GENEL - 12 Ocak 2021 Salı 15:32

Başkan Erdoğan, 2020 yılını değerlendirdi

A
A
A
Başkan Erdoğan, 2020 yılını değerlendirdi

Adıyaman İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Can Erdoğan, 2020 yılında İl Özel İdaresi ve Köy-Des yatırım programı dahilinde Adıyaman geneli kırsal kesime yönelik yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Adıyaman İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Can Erdoğan, 2020 yılında İl Özel İdaresi ve Köy-Des yatırım programı dahilinde Adıyaman geneli kırsal kesime yönelik yapılan çalışmaları değerlendirdi.


2020 yılı içerisinde Adıyaman İl Özel İdaresi ve Köy-Des bütçesi ile kırsal kesime yönelik yapılan genel çalışmalar hakkında detaylı bir açıklamada bulunan Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan, aynı zamanda 2021 yılında da yapılması planlanan çalışmaları dile getirdi.


İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Can Erdoğan ‘‘2020 yılını geride bıraktığımız bu süreçte, İl Özel İdaresi olarak verimli bir yıl geçirdik. Bizler her birimden, her teknik bilgiden ve tüm araç ve gereçlerden en iyi şekilde faydalanarak köylerimize en iyi hizmeti ulaştırmanın gayreti içerisinde olduk. 2020 yılında tüm Dünya’yı etkisi altına alan Pandemi sürecinde bile hiçbir olumsuzluktan taviz vermeden normal bir dönem yaşıyormuşçasına çalışmalarımıza devam ettik. Tabi ki bizler ve sahada çalışan ekip arkadaşlarımız kurallar çerçevesinde, sağlığı her hangi bir açıdan tehlikeye atmadan dikkatli bir biçimde çalışmalarımızı tamamladık. 2020 yılında İl Özel İdare bütçesi ve Köy-Des bütçesiyle beraber, merkez ve 8 ilçemize bağlı 453 köy ve 507 mezramıza ve bunlara bağlı mahallelere il ve ilçe özel idaremizce hizmetlerimiz yerine getirilmektedir.


2020 yılı içerisinde İl Özel İdaremizce İl geneli köylerimize kapsamlı hizmetler yapılmıştır. 2020 yılı içerisinde Adıyaman Merkez ve İlçelerine bağlı köy ve mezralarımızın yollarının hepsi asfalt kaplamalı olup, gerek iklim koşulları gerekse trafik yoğunluğu nedeniyle bozulmuş durumda bulunan yaklaşık 2646 kilometre yolun gerekli asfalt, yama, bakım ve onarım yapılması amacıyla yaklaşık 40 personelle 4 ayrı ekip halinde 1 Haziran 2020 yılı itibariyle asfalt yama çalışmalarına başladı. 31 Aralık 2020 ayı itibariyle 2 bin 580 kilometre yolun asfalt yama bakım ve onarım tamamlanmıştır. İl Özel İdaresi tarafından yapılan programlar dahilinde 159 kilometre yol asfalta hazır hale getirilmiş, 109 kilometre yolun birinci kat asfalt kaplaması yapılmış, bununla beraber toplam 152 kilometre yolun ikinci kat asfalt kaplaması tamamlanmıştır. İlimiz geneli altyapısı biten köylerimizin, köy içi kilitli parke çalışmaları ise munzam bir biçimde gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında altyapısı bitmiş köylerimizde toplam 527.315 metrekare köy içi kilitli parke çalışmaları yapılmış olup, bugüne kadar il genelinde 3.107.552 metre kare köy içi kilitli parke çalışmaları yapılmış ve halen devam etmektedir. Programlar dahilinde toplam 25 adet sanat yapıları tamamlanmıştır. Yine program dahilinde 2020 yılı içerisinde Gerger Kesertaş köy grup yolu üzerinden bulunan ve aynı zamanda Yayladalı, Seyitmahmut, Oymaklı, Yağmurlu, Beybostan, Köklüce, Gümüşkaşık, Kurulu, Kılınç, Beşgöze, Güzelsoyu, Adıyaman Kahta Nissibi Köprüsü bağlantılı ve yoğun bir biçimde kullanılan grup yolu üzerinde, uzunluğu 75 metre, genişliği 11 metre ve 4 adet ayak olup, 39 adet prefabrik kiriş ile 40 adet 100’lük fire kazık ile 15 metre derinlikte olup, sudan yüksekliği 12 metre olan 1 adet köprü yapılarak karayolları standardına uygun inşa edilmiş ve kısa bir süre içerisinde tamamlanıp trafiğe açılmıştır” dedi.


