POLİTİKA - 17 Mart 2017 Cuma 14:20

Bakan Eroğlu, 19 Mart Pazar günü Afyonkarahisar’a geliyor

A
A
A
Bakan Eroğlu, 19 Mart Pazar günü Afyonkarahisar’a geliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 19 Mart Pazar günü gerçekleştireceği Afyonkarahisar ziyareti kapsamında Dinar, Başmakçı, Dazkırı ve Evciler’de merasimler düzenleyecek.


Merasimlerde orman köylülerine gelir getirici tür ve Orköy sertifikası verecek olan Bakan Eroğlu, ayrıca Dazkırı’daki merasimde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan Dazkırı Hisaralan Barajı’nın temelini atacak. Bakan Eroğlu, kentte düzenleyeceği merasimlerle Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) orman köylülerini desteklemek maksadıyla uygulamaya koyduğu gelir getirici tür ağaçlandırma projesi kapsamındaki sertifikaları kurayla köylülere dağıtacak. Gelir getirici tür ağaçlandırması çerçevesinde OGM, bozuk orman alanlarını gelir getirici türlerden badem, ceviz, zeytin gibi fidanlarla ağaçlandırıyor. Bakımını da 3 yıl boyunca yapıyor ve en yakın köy ya da mahallede oturan vatandaşlara 49 yıllığına kurayla dağıtıyor. Yani bakımını ve dikimini OGM yapıyor, gelirini ise orman köylüsü kullanıyor. Ayrıca bu merasimlerde süt koyunculuğu, besi sığırcılığı, arıcılık gibi çeşitli alanlarda kredi desteği sağlayacak sertifikalarda dağıtılacak.



Dazkırı Hisaralan Barajı’nın Temeli Atılıyor


Bakan Eroğlu, 19 Mart Pazar günü ilk merasimini saat 11.30’da Evciler Belediye Kültür Salonu’nda gerçekleştirecek. Bakan Eroğlu buradaki merasimde 11 aileye Orköy sertifikası verecek. Daha sonra Dazkırı’ya geçecek olan Prof. Dr. Eroğlu saat 13.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek merasimde DSİ tarafından inşa edilecek 15 milyon lira yatırım bedelli Hisaralan Barajı’nın temelini atacak. Ayrıca 5 aileye gelir getirici tür, 9 aileye ise Orköy sertifikası verecek. Dazkırı’nın ardından Başmakçı’ya geçecek olan Prof. Dr. Veysel Eroğlu saat 15.00’da Pazar Yeri’nde düzenlenecek sertifika dağıtım merasiminde 5 aileye gelir getirici tür, 16 aileye ise Orköy sertifikası verecek.


Son olarak 16.30’da Dinar Park Ala Toplantı Salonu’nda düzenlenecek sertifika dağıtım merasimine iştirak edecek olan Bakan Eroğlu, burada ise 5 aileye gelir getirici tür, 15 aileye ise Orköy Sertifikası verecek. Bakan Eroğlu ayrıca bu 4 ilçede “Okullar Hayat Bulsun Projesi” kapsamında toplam 11 bin 500 adet fidanı toprakla buluşturacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Fındığın ekonomik değeri artacak Düzce’de fındık üreticilerine destek vermek amacı ile geliştirilen proje çerçevesinde fındık üretimi yapan çiftçiler mikro işletmelere dönüştürülecek. Düzce’de üretimi yapılan fındıkların çiftçiler tarafından mikro işletmeye dönüştürülmesi için Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi işbirliğinde bir proje hazırlandı. Proje çerçevesinde üreticilere kırma, ayıklama, kavurma, ambalajlama ve fındık ezmesi yapılabilecek mikro işletmeler konusunda bilgilendirmelerde bulunulacak. Ayrıca Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nde proje çerçevesinde Fındık Dönüşüm Merkezi açıldı. “Yüksek katma değer elde edebiliriz” Fındık üreticileri için önemli bir proje olduğunu vurgulayan Düzce Valisi Selçuk Aslan, “Bugün ilk adımını atacağımız fındık dönüşüm merkezi Düzce’mizde fındık işi ile uğraşan, fındık ticareti ile uğraşan hemen herkes açısından inanıyorum ki yeni bir pencere, yeni bir vizyon açacaktır. Fındığı dalından topladığımız hali ile değerlendirirsek 50 lira, kavurursak 150 lira, endüstriyel olarak işlersek 550 lira. Hesap böyle. Bu anlamda çiftçimizi işletme haline döndürebildiğimiz ölçüde daha müreffeh kılabiliriz, memleketimiz açısından daha yüksek katma değer elde edebiliriz. Bu mikro ölçekte ilk adım olacaktır. Buradan alacağımız zemin, buradan yakalayacağımız fırsatlar belki tüm çiftçilerimiz tarafından fabrikatör olma, işletmeye dönme imkanı vermese de işlerinde kendilerini farklılaştırabilen, o vizyonu yakalayabilen, dünyaya açılma müteşebbis ruhlu insanlar açısından oldukça güzel bir modeli oluşturacaktır” dedi. “Model fabrika kuruyoruz” Projeyi Düzceli çiftçiler için hazırladıklarını dile getiren Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık da, “Kurmuş olduğumuz model fabrikamızda fındık kırma, ayıklama, kavurma, ambalajlama ve fındık ezmesine dönüştürme işlevlerini yapabilecek 12 makine bulunuyor. Bu model fabrika ile üreticiler, büyük emeklerle ürettikleri fındıklarını katma değerli ürünlere dönüştürebilecek. Burada model fabrika kuruyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Fındık Dönüşüm Merkezi hizmete açıldı. Merkezde bulunan makineler ve fındığa dair araştırmaların yapılacağı laboratuvarda incelemelerde bulunuldu.