bakteriler solunum yoluyla akciğerlere ulaşabilir. Bu durum, akciğer dokusunda bağışıklık sisteminin aşırı tepkisine ve doku yıkımına yol açar. Periodontitisli bireylerde KOAH gelişme riski yüzde 10 artıyor.


Zatürre riski ise yüzde 30’a kadar yükseliyor. Türk Toraks Derneği’nin 2023 verilerine göre, KOAH hastalarının yüzde 62’sinde şiddetli diş eti hastalığı görülmüştür. Özellikle yaşlı bireyler, bağışıklık sorunu yaşayanlar ve kronik akciğer hastaları bu tablodan daha fazla etkilenmektedir. Aşağıdaki bulgular varsa yalnızca ağız sağlığı değil, akciğer sağlığı da tehdit altında olabilir. Diş fırçalarken kanama, sürekli ağız kokusu, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma veya aralanma, çiğnerken dişlerde güçsüzlük"


Özkan, tedavi yöntemini ise şöyle sıraladı:


"zel El Aletleri ile Diş Taşı Temizliği ve Parlatma: Hastanın diş yüzeyinde birikmiş sertleşmiş bakteri plaklarının ve diş taşlarının, özel el aletleri ( kretuar) yardımıyla diş minesine ve diş etlerine zarar vermeden hassas bir şekilde temizlenmesini kapsar. Bu işlem, tedavinin ilk basamağını oluşturur ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olur. Diş taşı temizliği iltihabı yüzde 47 azaltır.


Subgingival Küretaj (Kapalı Kürtaj): Diş taşı temizliği ve parlatma işleminin ardından Kapalı cerrahi küretaj yapılır. Diş eti altına yerleşmiş bakteri kolonileri, lokal anestezi altında özel hassas küretlerle temizlenir. Bu sayede periodontal ceplerin içi tamamen arındırılır ve dişeti iyileşmesi başlatılır.


Açık Cerrahi Küretaj (Flap Operasyonu): Hastalığın ileri evrelerinde uygulanır, öncelikle diş eti cerrahi olarak aralanır; dişeti altı, çene kemiği yüzeyi ve diş kök aralarındaki iltihabi kötü dokuların tümünden arındırılması heeflenir. Bu iltihabi kötü dokular ağaç kurtlarına benzer ve bu kötü dokular hiç kalmayacak şekilde temizlenir. Çene kemiğinin törpülenmesi ve şekillendirilmesi çene kemik kaybını %63 önlüyor. Son olarak dişeti yeniden şekillendirilerek dikiş atılarak güzel iyileşmesi sağlanır. Bu teknikle hem iltihap kontrol altına alınır, çene kemik erimesi durdururlu, çene kemiği oluşumu tetiklenir ve dişeti sağlıklı hale gelir.


Kök Yüzey Düzleştirmesi: Açık Cerrahi Küretaj operasyonu sırasında, dişeti aralandıktan sonra açığa çıkan diş kök yüzeylerindeki bakteriler kazınır. Bu sayede çene kemik oluşumu yeniden tetiklenerek dişetinin diş kök yüzeyine daha sıkı sarması sağlanır, bu sayede diş taşı plak oluşumunun da önüne geçilmiş olur.


Dişeti estetiği operasyonu: Açık Cerrahi Küretaj operasyonuyla dişeti altındaki iltihabi kötü dokular alındıktan sonra kısmi bir dişeti çekilmesi beklenir. Bu olağan bir durumdur. Dişeti kısmen çekilir, gül kurusu pembe sağlıklı dişeti elde edilir, dişeti dişi daha sıkı sarar. Dişeti çekilmesinin estetik görünümüne kavuşması için da Açık Cerrahi Küretaj Operasyonunu takiben Estetik Dişeti Operasyonu aynı seansta yapılır. Estetik Dişeti Operasyonuyla, dişetleri dişlerin arasında belirgin bir şekilde yerini alması ki bu sayede diş ve dişetinin bütünlük içinde ve dişlerin de tane tane estetik görünümü sağlanır."


