EKONOMİ - 19 Mayıs 2018 Cumartesi 13:50

Afyonkarahisar Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ali Çiloğlu:

A
A
A
Afyonkarahisar Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ali Çiloğlu:

Afyonkarahisar Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Başkanı Ali Çiloğlu, yasa gereği esnafa yüzde 8, kurumsal firmalara yüzde 1 oranında KDV uygulandığını, üretim yerlerine yakınlığı nedeniyle Afyonkarahisar’daki vatandaşların Türkiye’nin en ucuz meyve ve sebzesini tükettiklerini belirtti.

Afyonkarahisar Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Başkanı Ali Çiloğlu, yasa gereği esnafa yüzde 8, kurumsal firmalara yüzde 1 oranında KDV uygulandığını, üretim yerlerine yakınlığı nedeniyle Afyonkarahisar’daki vatandaşların Türkiye’nin en ucuz meyve ve sebzesini tükettiklerini belirtti.


Afyonkarahisar Yaş Sebze ve Meyve Hal’inin Türkiye’nin en ucuz meyve ve sebze satılan hali olduğuna değinen Afyonkarahisar Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Başkanı Ali Çiloğlu, “Toptancı haller Türkiye’de bir borsa görevi görmektedirler. Borsa görevi derken tüketici hallerine, üretici hallerinden gelen sebze, meyve günün durumuna göre arz talebe göre fiyat oluşturulur. Örneğin az gelirse üretici halinde bu ürün pahalı olursa dolayısıyla Afyon halinde de fiyatlar pahalı olur. Değil ise normal dönemde ise üretim normal halde ise örneğin 10 kamyon yerine 40 kamyon Afyon haline yaş sebze meyve girerse kendiliğinden fiyatlar ucuz hale gelir. Afyonkarahisar’ın konumu diğer illere göre üretim bölgesine çok yakın. O da Afyon’da bulunan insanlarımıza çok kolaylık sağlıyor. Her defasında da benim ifade ettiğim gibi Afyon’da yaşayan Afyonkarahisarlı hemşerilerimiz bu yakınlıktan dolayı, Afyon yaş sebze meyve halimizin işlerlik kazandığından dolayı, bundan kimsenin şüphesi olmasın arz talebe göre Türkiye’nin en ucuz sebze meyve satılan bir hal durumunda olduğumuzu kimse göz ardı edemez. Her konuda da ispat etmeye Afyon Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları olarak ispat etmeye hazırız” dedi.


Esnafa uygulanan KDV oranlarına da değinen Çiloğlu, yasa gereği esnafa yüzde 8, kurumsal firmalara yüzde 1 oranında KDV uygulandığını belirten Çiloğlu, “Temel gıda da ki KDV’lerin tamamının tüketici bazında yüksek olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Aslında tüm gıda maddelerinin üzerinde bulunan yüzde 8 KDV ikiye bölünmeyip de örneğin bir pazarcıdan yüzde 8 KDV alınırken bir kurumsal firmaya yüzde 1 uygulanması yanlış bir uygulama. Bunu gıda üzerinde yaş sebze meyve de tamamen tek rakama düşürülmesinde yani yüzde bire çekildiği takdirde mevcut yüzde 1 ile yüzde 8 ile birleştiği günden daha fazla KDV tahsil edilir bu da benim şahsi fikrimdir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Depremlerde camilerin yıkılmasına yol açan minare yıkımlarının çözümü fiber Depremlerde camilerin yıkılmasına yol açan minare yıkımlarının çözümü fiber. Bu yıl 15.’si düzenlenen dünyanın ilk uluslararası Cami Yapı Ekipmanları fuarı dün kapılarını ziyaretçilerine açtı. Yerli ve yabancı çok sayıda katılımcının yer aldığı fuar da en çok ilgiyi ise depremde minare yıkılmalarının önüne geçecek olan çelik konstrüksiyon ve fiber kaplamalı minare görüyor. Türkiye’de yaşanan 6 Şubat depremlerinin ardından 11 ilde birçok cami yıkıldı veya hasar aldı. Bunların birçoğunda minarelerin yıkılması ve camilere hasar vermesi sonucunda gerçekleşti. Ortalama 30 metre yüksekliğinde yapılan betonarme minarelerin ağırlığı takriben 150 ton civarında oluyor. Bu da yıkıldığı esnada hem camilere hem de yakının da bulunan ev ve insanlara zarar veriyor. Konu üzerine araştırma yapan bir firma minare yapımında artık çelik konstrüksiyon üzerine fiberglass kaplama tekniğini kullanıyor. Hem bu şekilde minarelerin muhtemel bir deprem anında yıkılmasının önüne geçiliyor hem de minare ağırlığını 150 tondan 8 tona indiriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan firmanın yetkilisi Salih Karadağ, “Biz yaklaşık 20 yıldır betonarme minare yapmaktayız. Son 2 yıldır beton görünümlü fiberglas sistemine geçtik. Depreme daha dayanıklı içinde ki çelik konstrüksiyonun dışında ki görseline varıncaya kadar bu sistemde devam etmekteyiz. Bu sistemin depreme dayanıklı olduğunu belirledik. Betonarme minare ve fiber minare arasında ki en büyük fark ikisi arasında ki ağırlık farkıdır. 30 metre yüksekliğinde bir minarenin ortalama ağırlığı 150 ton civarındayken fiber minare de bu ağırlık 8 ton civarında. Deprem de betonarme minarelerin yıkılmasıyla birlikte camiler yıkıldı veya bu minarelerin üzerlerine düşmesi sonucu insanlarımız da hayatını kaybetmişti. Fiber minaremiz de ise bu olay ortadan kalkmış oluyor. Minarelerimiz çelik olduğu için depremde yıkılmaz en kötü senaryoda üzerine bir şey dahi düşse yıkılmak yerine demiri eğilir. Aynı minare betonarme olarak yıkıldığında 150 ton ile yerde şiddetinde bir deprem etkisi oluştururken bunun kendi ağırlığı 8 ton olduğu için bir sıkıntı oluşturmayacak” açıklamasında bulundu. Hat sanatını ecdadımızın bıraktığı yerden devam ediyor Fuar’da ayrıca hat sanatı noktasında da sergilenen ürünler özellikle yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Hat sanatının camilerin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Müslüm Korkutata, “Hat sanatı camilerimizin vazgeçilmez unsuru ecdadımızın bıraktığı yerden bunu geliştirmeye devam ediyoruz. Bu kulvarda çok iyi sanatkarlar yetiştirdi ülkemiz. Hem ülke için de hem de ülke dışında bu konuda çok iddialı durumdayız. Medeniyet eski dönemler de camilerin mabetlerin ekseninde gelişiyordu. Osmanlı İslam’ın uzun süre sancaklığını yaptı bayrağını taşıdı. Camilerimiz bu işin sembolü halindeydi. Günümüzde de camilerimiz aynı fonksiyonda roller üstlenmiş durumda” dedi.