GENEL - 29 Haziran 2020 Pazartesi 15:16

Başkan Dağtekin tütüncü esnafıyla bir araya geldi

A
A
A
Başkan Dağtekin tütüncü esnafıyla bir araya geldi

AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, sarmalık kıyılmış tütün üreticileri ve satıcılarıyla bir araya geldi.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, sarmalık kıyılmış tütün üreticileri ve satıcılarıyla bir araya geldi.


Görüşmeye Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, AK Parti Tarım Platformu Başkanı Murat Bilgiç ve tarım komisyonu başkan ve üyeleri katıldı.


Sarmalık kıyılmış tütünle ilgili kapsamlı bir değerlendirmenin yapıldığı görüşmede, tarım alanında Adıyaman’ın tüm potansiyelinin ortaya çıkarılması için AK Parti çatısı altında platformlar ve komisyonlar oluşturduklarını anımsatan Başkan Dağtekin, sarmalık kıyılmış tütün üretimi ve ticaretinin de bunun en önemli bir parçalarından biri olduğunu belirtti.


Gündeme gelen asılsız iddialara itibar edilememesi gerektiğini ifade eden Başkan Dağtekin, özellikle AK Parti döneminde sarmalık kıyılmış tütünle ile çıkan yasaları işaret ederek “ Bilindiği gibi miktarı ne kadar olursa olsun hiçbir şekilde kıyılmış tütün üretimi, kıyılması ve satılması yasaktı. AK Parti olarak daha önce meclise verdiğimiz ve kabul edilen önergeyle kooperatifçiliğin önünü açmış olduk. Burada odaklanmamız gereken nokta kooperatifçiliktir. Eğer kooperatifçiliği başarırsak hem Adıyaman’ımızın marka değeri olan tütünümüzü koruma altına almış olacağız, hem de üreticilerimiz ve esnaflarımız ürünlerini sorunsuz bir şekilde piyasaya sunmuş olacaklardır. Bugün Marmara, Ege, Karadeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu bölgelerine baktığımız zaman kendi marka değeri olan tarım ürünlerini kooperatifler aracılığıyla bırakın Türkiye’yi dünyanın dört bir yanına ihraç ettiğini görüyoruz. Biz Adıyaman olarak neden bunu başarmayalım. AK Parti olarak Adıyamanlı üreticilerimizin lehine olacak tüm girişimleri bugüne kadar destekledik. Ve desteklemeye de devam ediyoruz. Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanımız Ahmet Aydın ise, il başkanlığından bugüne kadar büyük mücadeleler vermiştir. Hepinizin bildiği üzere milletvekili olduğu dönemde, meclise sarmalık kıyılmış tütünle ilgili ilk önergeyi veren milletvekilimizdir. Kabul edilen o önergeyle hem çiftçilerimiz hem de esnafımız rahat bir nefes aldı. Daha öce de başta tütün platformu olmak üzere sivil toplum örgütlerinden ve çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda tütündeki vergi oranını düşürmüştük. Daha önce kamuoyuna getirdiğimiz ve hatırlattığımız bilgilere ışığında hiçbir tütün üreticimizin mağdur olmasına gönlümüz asla razı olmaz. Elbette bu sorunları diyalog ve dayanışma halinde çözeceğiz” dedi.


Öte yandan Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın da canlı telefon bağlantısıyla görüşmelere katılarak, tütüncü esnafların sorunlarını dinledi. Sarmalık kıyılmış tütünle ilgili geçmişinden bugüne kadar yapılan düzenlemeleri hatırlatan Aydın, son olarak TBMM’de kabul edilen kanun ile Bakanlıktan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara uygulanacak hapis cezasını Temmuz 2021’e ertelendiğini kaydetti.


