GENEL - 02 Haziran 2020 Salı 17:32

Besni’de sarımsak hasadı başladı

A
A
A
Besni’de sarımsak hasadı başladı

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Kesmetepe Beldesinde, kuru sarımsak hasadı başladı.

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Kesmetepe Beldesinde, kuru sarımsak hasadı başladı.


Besni İlçe Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, ilçe Jandarma Komutanı Barış Kara, Kesmetepe Belediye Başkanı Ali Yılmaz, ilçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kösekul, ilçe Özel İdare Müdür Vekili Ahmet Tanrıkolu ve Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan ile birlikte sarımsak hasadı gerçekleştiren çiftçilerin emeklerini yerinde görmek için ziyarette bulundu. Kaymakam İmamoğlu ve beraberindeki heyet, çiftçilerin ve işçilerin sorun ve temennilerini yerinde dinleyip bol ve bereketli bir sezon olması temennisini iletti. Besni ilçe Tarım ve Orman Müdür Mehmet Kösekul yaptığı açıklamada, “Besni’de yaklaşık 700 dekar alanda ekonomik anlamda sarımsak yetiştiriciliği yapılmakta olup hasadı başlamıştır. Ekim ayı sonunda ekilen sarımsaklar hasat edildikten sonra yerine ikinci ürün olarak pamuk veya mısır ekilmekte. Kış döneminde boş kalan arazi sarımsak ekilerek değerlendirilmiş olmaktadır. Dekara bin 200 kilogram verim veren sarımsak üretimi işçiliği çok olan bir yetiştiricilik olup sofralarımıza gelmesi için çiftçilerimiz yoğun emek vermektedir. Korona virüsü salgınına rağmen tarlada çalışmalarına devam eden çiftçilerimizi göstermiş oldukları gayretten dolayı tebrik ederim” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-