Erdoğan konuşmasının devamında, “Adıyaman geneli kırsal kesime yönelik 2020 yılında yaklaşık 40 köyümüzde kanalizasyon işleri başlatılıp tamamlanmıştır. Bununla birlikte altyapısı bulunmayan köylerimizin de Toplulaştırma Reformu Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılmış, bir kısmının inşaatı devem etmekte ve kısa bir süre içerisinde bitirip, köylerimizde altyapı sorununu çözmüş olacağız. Köylerimizde tarımsal sulama programı dahilinde, 2020 yılı içerisinde 15 köyümüzde tarıma yönelik kapalı sulama sistemi ve birikme deposu yapılmış ve bunların devamını da sürdürmeyi planlamaktayız. Bununla beraber İl Özel İdaresi tarafından köylerimizin büyük oranında köy camisi ve taziye evlerinin önüne oturma bankı dağıtımı yapıldı. Yaz mevsiminde haşere ile mücadele kapsamında idaremizce oluşturulan ekiplerimiz tarafında düzenli olarak köylerimizin ilaçlama çalışmaları yapıldı ve her yıl düzenli olarak da devam edecektir. 2020 yılında köylerimizin çoğunda köy konakları yapıldı. Beşpınar Mesire alanında dördüncü etap inşaat çalışmaları tamamlanmış bulunmaktadır. 2020 yılında köylerimizin büyük bir oranında çöp toplama hizmeti verilmiştir. 2020 yılı İl Özel İdare Bütçesinin yüzde 20’si ile ilimiz geneli okul inşaat yapımına da devam edilmektedir. Yine İl Özel İdaremizce pandemi sürecinde uzaktan eğitim alan öğrencilerimizin bilgisayar ve internet erişiminin sağlanması ve eğitiminin aksamaması adına EBA Destek projesi kapsamında 27 adet gezici mobil internet aracıyla destek verilmiştir.


Bu değerlendirmeler neticesinde asfaltı olmayan köy ve yerleşim birimimiz bulunmamaktadır. Bununla beraber içme suyu bulunmayan köyümüz yok ve tek bir hane olsa bile oraya su hizmetini vermekteyiz. Çünkü yaşamımız boyunca bizlerin en temel ihtiyacı olan suyu ne şartlarda olursa olsun vatandaşlarımıza ulaştırmayı birinci vazifemiz olarak bilmekteyiz. İmkanlar dahilinde akarsuyu bulunan köylerimizde tarımsal sulamaya yönelik gerek kapalı sulama sistemi, gerekse birikme havuzu yapılarak vatandaşlarımızın hizmetini sunmaktayız. Köylerimizin yaklaşık yüzde 90’da vatandaşlarımızın düğün, taziye, önemli toplantı ve benzeri faaliyetlerde kullanılması amacıyla çok amaçlı salonlar inşa etmekteyiz. Köylerimizin yaklaşık yüzde 80’de altyapı çalışmaları tamamlanmış olup, kalan diğer bölümünü ise en kısa süre içerisinde tamamlamayı hedeflemekteyiz. Bununla bağlantılı olarak altyapı çalışmalarının ardından köy içi kilitli parke çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz. Kalan diğer bir bölümü ise program dahilinde devam edilmektedir” ifadelerini kullandı.


