EKONOMİ - 12 Ocak 2021 Salı 09:58

Tescilli Adana karpuzunda fideler toprakla buluştu

A
A
A
Tescilli Adana karpuzunda fideler toprakla buluştu

Türkiye’nin en erkenci karpuzunun yetiştirildiği ve ülke ihtiyacının yüzde 20-25’ini karşılayan Adana’da fideler toprakla buluştu.

Türkiye’nin en erkenci karpuzunun yetiştirildiği ve ülke ihtiyacının yüzde 20-25’ini karşılayan Adana’da fideler toprakla buluştu. Tadı, rengi ve aromasıyla bilinen, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca da ‘coğrafi işaret belgesi’ verilen Adana karpuzunda Mayıs ayında ilk hasat bekleniyor. Çiftçiler ise bu sene fiyatlardan umutlu.


Dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra 4, 4 buçuk milyon ton ile ikinci sırada olan Türkiye’nin, karpuz ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan Adana’da fideler Karataş ilçesi Tuzla Mahallesi’nde dikilmeye başlandı. Sabah saatlerinden itibaren kumlu tarlalara gelen işçilerin bazıları toprağı düzeltirken, bazıları fide çukurlarına gübre yerleştirdiği toprağı, fide ekimine hazır hale getirdi.


Dikilen fidelerin soğuktan korunması için üstleri naylonla kapatıldı. İşçilerin bin bir emekle diktikleri ve deniz kumunda yetişecek karpuzlar, hava sıcaklığının mevsim normallerinde gitmesi halinde Mayıs ayının ilk haftasında hasat edilerek pazarda ilk yerli karpuzlar olarak satılacak. Adana’da yıllık yaklaşık 950 bin ton üretilen karpuz, tarla ürünleri içinde yöresel olarak en erkenci ürün olması sayesinde üretici için önemli bir gelir kaynağına sahip.


Öte yandan, geçen sene 28 Ağustos tarihinde Adana kebabı, Adana şalgamı, Çukurova pamuğu ve tapan bıçağının ardından karpuz da Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Yüreğir Ziraat Odası’nın 2017 yılındaki girişimiyle tescillenen karpuzun artık marka değeri daha da artacak. Öte yandan işçiler tarafından toprakla buluşturulan karpuz fideleri güzel görüntüler oluşturdu.



"Mayıs ayında sofralarda"


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, karpuz ekim alanlarının Mart ayında belli olacağını belirterek, “Karpuz ekimi Nisan ayının ortalarına kadar yapılacak. Şimdi ekilen karpuzlar havalar sıcak gittiğinde Nisan ayının ortalarından sonra, hava serin gittiğinde ise Mayıs ayının ilk haftası piyasaya girmekte” diye konuştu.


Karpuz ekimi maliyetlerinin arttığını da kaydeden Doğan, daha sonra şunları kaydetti:


“Karpuz fideleri fiyatları 2019-2020 arasında çok fazla artmadı. 2 lira 10 kuruş ile 2 lira 15 kuruş arasında değişiyordu. 2021 yılında ise döviz kurunun artmasından dolayı fiyatlar 2 lira 60 kuruş ile 3 lira arasında değişiyor. Buna paralel olarak 1 kilogram sera muşambası 10 lirayken şuanda 14 ile 14 buçuk lira arasında değişmekte. Yüzde 40-45 oranında bu yıl muşamba fiyatları arttı.”


