GENEL - 16 Kasım 2017 Perşembe 15:28

Adıyaman, Şanlıurfa ve Elazığ arasında çiğ köfte tartışması

A
A
A
Adıyaman, Şanlıurfa ve Elazığ arasında çiğ köfte tartışması

Adıyaman çiğ köftesinin tescillenmesinin ardından Adıyaman, Şanlıurfa ve Elazığ arasında çiğ köfte tartışması yaşanıyor.

Adıyaman çiğ köftesinin tescillenmesinin ardından Adıyaman, Şanlıurfa ve Elazığ arasında çiğ köfte tartışması yaşanıyor. Bakan Faruk Özlü’nün, Adıyaman çiğ köftesinin coğrafi işaretle tescillenmesiyle ilgili süreçte sona gelindiğini duyurması üzerine Şanlıurfa’dan itiraz geldi. ŞUTSO Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol çiğ köftenin 2008 yılında Şanlıurfa tarafından tescillendiğini belirtirken, Elazığlı ustalar da çiğ köftenin kendilerine ait olduğunu söyledi.


Türkiye’deki çiğ köfte sektörünün yüzde 99’unun Adıyamanlıların elinde olduğunu vurgulayan Adıyamanlı çiğ köfteciler, Adıyaman çiğ köftesi ile Şanlıurfa çiğ köftesi arasında fark olduğunu savundu.


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçtiğimiz günlerde Adıyaman’a yaptığı ziyarette, ’Adıyaman çiğ köftesinin tescilleneceği’ müjdesini vermişti. Coğrafi işaret ve marka tescili konusunda 2015 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’na (ATSO) Aralık ayı içerisinde çiğ köftenin coğrafi işaret ve marka tescili belgesi teslim edilecek.


Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol ise çiğ köfte ile ilgili 2008 yılında tescilin yapıldığını açıklamıştı.


Her iki ilden çiğ köfte ile ilgili yapılan açıklamaların ardından Adıyaman’daki çiğ köfte işletmecileri, Adıyaman çiğ köftesinin kalitesi ve lezzeti ile ilgili Şanlıurfalı çiğ köftecilere meydan okudu.



"Çiğ köftenin etlisi Şanlıurfa’nın etsizi ise Adıyaman’ındır”


Çiğ köfte işletmecisi Kenan Leblebici, çiğ köfteyle ilgili ‘bebek’ benzetmesi yaparak, “Zamanında Şanlıurfa’nındı. Etli çiğ köfte oranın ama biz etsiz üzerini ihtisas yaptık. Adıyaman Ticaret sanayi Odası Başkanlığı öncülüğünde gerekli organizasyon yapılarak etsiz çiğ köftenin patentini aldık. Çocuk Şanlıurfa’da doğdu ama sokaktaydı. Aldık getirdik ve Adıyaman üzerine ismini kurduk. Çiğ köfte Adıyaman kütüğüne kaydedildi. Çiğ köftenin etlisi Şanlıurfa’nın etsizi ise Adıyaman’ındır” dedi.


Sait Önder isimli çiğ köfte işletmecisi ise her iki ilin çiğ köftesi arasında fark olduğunun altını çizerek, “Şanlıurfalıların çiğ köftesi etli, bizimki etsizdir. Biz bunu kabul ediyoruz ama biz çiğ köfteyi Türkiye’ye mal ettik. Bütün dünya çiğ köftenin Adıyamanlıların olduğunu biliyor. Adıyaman çiğ köftesi bir numaradır. Şanlıurfalılar etsizin Adıyamanlıların, etlinin kendilerinin olduğunu kabullensinler. Şanlıurfalılar artık bizimle uğraşmasınlar” dedi.


Çiğ köfte ustası Mehmet Gülbeyaz ise “Bizim Şanlıurfa ile farkımız etsiz olmasıdır. Ticaret amaçlı çiğ köfteleri etli yapmıyoruz. Çünkü etin bakteri ürettiğini herkes biliyor. Etli çiğ köftenin hemen tüketilmesi lazım. Etli çiğ köfte hemen tüketilir ama beklemeye gelmez. O yüzden biz etsiz yapıyoruz. Sektörün yüzde 99’u Adıyamanlıların elindedir” dedi.