2021 yılında yapılan 145 milyon TL bütçe ve Köy-Des programıyla gelecek olan ödenekle çıtayı yükselterek halka en iyi hizmeti sunmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, “Saydığımız ve sayamadığımız birçok alanda ilimize kazandırılan bu hizmetlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Valimiz Mahmut Çuhadar’ın onay ve destekleriyle, AK Parti Disiplin Kurulu Başkanımız Ahmet Aydın’ın ve Milletvekillerimizin girişim ve çabalarıyla, teşkilatımız adına İl Başkanımız Mehmet Dağtekin’le gerçekleştirilen istişareler neticesinde, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Işık’ın sevk ve idaresiyle ve İl Genel Meclisimizin almış olduğu doğru kararlar ile yapılan ve yapmayı planladığımız tüm hizmetlerin çıtasını yükseltmeye devem edeceğiz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat İç Anadolu’da kuraklık hububat üreticilerini endişelendiriyor Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Yozgat’ta etkisini gösteren kuraklık ve yağış yetersizliği bazı bölgelerde ekili hububat alanlarında sararmaya yol açarken çiftçiler verim endişesi yaşıyor. Yozgat’ta yağışların mevsim normallerinin altında kalması kuraklık endişesini artırdı. Hava sıcaklıklarının artması ve yağış yetersizliği ile Yerköy ilçesinde bazı alanlarda ekinler sararmaya ve kurumaya başladı. Kış mevsimini yağışsız geçiren çiftçiler Mayıs ayında da yağmur yağmaması durumunda buğdayın boy atmadan sararıp kurumasından endişe ediyor. Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Yozgat’ta birçok bölgede çiftçiler yağmur duasına çıkıyor. “Bitkiler kurumaya yüz tuttu” Orta Anadolu’da ciddi anlamda kuraklığın etkisinin hissedilmeye başlandığını belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Yozgat ve ilçelerinde arazilerin büyük kısmında tahıl ürünlerinin hakim olduğunu söyledi. Yılmaz, “Tabi bu yıl yeterince kar yağmadı, miktar olarak çok azdı ve ancak toprak yüzeyini kapladı, bıraktığı su miktarı da çok fazla olmadı. Nisan ayı itibariyle hem sıcaklıkların artması hem de yağışın olmamasıyla çok ciddi anlamda kuraklığın etkisini hissetmeye başladık. Arazide ve tahıl alanlarında gördüğümüz gibi yağışın yetersiz, sıcaklığın yüksek ve sulama imkanının olmadığı yerlerde bitkiler adeta kurumaya yüz tuttu. Bu aşamadan sonra bu tür tarlalardan ürün, verim almak mümkün değil. Ama yeterince sulayanlar için hiçbir problem yok. Ancak suyunuz yoksa şu an da Orta Anadolu üreticisi kuraklığın pençesinde ve büyük ölçüde buğday ve arpadan ya verim alamayacak ya da çok az verimle yetinecek gibi gözüküyor.” dedi.
Denizli Denizli’nin coğrafi işaretli ürünleri Avrupa’ya çıkacak DENİZLİ(İHA) – Denizli Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) Teknik Destek Programı kapsamında desteklediği, “Coğrafi Ürünler Avrupa Yolunda” projesinin eğitim faaliyeti tamamlandı. Denizli Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) Teknik Destek Programı kapsamında desteklediği Denizli’de Coğrafi İşaret tescili almış veya başvuru aşamasındaki 15 ürünün başvuru sahibi kurumlarından temsilcilerin katıldığı eğitim faaliyeti, 15 Nisan-19 Nisan 2024 tarihleri arasında Denizli Valiliği’nde gerçekleştirildi. Tüm ilgili kuruluşlar bu proje sonunda kendi başvurularını yapabilecek yeterliliğe ulaşırken ilgili çalışanları da söz konusu alanda yeterli donanıma ve niteliğe ulaşmış olacak. Böylece Denizli’de bu alanda yetkinlik kazanan kurumların çalışanları bir araya gelerek ortak çalışma yürütebilecekler. Birçok ürün uluslararası coğrafi işaret tescili alacak Faaliyete katılanlara ilk etapta “Coğrafi İşaret Uluslararası Tescil Sistemleri ve Başvuru Formları” hazırlama eğitimi verildi. Projenin danışmanlık hizmeti aşamasında ise önümüzdeki ay, “Uygulamalı AB Coğrafi İşaret Tescil Dosyası Örneği Oluşturma” danışmanlığı verilecek. Eğitim ve danışmanlık faaliyetleri sonucunda, Denizli’ye ait birçok ürün uluslararası coğrafi işaret tescili alacak. Uluslararası alanda tescillenen ürünler, Denizli’nin ve ülkenin ekonomisine