Karpuzun tescillenmesinin ihracata da katkısının olacağını anlatan Mehmet Akın Doğan, “Geçen yıl çiftçimiz karpuzdan para kazandı. Bizim karpuzumuz çıktığında İran’dan ülkemize karpuz girmeyecek. Çünkü ton başına 300 dolar gümrük vergisi kondu. Bu yıl Adana karpuzu ilk çıktığından itibaren para edecektir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Trendyol Süper Lig: Y. Adana Demirspor: 0 - Galatasaray: 3 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Galatasaray deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor’u 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Balotelli’nin uzun pasında ceza sahası içine hareketlenen Mendoza’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 53. dakikada Maestro’nun ceza yayı üzerinde kontrol edemediği topu alan Hakim Ziyech’in yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 0-1 62. dakikada Kerem Demirbay’ın ters dokunuşunda kaleciyle karşı karşıya kalan Mendoza’nın vuruşunu kaleci Muslera kalesini terk ederek uzaklaştırdı. 63. dakikada topla ilerleyen Mendoza’nın pasında ceza sahası içine hareketlenen Yusuf Barasi’nin şutunda kaleci Muslera meşin yuvarlağı kurtardı. 64. dakikada ceza sahası içinde sağ tarafta topla buluşan Kerem Demirbay’ın çizgiye inip uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-2 90+1. dakikada Dries Mertens’in pasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Maurı Icardi düzgün vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-3 Hakemler: Bahattin Şimşek, Süleyman Özay, Osman Gökhan Bilir Y. Adana Demirspor: Magomedaliyev, Atal, Gravillon, Semih Güler (Manev dk. 11), Mohammadi, Michut (Tayfun Aydoğan dk. 66), Maestro, Yusuf Barasi (Alioui dk. 66), Mendoza, Yusuf Erdoğan, Balotelli (Aimbetov dk. 85) Yedekler: Yılmaz Aktaş, Cisse, Abdulsamet Burak, İzzet Çelik, Dorukhan Toköz, Fougeu Teknik Direktör: Hikmet Karaman Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan (Aurier dk. 82), Abdülkerim Bardakcı, Victor Nelsson (Davinson Sanchez dk. 88), Derrick Köhn, Lucas Torreira (Berkan Kutlu dk. 82), Kerem Demirbay, Hakim Ziyech (Kerem Aktürkoğlu dk.71), Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Tete dk. 82), Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Sergio Oliveira, Ndombele, Vinicius Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Hakim Ziyech (dk. 53), Kerem Demirbay (dk. 64), Mauro Icardi (dk. 90+1) (Galatasaray) Sarı kartlar: Mendoza, Gravillon (Y.Adana Demirspor)
Hatay Hatay’da ‘kuduz hastalığı’ alarmı Hatay’ın Defne ilçesinde büyükbaş hayvanlara saldıran köpeğin kuduz olduğunun tespit edilmesinin ardından 2 mahalleye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Defne ilçesi Meydancık Mahallesi’nde sahipsiz bir köpek, 22 Nisan tarihinde büyükbaş hayvanlara saldırması üzerine çiftlik işletmecisi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ihbarda bulundu. İhbar üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Defne Belediyesi harekete geçti. Defne Belediyesi ekipleri tarafından saldırgan köpek yakalanarak müşahede altına alındı. Saldırgan köpek karantina altındayken 23 Nisan tarihinde öldü. Hayvanın ölüm sebebi kuduz şüphesiyle kayıt altına alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından saldırgan köpekten alınan numune, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilerek analiz edildi. Adana’da yapılan analiz sonucunda saldırgan köpeğin kuduz olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili yönetmelikler ve kararlar kararları doğrultusunda tüm kurumlarca koordineli olarak işlemlere başlandı. Bu çerçevede kuduz hastalığının merkezi olan Merkezi Meydancık Mahallesi ve bitişik olan Güneysöğüt Mahallesi’ne hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın görüldüğü bölgelerde başıboş kedi ve köpekler ile vahşi hayvanların Defne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın kuduz şüpheli bölge başta olmak üzere tüm Defne ilçesi genelinde toplanmasına, aşılanmasına ve hastalık sönüşü yapılıncaya kadar bakım evlerinde tutulmaları kararı alındı. Hasta hayvan tarafından ısırılan insanlar var ise sağlık teşkilatı ile irtibata geçmelerinin sağlanmasına ve konunun Defne İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine, risk alanı içerisinde olası gelişebilecek ısırık vakalarının da aynı hassasiyetle takip edilmesine karar verilerek konu ile ilgili tüm tedbirler alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinesinde başlatılan kuduz hastalığıyla mücadele çalışması titizlikle devam ediyor.