Celal Gürsoy isimli vatandaş ise, Şanlıurfa’nın isotunun meşhur olduğunu belirterek, “Şanlıurfa’nın hakkını yemeyelim ama Şanlıurfa çiğ köftesi bizden sonra gelir. Onlar isot konusunda uzmanlar. Biz onların da hakkını yemiyoruz ama çiğ köftede ben iddia ediyorum, bizim yaptığımız çiğ köfte Şanlıurfalılarınkinden en az on kat daha güzel ve lezzetlidir” ifadelerini kullandı.


Başka bir vatandaş ise etli çiğ köftenin bakteri ürettiğini ve sağlıklı olmadığını iddia etti.



Adıyaman ile Şanlıurfa arasındaki çiğköfte tartışmalarına vatandaşlar da dahil oldu


Adıyaman çiğ köftesinin tescillenmesi, ticaret ve sanayi odalarının ardından Adıyaman ve Şanlıurfalı vatandaşları da karşı karşıya getirdi.


Adıyaman Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu’nun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün kenti ziyareti sırasında, Adıyaman çiğ köftesinin coğrafi işaretle tescillenmesiyle ilgili süreçte sona gelindiğini müjdesini verdiğini söylemesi üzerine Şanlıurfa’dan itiraz geldi. Ertesi gün açıklama yapan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol çiğ köftenin 2008 yılında Şanlıurfa tarafından tescillendiğini ve tescillenen bir ürünün başkası tarafından yeniden tescillenmesinin mümkün olmadığını belirtti. Demirkol, yaşanan son olayların ardından bu sabah Ankara’ya gitti.


Çiğköftenin Şanlıurfa’ya ait olduğunu dile getiren vatandaşlardan İmam Karakeçili, “Doğrusunu isterseniz, çiğ köfte Şanlıurfa’ya aittir. Şanlıurfa dediğimiz zaman akla çiğ köfte gelir ve çiğköfteyi de çok severler. Zaten çiğ köfteyi de herkes yapamaz. Ancak Şanlıurfalılar yapabilir. Adıyaman Urfa’nın çiğ köftesine sahip çıkamaz ve çiğ köftenin tanıtımını Adıyaman üzerinden yapamazlar” dedi.


Şanlıurfalı bir başka vatandaş Hasan Karasapan, “Eski tarihlerden beri çiğ köfteyle alakalı şarkı bile yazılmış. Urfa’da ilk çiğ köfte ceylan etinden yapılmıştır. Herkes evinde yoğurur ve bugüne kadar Urfa ile anılmış bir yemektir. Çiğ köftenin patentini Adıyaman’a veren yanlış yapar” şeklinde konuştu.


Şanlıurfa’da dünyaca ünlü film aktrisi Anthony Quinn’e benzerliğiyle ünlenen dizi oyuncusu Bekir Felhan ise “Bakanlarımız Urfalıdır. Çiğ köftenin bize ait olduğunu bilmesi lazım. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfalıdır, bunun bizim olduğunu bilmesi lazım ve Adıyaman’a kaptırmaması lazım. Bakan Fakıbaba’ya sesleniyorum bu işin peşini bırakma çiğ köftenin patentini kimse almasın” ifadelerine yer verdi.


Şanlıurfalı 40 yıllık aşçı Kadir Çoban da “Çiğköfte Adıyaman’ın ise nasıl yapılmış nasıl meydana gelmiş anlatsınlar. Şanlıurfa’ya gelsinler yarışa girelim. Biz kargadan başka kuş Tılfındır Dağı’ndan başka yokuş tanımayız. Hodri meydan gelsinler yarışalım. 4 günlük çiğ köfteye yağı bulguru koyup satıyorlar. 40 yıldır ben bu işi yapıyorum. Şanlıurfalılar çiğ köfte satmıyorlar. Çünkü çiğ köfte bir, iki gün kaldıktan sonra o kıvamından çıkıyor. Ben buradayım Adıyaman’ın en iyi çiğ köftecisi gelsin ben Urfa’nın en kötü çiğ köftecisi olarak onlarla yarışmaya hazırım kazanırlarsa onların olsun” sözlerini sarf etti.


