SAĞLIK - 07 Ekim 2019 Pazartesi 16:09

Serebral Palsi Farkındalık Günü etkinliği

A
A
A
Serebral Palsi Farkındalık Günü etkinliği

Adana Eğitim ve Araştırma Şehir Hastanesi bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde, beynin bir grup nörolojik bozukluğunu ifade eden Serebral Palsi hastalığına dikkati çekmek amacıyla etkinlik düzenlendi.

Adana Eğitim ve Araştırma Şehir Hastanesi bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde, beynin bir grup nörolojik bozukluğunu ifade eden Serebral Palsi hastalığına dikkati çekmek amacıyla etkinlik düzenlendi.


“Kamu - Özel İşbirliği” (PPP) modeli ile işletilen ve her alanda ileri teknolojinin kullanıldığı Adana Eğitim ve Araştırma Şehir Hastanesi bünyesindeki FTR Hastanesi’nde düzenlenen etkinlikte, hastalığın sembolünü ifade eden yeşil giysiler giyildi, yeşil balonlarla süslemeler yapıldı.


Adana Eğitim ve Araştırma Şehir Hastanesi Rönesans İşletme Hizmetleri İşletme Müdürü Mehmet Karakuş, yöneticiler, fizyoterapistler, hasta ve hasta yakınlarının katıldığı etkinlikte, hastalık konusunda toplumda farkındalık oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.


Hastalarına bir aile ortamında hizmet veren fizyoterapistler, bu hastalık konusunda toplumun bilgilendirilmesinin hastaların sosyal yaşamlarını kolaylaştıracağını belirterek, “Hastalarımızın hayatın içine katılabilmelerini, eleştirel bakışlara maruz kalmadan toplumun içine dahil edilmelerini umut ediyoruz” temennisinde bulundular.


Halk arasında “beyin felci” olarak bilinen ve beynin bir grup nörolojik bozukluğunu ifade eden Serebral Palsi tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor ve ailelerin doğumdan itibaren bebeği çok iyi gözlemlemesi gerekiyor.


Bebek, 2. ayda yüz üstü yatırıldığında başını kaldıramıyorsa, 3. ayda başını dik tutamıyor ve nesneleri gözle takip edemiyorsa, 6. ayda sırt üstü pozisyonda kafasını kaldıramıyorsa, 9. ayda dik duramıyorsa, 18. ayda yürüyemiyor ve hiç bir sözcük söyleyemiyorsa sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.


Düzenli fizik tedavi gören SP’li çocuklarda semptomların en aza indiği kaydedilmiş olup fiziksel kapasite ve yaşam standartlarının yükseldiği gözleniyor.


Çocuklukta en sık rastlanan nörolojik bozukluğunu ifade eden Serebral Palsi, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşuyor.


Prematüre doğum, düşük kilolu doğum, kanın pıhtılaşma problemleri, anne - bebek arasında kan uyuşmazlığı, gebelikte ya da doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, beyin kanamaları, hamilelik döneminde annenin, bebeğin sinir sistemini etkileyecek, bakteriyel ya da viral enfeksiyon yaşaması, annenin hamilelik döneminde alkol, sigara, uyuşturucu veya çeşitli ilaçlar kullanması, yaşadığı psikolojik sorunlar ve karın bölgesine gelen darbeler bu hastalığa neden olabiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Motosikletine dağ keçisi boynuzu taktı, trafikte ilgi odağı oldu Adana’da motosiklet tutkunu Özay Altun motosikletine taktığı dağ keçisi boynuzu ile ilgi odağı oldu. Adana’da motosiklet tutkunu Özay Altun, Chopper tipi alçak binişli motosiklet aldı. Daha sonrasında motosikletini çeşitli eklemelerle modifiye etmeye başlayan Altun, bir avcı kulübünde duvarda gördüğü dağ keçisine ait olan boynuzu motosikletine taktırdı. Trafikte ’boynuzlu motosikletli’ olarak anılmaya başlayan Altun, vatandaşların kendisini motosiklet üzerinde gördüğünde video ve fotoğraf çekerek ilgi gösterdiğini, kendisinin de bu ilgiden mutlu olduğunu söyledi. "Bu tarz Alman askerlerinin savaş dönüşü dizayn ettikleri bir tarz" Amerikan motosiklet kulüplerine tutkulu olduğunu belirten Altun, "Amerikan motosiklet kulübü hastasıyım. Kulüpteki motosikletlere yıllar öncesinden hevesim vardı. Sonra ben de bu Chopper’ı aldım. Motorum 350 cc ve çeşitli aksesuar modifiyeleri ile kendime göre bir tarz oluşturdum. Bu tarz aslında yıllar önce Alman askerlerinin motorlarını savaştan döndükten sonra motorlarına dizayn ettikleri bir tarz. Artı olarak ben sadece dağ keçisi boynuzunu ekledim" dedi. "Boynuz dağ keçisine ait" Motosikletine monte ettiği dağ keçisine ait olan boynuzu bir avcı kulübünün duvarında gördüğünü anlatan motosiklet tutkunu Altun, "Bu boynuzu bir avcı kulübünde duvarda gördüm, Boynuzu görür görmez motosikletimin önüne güzel olacağını düşünerek aldım, gerçekten de güzel oldu. Trafikte giderken ışıklarda durduğum zaman vatandaşlar video ve resim çekiyorlar. Ayrı bir havası, kendine has bir ilgisi oldu motosikletimin. Boynuzu takalı 1 yıl oldu, motosiklet de 3-4 yıldır bende. Sinyalimi, farımı, sürüşümü engelleyen herhangi bir sorun yok, sadece motosikletime bir makyaj, bir süs yaptım. Trafiğe ve kurallara uymayan bir engelim yok, eğer olsa boynuzu kendim takmam" şeklinde konuştu. Chopper sahibi motosiklet tutkunlarının, farklı tarzlarına karşın trafikte gayet dikkatli motosiklet kullandıklarının da altını çizen Altun, "Chopper sahibi insanlar trafikte en düzgün motosiklet kullanan, kurallara harfiyen uyan motosiklet sürücüleridir. Motosiklet özgürlüktür, motosikletin üzerinde kendimi uçuyor gibi hissediyorum" sözlerine yer verdi. "Her gördüğümüzde tekrar ne zaman geçecek diye bekliyoruz" Motosikleti sıkça gördüklerini belirten esnaf Şehmus Tular ise, "Bu arkadaş motosiklet hastası. Değişik bir tarz yapmış, hoşumuza da gidiyor. Her gördüğümüzde tekrar ne zaman geçecek diye bekliyoruz. Değişik bir motor, arkadaş da biraz böyle şeyleri seviyor sanırım. Bu da bizim hoşumuza gidiyor. Söylenene göre yabani dağ keçisinden alınan boynuzmuş, orijinal bir şey olduğunu bana söyledi kendisi. Böyle şeyleri seviyor demek ki, Allah kaza bela vermesin" ifadelerini kullandı. (MUB-FKE-