SAĞLIK - 23 Mayıs 2025 Cuma 09:37

Sosyal medya diyetlerine kapılmayın

A
A
A
Sosyal medya diyetlerine kapılmayın

Sosyal medyada sıkça karşılaşılan "10 günde 5 kilo" gibi abartılı vaatlere kapılmamak gerektiği uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kısa egzersizler ya da basit aktivitelerin metabolizmayı hızlandırmak için yeterli olduğunu söyledi.


Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte formda kalmak, enerjik hissetmek ve fazla kilolardan kurtulmak isteyenlerin sayısı artıyor. Konuyla ilgili Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamada bulundu. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte birçok kişi hem bedenen hem de zihnen hafiflemek, daha enerjik hissetmek ve formda kalmak istediğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, "Burada önemli olan, kısa vadeli ve sağlıksız çözümler yerine, sürdürülebilir ve dengeli bir yaşam tarzını benimsemek" dedi.



"Her bedenin ihtiyaçları ve metabolizması farklıdır"


Sosyal medyada sıkça karşılaşılan "10 günde 5 kilo" gibi abartılı vaatlere kapılmamak gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Gündüz, "Unutmamalıyız ki her bedenin ihtiyaçları ve metabolizması farklıdır. Kendinize uygun, sürdürülebilir hedefler koymak hem başarı hissinizi artırır hem de motivasyonunuzu korur. Günde 10-12 bardak su içmeye özen gösterin. Yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını da düşünerek, bu miktar bireysel ihtiyaca göre artabilir" şeklinde konuştu.



"Lif içeriği yüksek sebzeler hem tokluk süresini uzatır"


Taze sebze ve meyveler açısından yaz aylarının oldukça zengin bir mevsim olduğunu hatırlatan Diyetisyen Gündüz, "Lif içeriği yüksek sebzeler hem tokluk süresini uzatır hem de sindirim sistemini destekler. Tabaklarınızı ne kadar renklendirirseniz, besin çeşitliliği açısından o kadar zengin bir beslenme planı oluşturmuş olursunuz. Yoğun geçen günlerde öğün atlamak ya da hızlıca geçiştirmek kolay olabilir. Ancak bu durum, günün ilerleyen saatlerinde kan şekeri düşüklüğüne, tatlı krizlerine ya da aşırı yeme ataklarına yol açabilir. Her öğünde protein, kompleks karbonhidrat ve sağlıklı yağlara yer vererek dengeli beslenmeye çalışın" diye konuştu.


Her gün saatlerce spor salonunda vakit geçirmeye gerek olmadığına da değinen Gündüz, "Günlük 45-50 dakikalık yürüyüşler, evde yapılan kısa egzersizler ya da açık havada yapacağınız basit aktiviteler bile metabolizmayı hızlandırmak için yeterlidir. Hareketi bir zorunluluk değil, yaşam tarzınızın doğal bir parçası haline getirin. Unutmayın ki bu bir yarış değil. Vücudunuzun değişimi zaman alabilir ve herkesin süreci kendine özgüdür. Acele etmeden, kendinize karşı nazik olarak bu süreci bir dönüşüm fırsatı gibi görebilirsiniz" diyerek sözlerini tamamladı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da yeni yılın ilk dakikalarında 4 bebek dünyaya geldi Elazığ’da yeni yılın ilk dakikalarında 3’ü kız, biri erkek 4 bebek dünyaya geldi. Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nde yeni yılın ilk dakikalarında üçü kız, biri erkek olmak üzere dört bebek dünyaya geldi. Yeni yılın ilk bebeği Nida Karataş’ın 3 kilogram ağırlığında dünyaya gelen kızı Zeynep Hüma oldu. Sevda Çoban’ın 3 kilogram 100 gram ağırlığında Asya adını verdiği kız çocuğu ile Özge Esmer’in Deniz adını verdiği kız çocuğu da aynı dakikalarda doğdu. Aynı zamanda Arel adında bir erkek bebek de dünyaya gelerek yeni yılın ilk bebekleri arasında yer aldı. Mutlu olduğunu ifade eden anne Nida Karataş, "Bir kızım ve bir oğlum vardı, bu üçüncü çocuğum oldu. Hayırlı salih ve salihe evlatlar yetiştirmeyi düşünüyoruz. Devlete ve millete faydalı olmalarını istiyoruz. Allah’ım isteyen herkese nasip etsin. Çocuğum 3 kilogram ağırlığında ve ismini de Zeynep Hüma koyduk" dedi. Zeynep Hüma’nın anneannesi Nadire Serinkaya (70), "Benim iki kız, iki oğlum var. 10 tane torunum var. Allah hayırlı yaşam nasip etsin. Daha bundan iyi bir his var mıdır. Bu yaşımda 10’uncu torun da geldi" diye konuştu. Ahsen adında kız çocuğu olan başka bir anne Sevda Çoban ise, "Çocuğum, kız çocuğu ve 3 kilo 100 gram olarak dünyaya geldi. Mutluyum. İsmi Ahsen olarak koyduk. Rabbim hayırlı evlat etsin" şeklinde konuştu. Yeni yılın ilk bebeğini dünyaya getirdiği için mutlu olduğunu ifade eden bir başka anne Özge Esmer de, vatana ve millete hayırlı olması temennisinde bulundu.