Son olarak açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Abbas Tumbul ise “Adıyaman’ın çiğ köfte ile alakası yoktur. Bu yemeğimiz Hz. İbrahim annesi ve babası mağarada saklanırken ateş yasak olduğu için çiğ eti döverek, bulgur ve isotla karıştırarak çiğ köfteyi yapmışlar. Yani çiğköfte Şanlıurfa’nın. Adıyaman’ın çiğ köfte ile alakası yok. Adıyamanlılar patates ile çiğ köfte yapıyorlar patates ile çiğ köfte olmaz” dedi.



"Gerçek çiğ köfte Elazığlılarındır"


Şanlıurfa ve Adıyaman arasında yaşanan çiğ köfte tartışmasına Elazığ da dahil oldu. Elazığ’daki çiğ köfte ustaları, gerçek çiğ köftenin Elazığlıların olduğunu iddia etti.


Türkiye’nin birçok bölgesinde yapılan çiğ köfteye Şanlıurfa ve Adıyaman’dan sonra Elazığ’da sahip çıkarak tartışmalara dahil oldu. 15 yıldır çiğ köfte ustası olduğunu belirten Cengiz Bozyıl, “Elazığ’ın 2 bin yıllık bir mutfak geleneği var. Adıyaman ve Şanlıurfa çiğ köfte konusunda gereksiz yere tartışmaya giriyor. Gerçek çiğ köfte Elazığlılarındır. Büyük metropol illerde de bizim çiğ köftemiz tanınmıştır. Elazığlıların hazır çiğ köftesi yoktur ve elle yoğruluyor” dedi.


Şanlıurfa ve Adıyaman’ın çiğ köfte tartışmasına gereksiz bir şekilde girdiklerini dile getiren Bozyıl, “Çiğ köfte Elazığ’ındır. Geçmişte de çiğ köfte kültürü bizde çok yaygındı. Çiğ köfte bize atalarımızdan, ustalarımızdan kaldı. Bizde bunu ileriye götürmeye çalışıyoruz. Bizim çiğ köftemiz çok lezzetli Şanlıurfa ve Adıyaman bu gereksiz tartışmaya neden giriyorlar anlamıyorum" ifadelerini kullandı.


Ağabeyi kimi çiğ köfte ustası olan Celal Bozyıl, Adıyaman ve Şanlıurfa’nın çiğ köfte konusunda boşuna tartıştıklarını belirterek, “Çiğ köfte Elazığ’a aittir. Çiğ köfte çok uzun yıllardır Elazığ’da yoğruluyor. Bu tartışma boşuna yapılıyor” diye konuştu.



"Çiğ köfte konusunda rakibimiz yok"


Elazığ’ın 2 bin yıllık bir mutfak kültürünün olduğunu vurgulayan çiğ köfte müşterisi Hüseyin Dinç de, “Çiğ köfte Elazığlıların öz yemeğidir. Adıyaman son zamanlarda Türkiye geneli fabrikasyon işi yaparak ismi duyuldu. Çiğ köfteyi Şanlıurfa’da da tattık. Acı kattıkları için tadı ve kıvamı anlaşılamıyor. Acıdan çiğ köftenin ne olduğu anlaşılmıyor. Elazığ’ın çiğ köftesi eski usul ve elle yapılıyor. Hiçbir şekilde katkı maddesi yok ve fabrikasyon değil. Çiğ köfte konusunda rakibimiz yok. Çiğ köfte dünyada her yerde yapılabilir ama Elazığ’da yenilir. Diğerleri bana göre çakmadır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.