Aydın, “Üreticimizin mağdur olmaması için tüm tedbirleri alıyoruz. Üreticimiz adına her anını takip ettiğimiz bu süreç devam ederken, üreticilerimiz lehine olacak yasaları daha önce TBMM’den geçirmiştik. Yine aynı kanun maddesinde yer alan ‘tam ve yeni teknoloji’ şartını ortadan kaldırarak, üreticimizin üzerindeki büyük bir yükü de kaldırmıştık. Böylece kooperatiflere, daha az masrafla tesis kurabilmenin önünü açmış olduk. İnşallah Adıyaman’a geldiğimizde hem çiftçilerimizle hem de esnaflarımızla etraflıca bir görüşme gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu ile İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar operatörlük belgelerine kavuştu. Aydın’da Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu, belediyeler ve ziraat odaları ile birlikte hayata geçirdiği protokollerle verdiği eğitimlerin sonunda tarım sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu çerçevede İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar da belgelerini almaya hak kazandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eğitimlerin ardından belge almaya hak kazanan adaylara belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın ve Belgesem’in kurucularından ve eğitmenlerinden olan Yüksek Öğretmen Okan Sezgin tarafından teslim edildi. Konu ile ilgili Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu’ndan yapılan açıklamada “İncirliova Ziraat Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz Tarım makineleri operatörlük protokolüne istinaden, eğitimi tamamlanıp belge almaya hak kazanan adaylarımızın belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın tarafından teslim edildi. Sektöre dair destekleri sebebiyle kendilerine teşekkürlerimizi iletiyor, adaylarımıza iş hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.
Bitlis Bitlis’te zorlu yayla muzu mesaisi başladı Bitlisliler, bahar mevmisinde yetişen "yayla muzu” bitkisini toplamak için engebeli ve yüksek rakımlı dağların yolunu tutmaya başladı. Bahar mevsimiyle birlikte Bitlis’in yüksek rakımlı yaylaları insanlarla dolup taşmaya başladı. Çetin ve uzun geçen kış mevsiminin ardından karların erimesiyle birlikte vatandaşlar, dağlarda pazarlarda kilogram fiyatı 200 liraya kadar çıkan yayla muzu topluyor. Besin değeri çok yüksek olan yayla muzunun yöre halkı tarafından bazı hastalıklara da iyi geldiği belirtiliyor. Işkın, uşkun, uçkun olarak da adlandırılan yayla muzu için vatandaşlar sabahın erken saatlerinde dağa tırmanmaya başlıyor. Toplanması oldukça meşakkatli olan yayla muzu için tehlikeye aldırış etmeden dağların zirvesindeki kayalıklara tırmanan vatandaşlar, yanlarında götürdükleri poşet ve çuvalları doldurduktan sonra yorgun bir şekilde evlerinin yolunu tutuyor. Yayla muzu toplamak için arkadaşlarıyla birlikte Bitlis merkeze bağlı Karaboy köyünde yüksek rakımlı dağlara çıkan Veysel Tüzün, yorucu ve bir o kadar da keyifli bir yolculuğun ardından yayla muzu topladıklarını söyledi. Yayla muzunun daha çok yüksek rakımlı dağların zirve noktasında yetiştiğini anlatan Tüzün, toplamak için kilometrelerce yol kat etmek zorunda olduklarını ifade etti. Menduh Arık ise, “Yayla muzunun tezgahtaki fiyatı bu yıl ithal muzun fiyatını bile üçe katlamış durumda. Tadı çok güzel ama fiyatı tadını kaçırmaya başladı. Bu yüzden bizler de arkadaşlarla birlikte hem doğa yürüyüşü yapmak hem de yayla muzu toplamak için yola koyulduk. Şu an tamamen doğal yetişen bu bitkiden bolca topladık. Tadı oldukça güzel, herkese bu bitkiyi tatmayı tavsiye ediyorum” dedi. Yayla muzunun bölgeye has ender şifalı bitkilerden sadece biri olduğunu anlatan Halim Kaya, bitkiyi toplamak için yüksek dağların zirvelerine kadar tırmanmak gerektiğini anlattı. Karlı olan bölgelerde bitkinin yeni yeni çıkmaya başladığını, güneş gören daha açık alanlarda ise toplamaya hazır hale geldiğini kaydeden Kaya, bitkinin sağlık yönünde de çok faydalı olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Tavuk eti fiyatlarındaki artışa ihracat freni Tavuk etinde son 6 ayda yaşanan yüzde 150’lik fiyat artışlarının, yıl sonuna kadar getirilen ihracat kısıtlamasının etkisiyle duracağı bekleniyor. Kasaplar, söz konusu kısıtlamayla iç piyasadaki arzın talebi karşılayacağını düşünüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından bütün ve parça dahil tavuk eti ihracatını, 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı. Bu sınırlandırma ile iç piyasada artan talep sonucu oluşan fiyat artışlarının önüne geçilmesi öngörülüyor. Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması daha uygun fiyatlı tavuk etine talebi artırdı. Tavuk etinde artan talep sonucu son dönemde fahiş fiyatlar görülmeye başladı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tavuk etinde ihracat kısıtlaması kararı ile iç piyasadaki talebin karşılanması hedefleniyor. Bu kısıtlamanın yurt içinde fiyat artışlarına geçici bir çözüm olacağı düşünülüyor. İç piyasada fahiş fiyatlar konusunda ise denetimlerin sıklaştırılması talep ediliyor. Bahçelievler’deki bir kasapta tavuk pirzolanın kilosu 159 TL, tavuk kanat 229 TL bütün tavuk 118 liradan tezgahlarda yer alıyor. Fiyatlar ilçeden ilçeye göre değişiklik gösterebiliyor. ‘‘Yem fiyatı gibi kalemlere zam gelmeden tavuk etine zam geliyor’’ Son dönemde yaşanan tavuk eti fiyatlarındaki artışa ilişkin konuşan Kasap Murat Koca, ‘‘Yem fiyatı gibi maliyete etki eden kalemlere zam gelmeden tavuk fiyatlarına zam geliyor. Zamların aylık olarak yapıldığını gördük ama son dönemde üç günde bir zam geldiği de oldu. Yüksek fiyatlar konusunda denetimlerin sıklaştırılması ve caydırıcı cezaların getirilmesi gerekiyor’’ dedi. Tavuk etine son 6 ay içinde yüzde 150’ye yakın zam yapıldığını bu zamları da vatandaşa yansıtmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kasap Murat Koca, ‘‘6 ay önce tavuk etinde kilo 60 lirayken bugün 125 lira civarında satıyoruz. Gelen zamları müşteriye yansıtmak zorundayız’’ diye konuştu.