SAĞLIK - 04 Mayıs 2019 Cumartesi 12:46

(özel) İstanbul’da bulamadığı şifasını Afyonkarahisar’da buldu

A
A
A
(özel) İstanbul’da bulamadığı şifasını Afyonkarahisar’da buldu

sol diz üstü damarlarında tıkanıklık olan ve ayağı kesilecek olan hasta, Afyonkarahisar’da yapılan başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

sol diz üstü damarlarında tıkanıklık olan ve ayağı kesilecek olan hasta, Afyonkarahisar’da yapılan başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.


İstanbul da yaşayan 7 seneden beri romatoid artrit, vaskülit ve şeker hastalığı bulunan 71 yaşındaki emekli öğretmen Suzan Elliiki, Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi’nde görev yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Ercüment Ayva’nın bu alandaki başarılı çalışmalarını duyarak kendisine ulaştı. İstanbul’daki doktorunun da destekleri ile Afyonkarahisar’ gelen Elliiki, 4 saatlik bir operasyon sonucu sağlığına kavuştu.


İstanbul da bulamadığı şifasını Afyonkarahisar’da bulduğunu belirten Suzan Elliiki; “Ben 7 seneden beri romatoid artrit ve vaskülit hastasıyım aynı zamanda şeker rahatsızlığım var. Benim kendi doktorum var zaten hocamla görüştüler. Hocamı öyle güzel anlattı ki bana kendi geldi yatağıma dedi ben çok tatmin oldum seni oraya yolluyorum dedi. Biz onun sayesinde buraya geldik. Hocamı ben burada tanıdım. İstanbul da ki şifamı Afyon’da buldum. ’İstanbul da doktor yoktu da Afyon’a mı gittiniz’ diye yakınlarım cevap geldi. Ama ben hastane değil doktor ararım. Okul değil öğretmen ararım. Araba da gelirken bacağım alt kısma kadar bacağımı arkada havaya kaldırarak bağıra bağıra ağlaya ağlaya geldim. Ama hocamın yaptığı operasyonla ki çok zor bir operasyondu beni bayıltmadı da. Çok zor bir operasyondu hemen hemen 4 saat sürdü. Çok güzel geçti. Ertesi günde istediği sonucu aldı ama yine tatmin olmadı ertesi gün bir daha keserek ufak bir operasyon daha yaptı. Bugünde bizi göndermedi bugünde kaldık. Çok güzel olumlu bir sonuç aldık. Biz çok mutluyuz çok memnunuz. Her şeyden fevkalade dört dörtlük yani personel iyi, hastane iyi, hocamız fevkalade iyi.” Dedi.


Gerçekleştirdikleri tedavi sonrası hastanın diz seviyesinden amputasyonun tamamiyle ortadan kalktığını belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Ercüment Ayva; “Suzan hanım bize sol bacağında ağrı şikayetiyle başvurdu. Farklı merkezlerde yapılan tedaviler neticesinde yaklaşık bir aydır ayağında olan ağrı ve yaraların iyileşmemesi üzerine bize başvurdu. Yine dış merkezlerde yapılan tahlil ve tetkikler neticesinde ve hastanın klinik duruma da değerlendirildiğinde tedavi olarak diz seviyesinden ayağın kesilmesi önerilmiş kendilerine. Fakat bir şekilde kader bizi bir araya getirdi. Kendileri ve yakınlarıyla beraber İstanbul’dan Afyon’a tedavi amaçlı geldiler. Bizim yaptığımız ileri tetkikler neticesinde hastamızın şeker hastalığına ve vaskülit hastalığına bağlı olarak sol bacak özellikle diz seviyesinin üzerindeki damarlarda tıkanıklık olduğunu saptadık. Fakat tedavi olarak bacak amputasyonu önermedik hastaya. Bu tıkanıklıkları damar tıkanıklıklarını açabildiğimiz takdirde ayağında ki yaraların ve dayanılmaz ağrılarının geçeceğini anlattık kendisine. Kendisi de bu zorlu tedavide bize güvendi ve teslim oldu yakınlarıyla beraber. Bizde diz altındaki tıkalı damaları açtık. Açtıktan 24 saat sonra zaten mevcut ağrıların hepsi geriledi. Ayak tekrar ısındı. Şuan ki takiplerinde diz seviyesinden yapılması önerilen amputasyon tamamiyle iptal edildi. Farklı bir tedavi sürecine girdik. Şuan hastanın bacağı diz seviyesinden kesilmekten kurtulmuş oldu.


Tek tedavi yönetimi ayağın kesilmesi değil


Şeker hastalığına bağlı olarak sağlık problemleri yaşayan hastaların tek tedavi yönteminin ayak ya da bacağın kesilmek olmadığını vurgulayan Ercüment Ayva; “Şeker hastalığına bağlı ayağında yarası olan hastalarında tek tedavisi ayağın ya da bacağın kesilmesi değil. Çünkü bu hastalarında özellikle diz altı damarlarında ki tıkanıklıklar açılabildiğinde yaraların yüzde 70-80’i iyileşiyor ve bu bacaklar kesilmekten kurtuluyor. Biz bu yola nasıl girdik. Dünya da travma dışı sebeplerle uzuvlarını kaybeden insanların dışında en sık bacak ayak kaybedilme sebebi şeker hastalığına bağlı kesilen uzuvlar. Biz yaklaşık 3 buçuk yıldır ayak yarası olan şeker hastalarını çok yakından takip ediyoruz. Daha öncesinde yara ve ağrılar dolayısıyla bu yaralar iyileşmez ayak kurtarılamaz denilen hastaların saptadığımız tıkalı damarlarını açarak amputasyon yani kesilme önerilen hastaların yüzde 70-80’inde başarıya ulaştık. Bacakların kesilmesini önlemiş olduk.