Özkan tedavinin başarısının yalnızca klinik müdahaleye değil, hastanın alışkanlıklarına da bağlı olduğunu ifade ederek, "Sigara kullanımı bırakılmalı. Her öğün sonrası dişler fırçalanmalı, ara yüz temizliği ihmal edilmemeli


Şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı. Bağışıklığı destekleyen beslenme programı uygulanmalı. Bilimsel veriler ışığında, başarılı tedaviler sonrası: KOAH alevlenmeleri yüzde 28, Zatürre riski yüzde 34 oranında azalıyor" dedi.


Özkan, iltihabın küçünsenmemesi gerektiğini belirterek "Ağzınızdaki iltihabı küçümsemeyin, O iltihap, bir gün akciğerinize ulaşabilir. Periodontitis sadece diş kaybına değil, hayatı tehdit eden solunum hastalıklarına da neden olabilir. Gecikmeden diş hekiminize başvurun" diye konuştu.



Prof. Dr. Özkan: "Periodontitis, KOAH ve zatürre riskini artırıyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol 1. Lig: Esenler Erokspor: 0 - Erzurumspor FK: 2 Trendyol 1. Lig’in 32. haftasında Esenler Erokspor, konuk ettiği Erzurumspor FK’ya 2-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 15. dakikada savunmanın uzaklaştıramadığı topu önünde bulan Kayode’nin ceza yayı üzerinden şutunda kaleci Orbanic meşin yuvarlağı kornere çeldi. 29. dakikada Faye’nin pasında Recep Niyaz, soldan ceza sahasına girip çaprazdan yaptığı vuruşta top yandan dışarı çıktı. 57. dakikada Amar Gerzhaliu’nun savunma arkasına attığı pasta sol kanatta topla buluşan Sefa Akgün ortasını yaptı. Arka direkte Eren Tozlu’nun kafayla içeri çevirdiği topu kontrol eden Benhur Keser, altıpasın sağından yakın köşeye yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-1 77. dakikada Orhan Ovacıklı’nın pasında ceza sahası içi sağ çaprazda topla buluşan Eren Tozlu’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlak auta gitti. 90+7. dakikada Esenler Erokspor’un korner için rakip kaleye yüklendiği pozisyonda Catakovic’in kaptırdığı topta araya giren Baiye, meşin yuvarlağı Sylla’ya aktardı. Bu oyuncunun ceza sahasına girerek boş kaleye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-2 Stat: Esenler Erokspor Hakemler: Alper Akarsu, Tuncay Ercan, Mehmet Ali Vardar Esenler Erokspor: Ertuğrul Çetin, Hayrullah Bilazer, Dimitri Cavare, Onur Ulaş, Enes Alıç, Mikail Okyar (Ömer Faruk Beyaz dk. 76), Guelor Kanga, Amilton, Recep Niyaz (Hamza Catakovic dk. 65), Mame Faye, Olarenwaju Kayode (Ryan Jack dk. 76) Yedekler: Birkan Tetik, Alper Karaman, Eray Korkmaz, Yunus Emre Gedik, Berat Luş Teknik Direktör: Osman Özköylü Erzurumspor FK: Orbanic, Orhan Ovacıklı, Amar Gerzhaliu, Yakup Kırtay, Guram Giorbelidze, Brandon Baiye, Benhur Keser (Mustafa Fettahoğlu dk. 74), Giovanni Crociata (Hüsamettin Yener dk. 90+1), Sefa Akgün (Adem Kabak dk. 73), Martin Rodriguez (Cheikne Sylla dk. 82), Eren Tozlu (Mustafa Yumlu dk. 81) Yedekler: Erkan Anapa, Ali Ülgen, Murat Cem Akpınar, Fernando, Cengizhan Bayrak Teknik Direktör: Serkan Özbalta Goller: Benhur Keser (dk. 57), Cheikne Sylla (dk. 90+7) (Erzurumspor FK) Sarı kartlar: Hayrullah Bilazer, Mame Faye (Esenler Erokspor), Brandon Baiye, Martin Rodriguez (Erzurumspor FK)