GENEL - 15 Kasım 2017 Çarşamba 17:50

Vali Kalkancı tarımsal alandaki ekonomik yatırımları inceledi

A
A
A
Vali Kalkancı tarımsal alandaki ekonomik yatırımları inceledi

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Kahta ilçesine giderek Kahta OSB’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında desteklenen tarımsal alandaki ekonomik yatırım tesislerini gezerek incelemelerde bulundu.

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Kahta ilçesine giderek Kahta OSB’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında desteklenen tarımsal alandaki ekonomik yatırım tesislerini gezerek incelemelerde bulundu.


Kahta OSB’deki ekonomik yatırımları inceleme gezisi sırasında Vali Nurullah Naci Kalkancı’ya Kahta Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan eşlik etti. Kahta OSB’deki incelemelerine ilk olarak Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı 11. Etap Kapsamında desteklenen ve modern teknoloji ile kurulan Ceviz İşleme Fabrikasını gezerek başlayan Vali Nurullah Naci Kalkancı, burada modern teknoloji ile kurulan işletmeyi gezdi. Vali Kalkancı ve beraberindeki heyet, Kırsal Kalkınma Projeleri Kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe desteği ile faaliyete geçen 800 metre kare alan üzerine kurulu bulunan Mercan Şirketine ait mantar üretim tesisinde incelemelerde bulunarak firma yetkililerinden günlük üretimle ilgili bilgi aldı. Vali Kalkancı ve beraberindeki heyet, daha sonra, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı 9. Etap Kapsamında desteklenen ve Kahta OSB de 750 metre kare alan üzerine inşa edilen özel bir şirkete ait soğuk hava deposunu ve Susam İşleme Fabrikasını da gezdi.


Kalkancı ve beraberindeki heyet son olarak Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı 7. Etap Kapsamında desteklenen ve Türkiye Petrollerine ait kuyulardan çıkartılan sıcak suyla modern bir ortamda domates üretimi yapan bir sebze üretim serasını gezdi. Vali Kalkancı, 6 bin metre kare arazi üzerine kurulan domates serasının üretim aşamaları hakkında bilgi alarak, serada yetiştirilen organik olan domateslerin tadına baktı.


Vali Kalkancı, Kahta OSB’deki incelemelerinin son bölümünde bir tekstil fabrikasını gezerek, işletmenin günlük üretim aşamaları hakkında bilgi aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas İlk yerli ve milli motor bloğu bu müzede sergileniyor Sivas’ın tarihî mirasını ve endüstriyel geçmişini keşfetmek isteyenler için TÜRASAŞ Müzesi, bir zaman makinesi gibi işlev görüyor. 1939 yılında kurulan TÜRASAŞ, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir şölenle sunuyor. Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi (TÜRASAŞ), buharlı lokomotiflerin ve yük vagonlarının bakım ve onarım işlerinin yapılması amacıyla kuruldu. 1939 yılında Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAŞ ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmişine adeta ışık tutuyor. Kurulduğu günden bugüne kadar üretilen yaklaşık 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalıbı olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarına kadar yaklaşık 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. “Devrim otomobilin motor kalıbı da sergileniyor” TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, müzenin halka açık olduğunu söyleyerek, “Eğitim kısmında çırak okulunun kullandığı bando takımı var burada. Eskişehir’de üretilen devrim arabasının motor blok modeline varana kadar burada parçaları sergilemekteyiz. Müzemiz halka açık. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçaları görebilir. En değerli parça bence devrim arabasının motoru. Çünkü bir tarihe tanıklık ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasının motor bloku defalarca dökülüyor çatlıyor, sorun çıkıyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasının motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun dışında aslında bana sorarsanız her bir parçası önemli. Ben 1985 yılında çırak okuluna girdim. Baktığınız zaman aslında ben de müzenin bir parçasıyım. Çeşitli ürünler, yaptığımız vagonların maketleri burada sergileniyor. Açılışa dair fotoğraflar, anı defteri. Her şey burada mevcut. Sinemamızın film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.