EKONOMİ - 04 Ekim 2019 Cuma 09:47

Sulama kanallarından elektrik üretilecek

A
A
A
Sulama kanallarından elektrik üretilecek

Adana’da bir firma tarafından hayata geçirilen ‘Hidrokinetik Enerji Projesi’yle kentteki sulama kanallarına kurulacak sistemle saatte 4 megavatlık enerji üretilecek.

Adana’da bir firma tarafından hayata geçirilen ‘Hidrokinetik Enerji Projesi’yle kentteki sulama kanallarına kurulacak sistemle saatte 4 megavatlık enerji üretilecek. 7 gün 24 saat boyunca enerji üretebilen sistem Türkiye’de ilk olma özelliği taşımasının yanı sıra TÜBİTAK tarafından da destek gördü.


Kentte faaliyet gösteren ECC Makina Kimya Sanayi firması, 4 yıllık AR-GE çalışması ve TÜBİTAK desteği sonrasında ‘Hidrokinetik Enerji Projesi’ni hayata geçirdi. Adana’da bulunan sulama kanallarına kurulmaya başlanan sistem ile saatte 4 megavatlık elektrik enerjisinin üretilmesi ve devlete satılması planlanıyor. Toplam maliyeti 3 milyar 600 milyon lira olan projenin kendisini 3 yılda amorti etmesi bekleniyor.


7 gün 24 saat boyunca sulama kanallarındaki su, pervaneleri döndürecek ve üretilen enerji trafoya aktarılacak. Proje kapsamında Seyhan ilçesine bağlı Yeşiloba Mahallesi’ndeki sulama kanalına 3 portatif türbin takıldı ve tanıtımı kent protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.



“4 megavatlık gücün satışını yapacağız”


Açılışta konuşan ECC Makina Kimya Sanayi sahibi Abdullah Caner Şirin, “Türkiye’de ilk olan bir proje bu. Suyun hafif akışından, nehirlerden, sulama kanallarından herhangi bir depolama, suyu tutma, olmadan enerji üretiyoruz. Bu sistemlerle Türkiye’nin her yerinde uygulama yapabileceğiz. TÜBİTAK’ın desteğiyle tamamladık. 4 senelik çalışma sonucu ortaya çıkan ürün budur. Şu anda her bir sistem 5 kilovat enerji üretmekte. Arka arkaya 20 metre arayla yaptığımızda Adana’daki hedefimiz 4 megavat. Türkiye’de ilk olmasının verdiği gurur var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman dediği gibi yerli ve milli vurgusuna biz de katkı sunduk. Yenilenebilir enerji kapsamında devlete 4 megavatlık gücün satışını yapacağız” ifadelerini kullandı.



“3 yılda sistem kendini amorti edebiliyor”


Firma ortağı Dr. Ender Uz ise İHA muhabirine sistemi şöyle anlattı:


“Sistemlerimiz 5 kilovat olarak üretildi. Kanat sayısı ve kanat ölçüsünü kanal genişliğine göre ayarlayabiliyoruz. Bu kanal ana kanaldan ayrılan tahliye kanalı ve 9 metre uzunluğunda. Sistemlerimizi ana kanal üzerinde de kurarak güç üreteceğiz. 30 metre genişliğindeki kanallarda 5 türbin çalıştıracağız. Asıl sistemlerimizi ana kanal üzerinde çalıştırarak iyi bir yenilebilir enerji elde etmiş olacağız. Sistemlerin maliyetleri megavat başına 900 bin dolar civarında. Ama bizim sistemimiz güneş enerjisi sistemine göre 2 buçuk katı kadar enerji üretebiliyor. Maksimum 3 yılda sistem kendisini amorti edebiliyor. Yenilenebilir enerji kapsamında ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamaya çalışacağız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.