GENEL - 14 Haziran 2018 Perşembe 10:25

Ustasından kaymaklı ekmek kadayıfı tarifi

A
A
A
Ustasından kaymaklı ekmek kadayıfı tarifi

Ramazan Bayramlarının vazgeçilmez tatlısı haline gelen kaymaklı ekmek kadayıfı, Afyonkarahisar’da da vatandaşların gözdesi durumunda yer alıyor.

Ramazan Bayramlarının vazgeçilmez tatlısı haline gelen kaymaklı ekmek kadayıfı, Afyonkarahisar’da da vatandaşların gözdesi durumunda yer alıyor.


Afyonkarahisar’da bayramlarda en çok ekmek kadayıfı tüketildiğini belirten tatlı ustası Enver Öney, ekmek kadayıfının kentte meşhur manda kaymağı ile tüketildiğini dile getirdi. Öney, “Onun yanında kabak tatlısı ve Afyonumuzun meşhur tatlıları tüketilmekte. Bu gelenek eskiden beri yaklaşık 60-70 senedir sürdürülüyor. Biz de bu işi layıkıyla en güzel şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz. Ekmek kadayıfının önce kurusunu 10-15 dakika soğuk suyun içerisinde bekletiyoruz. Suyunu süzdükten sonra önceden hazırladığımız 2.5 litre su, 2.5 kilogram şeker ile şerbetini hazırlıyoruz. Suyunu süzdükten sonra ocağımıza koyuyoruz ve üzerine şerbetini verip ağzını kapatıyoruz belli bir süre. Daha sonra üzerini açıp üzerine sürekli şerbet atarak yaklaşık bu işlem 45 dakika sürüyor, 45 dakika bunu pişiriyoruz. Sıcakken tepsiye çeviriyoruz, soğumasını bekliyoruz soğuduktan sonra da plastik tepsilerimize alıyoruz. Üzerine de manda kaymağı koyup tüketiyoruz. Afyon’un zaten meşhur kaymağı manda kaymağıdır. Ekmek kadayıfı ile manda kaymağı tüketimi güzel olur. Evlerde de yapılabilir. Şekerini, şerbetini, ıslatmasını yaptıktan sonra pişirilebilir. Önce ekmek kadayıfını seçmeleri lazım, hamur olmaması lazım, kızarmış olması lazım ekmek kadayıfının, şerbetinin tam ayarlanması lazım, ocakta bekleme süresinin tam olması lazım” dedi.


Öney, ayrıca ekmek kadayıfını şekerle yaptıklarını ve kesinlikle glikoz, tatlandırıcı kullanmadıklarını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.