ÇEVRE - 19 Nisan 2025 Cumartesi 12:56

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar zirai don vuran bahçeleri inceledi

A
A
A
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar zirai don vuran bahçeleri inceledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Adıyaman’da zirai donun vurduğu meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu.


Adıyaman’ın Besni ve Gölbaşı ilçelerinde ceviz, Trabzon hurması, ceviz bahçelerini gezen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar çiftçilerden bilgi aldı. Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan ve ilçe ziraat odası başkanları eşlik etti.


Gölbaşı ilçesi Ozan köyünde açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türkiye’de bir mevsim kayması yaşıyoruz. Bahar ayında maalesef biz kışı yaşadık. Sonbaharda biliyorsunuz yazı yaşadık. Şimdi bütün bu mevsim kayması afetleri de beraberinde getiriyor. Yani Ocak ayından itibaren fevkalade kurak bir sezon geçirdik. Ocak, Şubat, Mart çok kurak geçti. Zaman zaman da Türkiye’nin çok değişik bölgelerinde don afetiyle karşı karşıya kaldık. Biz Nisan yağışlarını bekliyorduk, çünkü Nisan yağışları hububat içinde çok önemli. Türkiye’nin önemli bir bölümünde hububat üretimi var. Biz Nisan yağışlarını görünce bundan memnuniyet duyduk, fevkalade bir sevindik. Fakat arkasından beklemediğimiz bir olay oldu kışı yaşadık. Yani Nisan’da kışı yaşadık. Kar geldi. Karın arkasında da üç gün süren bir dört gün süren don felaketiyle maalesef karşı karşıya kaldık" dedi.


Adıyaman’ın da zirai dondan çok etkilendiğini dile getiren Bayraktar, "Bu bölgede diğer bölgelerde olduğu gibi afetten fevkalade etkilenmiş görünüyor. Türkiye genelinde ziraat odalarımız marifetiyle yaptığımız tespitlere göre maalesef 65 ilimizde zarar görünüyor. Tabii Adıyaman’da bu zarardan nasibini alan illerimizden bir tanesi. Bu bölge bademde fevkalade üretim seviyesi açısından gelişmiş olan bir bölge. İleri seviyede bir bölge, bademlerimiz zarar görmüş. Tabii bu bölgede ceviz üretimimiz zarar görmüş, bu bahçede olduğu gibi Trabzon hurması son yıllarda fevkalade burada gelişme kaydetmiş ama bu afette, don afetinde Trabzon hurması da zarar görmüş. Diğer Antep fıstığı gibi diğer ürünlerde burada zarar görmüş. Bazı bahçelerde dallar kurumuş durumda. Bu ürün meyve tutmaz yani iki sene üç sene bu ağaçlarda meyve tutumu olmayabilir. Dolayısıyla bunu da dikkate alarak önümüzdeki yıllardaki üretim eksikliğini de dikkate alarak çiftçimize uzun vadeli bir yapılandırma gerekiyor. Tarımda kalabilmeleri için, bakın çiftçiliğe devam edebilmeleri için çiftçilerimize üretiminin sürdürülebilirliği için muhakkak suretle çiftçimize destek verilmesi lazım" ifadelerini kullandı.



TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar zirai don vuran bahçeleri inceledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kadıköy’de trafik ve asayiş denetimi: 2 milyon ceza, 80 araç trafikten men Kadıköy’de 13-14-15 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen trafik ve asayiş uygulamalarında binlerce araç denetlendi, yüzlerce sürücüye ceza kesildi. Kadıköy’de C Bölgesi Trafik Ekipler Amirliği ile asayiş büro ekipleri tarafından 13-14-15 Mart 2026 tarihlerinde gerçekleştirilen denetimlerde 3 bin 853 araç kontrol edildi. Uygulamalarda toplam 313 ayrı ihlal tespit edilirken, sürücülere toplam 2 milyon 47 bin 381 lira cezai işlem uygulandı. Denetimler kapsamında 80 araç ise trafikten men edildi. Trafik ekipleri ve asayiş büro ekiplerinin ortak uygulamalarında sürücüler ve yolcular üzerinde GBT sorgulaması, yoklama ve genel güvenlik kontrolleri gerçekleştirdi. Uygulamalarda en fazla ceza, sürüş güvenliğini tehlikeye atan aksesuar kullanan sürücülere kesildi. Bu kapsamda 50 sürücüye işlem yapılırken, teknik şartlara aykırı araç kullanan 22 sürücüye de ceza uygulandı. Ayrıca 48 araç muayenesiz olduğu gerekçesiyle işlem görürken, 16 araç sigortasız olduğu için cezalandırıldı. Denetimlerde ehliyet ihlalleri de dikkat çekti. Geri alınmış ehliyetle araç kullanan 7, yetersiz ehliyetle araç kullanan 8 sürücü hakkında işlem yapıldı. Bunun yanı sıra 24 sürücü seyir halindeyken cep telefonu kullanırken yakalandı, 24 kişi emniyet kemeri takmadığı için, 13 sürücü ise kask takmadığı için cezadan kaçamadı.
Afyon ’Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Eğitimi" düzenlenecek Akciğerlerde ciddi enfeksiyonlara sebep olan lejyoner hastalığına karşı farkındalığın artırılması ve konaklama birimlerinde su sistemlerinin güvenli yönetiminin sağlanması amacıyla, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Eğitimi" düzenlenecek. Gerçekleştirilecek eğitim programıyla ilgili kurumdan yapılan yazılı açıklamada, "Lejyoner hastalığı, ülkemizde bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu çerçevede konaklama birimlerinin, su sistemlerinde legionella bakterisinin çoğalmasını önlemeye yönelik gerekli tedbirleri alması ve bu süreçleri eğitimli sorumlu personel aracılığıyla yürütmesi zorunludur. Eğitim programı, konaklama birimlerinde görev alacak sorumlu personelin mevzuat, risk değerlendirmesi ve su yönetimi planları konularında bilgi ve yetkinliğini artırmayı hedeflemektedir. Eğitim 2 yapılacak olup, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Eğitim Salonunda gerçekleştirilecektir. Eğitime, otel, motel, tatil köyü, misafirhane, kaplıca, huzurevi, alışveriş merkezi gibi su sistemlerinin yoğun kullanıldığı konaklama ve toplu kullanım alanlarından başvurular kabul edilecektir. Yataklı tedavi kurumlarının başvuruları ise resmi yazışma yoluyla alınacaktır. Eğitime katılacak personelin en az lise mezunu olması gerekmekte olup, katılım sağlayacak kişilerin ilgili mevzuat gereği eğitim almış sorumlu personel olarak görevlendirilmesi öngörülmektedir" ifadelerine yer verildi. Öte yandan, lejyoner hastalığının genellikle klimalar, jakuziler ve su sistemlerinden solunum yoluyla bulaşan ciddi bir akciğer enfeksiyonu olduğu belirtildi.