katkı sağlayacak olup alanında tanınırlığı sağlanırken turizm gelirinin de artacağı ön görülüyor. Uluslararası görünürlük artacak Eğitim ve danışmanlık faaliyeti bitiminde Babadağ Kekik Balı, Buldan Bezi, Buldan Kestanesi, Denizli Kekiği, Denizli Leblebisi, Denizli Traverteni, Denizli Çalkarası Üzümü, Honaz Kirazı, Tavas Baklavası, Çameli Elmalı Bezi, Kale Biberi, Çameli Fasulyesi, Çameli Kilimi, İsabey Çekirdeksiz Üzümü ve Acıpayam Kavunu için ilgili kurumlar AB Coğrafi İşaret Tescili başvurularını tamamlayacaklar. Uluslararası tescilleri tamamlanan ürünler alanında Denizli’nin tanınırlığını ve ekonomisini artırmakla kalmayıp ülkeye uluslararası görünürlüğünü de önemli ölçüde arttıracaktır.
Malatya Yeşilyurt’ta sanatsal ve kültürel kurslara yoğun ilgi Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Kiltepe Mahallesinde faaliyetlerine devam eden Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezinde açılan 15 kursa 250’e yakın kursiyerin katıldığını, farklı alanlarda verilen eğitimlere gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Yeşilyurt’un kültürel ve sanatsal açıdan zengin alt yapısını ön plana çıkarmanın yanı sıra hobi ve meslek edindirme kurslarıyla 7’den 70’e tüm vatandaşların sosyal hayatlarını daha nitelikli hale getirmek hedefiyle Kiltepe Mahallesi’nde hizmete sunulan Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi’ndeki sanatsal ve kültürel kurslara gösterilen ilgi, her geçen gün artmaya başladı. Dört kat üzerinde faaliyetlerine aralıksız devam eden eğitim merkezinde 4 ile 6 yaş aralığındaki çocuklara yönelik başlatılan Erdem Okullarının yanı sıra kuaförlük, gastronomi, halk oyunları, bilgisayar, aşçı yardımcılığı modelistlik, trikotaj, tekstil ara elemanı ve farklı branşlardaki meslek edindirme kurslarının yanı sıra Kur’an-ı Kerim, gitar, resim, halı dokuma, örgü, robotik kodlama, dron, akıl oyunları ve yazılım kursları düzenleniyor. Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi sunduğu kaliteli hizmetler ile toplumdaki deprem travmasının atlatılmasında önemli bir rol oynarken, şehrin farklı noktalarından gelen vatandaşlar buradaki kurslarda hem kaliteli zaman geçiriyor hem de meslek sahibi olarak hayatına farklı bir pencere açıyor. Kursların çok verimli geçtiğini söyleyen kursiyerler, kendilerine bu tür ortamlar sunan Yeşilyurt Belediyesi’ne teşekkürlerini sundular. Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi Koordinatörü Ümmü Gülsüm Alkan ise, kurslara yoğun bir talep olduğunu ifade etti. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof.Dr.İlhan Geçit ise, "Yeşilyurt’un fiziksel dönüşümünün yanı sıra vatandaşların sosyal hayatlarını nitelikli hale gelmesinde önemli rol oynayan kültürel ve sanatsal çalışmalara ve meslek edindirme kurslarına ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
Adıyaman Adıyaman’daki İsias Otel duruşmasına ara verildi Adıyaman Adliyesi’nde görülen İsias Otel Davası’nın 2. duruşmasına ara verildi. Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel davasında 3’ü tutuklu 11 sanığın yargılaması sürüyor. Birleşik dosya kapsamında sanıklar, müştekiler, sanık ve müşteki avukatlarına söz veren mahkeme heyeti daha sonra müşteki avukatlarının özel olarak hazırlattığı ve mahkemeye sunulan uzman raporlarıyla ilgili raporu hazırlayan uzmanlar dinlendi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yonca Hürol, “40 yıldır mimarlık öğrencilerine taşıyıcı sistemlerin nasıl tasarlanması gerektiğini öğretiyorum. İsias Otel binasının ilk projesi, mimarı projede öncelikle yönetmeliklere uyulmadığını düşünüyorum. 1975 yönetmenliğine göre daha fazla perde duvar kullanılmalıydı. İnşaat mühendisinin otel sahibini uyarması gerekiyordu. İlk projede mal sahibi, belediye görevlileri, mühendislerin sorumluluğu var. İkinci projede ise 5 yılı bittiği için tekrar inşaat projesi yapılması gerekirdi. Karkas yapı 1998 yönetmeliğine uymamıştır. Projede çok duvar yükü bindirilmiştir. Zaten zayıf olan kirişleri ve döşemelere çok fazla yük bindirilmiş. Özellikle inşaat projesine uyulmadığını düşünüyorum. Sonuç olarak bütün ekibin hatalı kusurlu olduğu kanısındayım” dedi. Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhan Şensoy ise, “Ortada 1993 yılında yapılmış ve bununla ilgili statik hesapların olduğunu, ancak 2001 yılında yapılan projede sadece mimari proje olduğunu gördük. Biz projede tartışma konusu olabilecek hiçbir kusuru dikkate almadık. Kolon etriyelerinde sıklaştırma yapılmadığı, tadilat mimari projesinde mevcut asansörün arkasına iki asansör eklendiğini gördük. O bölgede kiriş olduğunu, ancak bununla ilgili sabit mi değil mi bilmiyoruz. Otele çevrilirken ek duvarlar yapıldığı, binanın kendi ağırlığında bir artış var. 2016 yılındaki ek bir kat yüklendiği biliyoruz. Buraya kat ekliyorsanız, ek yüklerde koymak zorundasınız" ifadelerini kullandı. ODTÜ İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Haluk Suçuoğlu’da rapora ilişkin, “Deprem yönetmenliğinin hazırlanmasında görev yaptım. 1993 yılında yapılan İsias Otel 1975 deprem yönetmenliğine göre yapılmış. Binanın uygulaması projeye uygun olmamış. 2003 yılında otele dönüştürüldüğünde deprem yönetmenliği değişmesine rağmen binada değişiklik yapılmamış. Bu binanın sıkılaştırmasında ana ve tali unsurlar var. Ana unsur, ilk yapılan projeye göre inşa edilmemiştir. 1998 yönetmenliğinde daha ilave hükümler gelmesine rağmen binada değişiklik yapılmamış” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Savcısı ise, “Tutuklu bulunan sanıkların tutukluluk haline, adli kontrol olanların adli kontrolünün devamına” şeklinde mütalaa verdi. Müşteki yakınlarına söz verildi. Müşteki avukatları mütalaalarını verdi. Müşteki avukatlarından birisi, tutuksuz sanık Efe Bozkurt’un, mahkemeye mazeretsiz gelmemesinden dolayı tutuklanması için yakalanmasını talep etti. Sanık avukatlarının mütalaasına geçilmeden, mahkeme heyeti duruşmaya 45 dakika ara verdi.
Ankara Ankara’da Junıor Teknoloji festivali Buse Bilim Koleji’nin düzenlendiği 2024 Junior Teknoloji Festivali 5-11 yaş aralığındaki çocuklara eşsiz bir deneyim yaşatmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm okullar için ortak duyurusu olan Bilim ve Teknoloji Festivali için haftalar boyunca titizlikle değerlendirmeler yapıldı. Festivalde şehir içi ve dışından katılım gösteren yüzlerce proje arasından finale kalan projeler yarışacak ve kazananlar ödülleriyle buluşacak. Eğitim öğretimde 25 yılını tamamlayan ve Ankara Yenimahalle’nin tek IB programlı okulu olan Buse Bilim Koleji’nin düzenlediği Festival, 27 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 11:00’da Buse Bilim Koleji bahçesinde gerçekleştirilecek. Bu festival sizi göklere uçuracak 23 Nisan haftasına denk gelen festivalde teknolojik, bilimsel, kültürel ve sanatsal aktiviteler yapılacak. Çocukların gökyüzünü yakından tanıma fırsatını yakalayacağı etkinlikte drone uçurma, İHA, teleskop gözlemi, planetaryum, survivor parkurları, robotik kodlama, fildişi macunu, volkan deneyi, dinozor avcıları, büyüteç izleme, masal dinletisi, mandala, alçı, akıl oyunları, makey makey gibi birçok etkinlik yer alacak. Eğlenerek öğrenen çocuklar, yeni bilgiler deneyimleyebilecekleri bir gün yaşayacaklar. Buse Bilim Kolej’i Bilim Kurulu Başkanlığından yaptığı açıklamada; ‘Festival için hazırlanan projelerin sahipleri, alanlarında uzman isimlerle bir araya gelecek ve onlarla birlikte yakından deneyimlerini paylaşacaklar. Bu festival ile gelecekte bilim ve teknoloji adına yeni fikirler için çocuklara ilham olmasını planlanıyor. Üniversitelerden profesörler, Yente Makine A.Ş ve Airaks Havacılık Teknolojileri mühendisleri ve daha önce Buse Eğitim Kurumları’ndan mezun olan mühendisler jüri olarak görev alacaklar. Festivalin 1’incisi olan öğrenci veya gruba “ 9 bin TL + 3 bin TL, danışman Ödülü”, 2’nci olan öğrenci veya gruba “6 bin TL + 2 bin 500 TL danışman ödülü”, 3’üncü olan öğrenci veya gruba “3 bin TL + 2 bin TL danışman ödülü” Katılımcılara ise ‘’Katılım Belgesi’’ verilecek.