Türkiye’nin her bölgesinden hastalarımız geliyor


Türkiye’nin her bölgesinden hastalara hizmet verdiklerini ve çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirten Fuar Hastanesi Başhekimi Doktor Şükrü Yücel; “Şuanda ki kadromuz çok nitelikli bir kadro. Ben bütün arkadaşlara hazır yeri gelmişken sizin vesilenizle tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten nitelikli hizmet üretiyorlar. Bu ekstremitelerde ki damar açılma olayı yeni bir yöntemle yapılıyor. Arkadaşların çok uzun uğraşları ve özverileri sayesinde tıkanan damarlar adeta çok hassas bir işçilikle özveriyle uzun emek harcayarak açılıyor. Böylece hastalarımız uzuvlarını kaybetmekten kurtuluyor. Türkiye’nin her tarafından işte Karadeniz bölgesinden, Doğu’dan Batı’dan birçok sağlık merkezinin olduğu uluslararası düzey de hastanelerin olduğu İstanbul’dan bile gelen hastalarımız var. Çok iyi sonuçlarımız var” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir MAST İzmir Boat Show’u 21 bin 850 kişi ziyaret etti Bu yıl ikinci kez düzenlenen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, deniz tutkunlarından yoğun ilgi gördü. Yerli ve yabancı 21 bin 850 kişinin ziyaret ettiği fuarda, fiyatları 150 bin lira ila 20 milyon lira arasında değişen 300’den fazla tekne ile motor, ekipman ve aksesuarlar sergilenirken, çok sayıda satışa ve anlaşmaya imza atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 1-5 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlen MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, dünyaca ünlü tekne markalarını, sektörün büyük yerli üreticilerini ve denizcilik alanındaki ekipman ile aksesuar firmalarını bir araya getirdi. Fuarda, boyları 3 metreden 16 metreye kadar değişen; motoryat, yelkenli, trawler, sürat tekneleri ve son teknoloji botlar, ekipman ve aksesuarları sergilendi. İzmir ve çevre illerden gelen deniz tutkunları, fuara yoğun ilgi gösterdi. Çok sayıda tekne ve ekipman, fuar daha bitmeden satılırken, fuarı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklar, satış ve iş anlaşmaları için görüşmeler yaptı. Katılımcılar ise ilgiden oldukça memnun kaldı. İkinci yılında yüzde 50 büyüyen ve sektöre yön veren bir platform olma hedefinde olan MAST İzmir Boat Show, son trendleri ve yenilikleri yakından takip eden deniz tutkunları için bir buluşma noktası oldu. Fuar İzmir B ve C hollerinde düzenlenen MAST İzmir Boat Show’u; Türkiye’nin 33 ilinden 19 bin 392’si yerli ve Almanya’dan Macaristan’a, Rusya’dan Körfez ülkelerine kadar 65 ülkeden 2 bin 458’i yabancı olmak üzere, toplam 21 bin 850 kişi ziyaret etti. Üretimde dünyada ilk üç ülke arasında yer alan, kaliteli üretimiyle dünyanın birçok noktasından talep gören Türkiye’nin, fuarla birlikte sektördeki iş hacminin artması da hedefleniyor. MAST İzmir Boat Show; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED), İzmir Tekne İmalatçıları ve Tedarikçileri Dayanışma Derneği (TEKİMDER), TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) tarafından da destekleniyor.
Çanakkale Biga’ya 900 milyonluk dev proje AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Biga Taşoluk Barajı’nın 3’üncü kısım inşaatı kapsamında 900 milyon liralık sözleşme imzalandığını duyurdu. Proje kapsamında 3 bin hektarlık alanın sulanması için 96 kilometrelik boru döşenecek ve 53 menfez yapılacak. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, yaptıkları görüşmeler neticesinde Biga’da tarımsal faaliyetlerin artırılması için dev bir tarım projesinin hayata geçeceğini açıkladı. Yapılan ihale sonucunda düzenlenen sözleşme ile 900 milyon TL tutarında sulama projesinin hayata geçeceğini bildiren Gider; “Biga Taşoluk Barajı’nın 3’üncü kısım inşaatı kapsamında geçtiğimiz günlerde ihale sözleşmesi imzalandı. 900 milyon TL tutarındaki sözleşme kapsamında 3 bin hektarlık, yani 4 bin 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın sulaması gerçekleşecek. 77 bin metre HDPE cinsi, 19 bin metre de CTP cinsi olmak üzere toplamda 96 kilometrelik boru döşenecek. 35 kilometrelik tahliye kazısına ek olarak da 53 menfez ve kavşut, 457 adet de şebeke sanat yapısı diye tabir edilen birleşme noktası inşası yapılacak” dedi. ’Suyu verimli kullanmak zorundayız’ İnsanlığın su kaynaklarının kısıtlı olduğuna değinen Gider, “Dünyadaki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bu orandan yer altı sularını ve buzullarını çıkarırsanız, sadece yüzde 1,2’lik bir yer üstü su kaynağı. Bunun anlamı şu; sahip olduğumuz her bir damla çok değerli. Suyun her bir damlasını çok verimli bir şekilde kullanmak zorundayız. Bunun için de barajlarımızı ve buradan yapılacak sulama sistemlerini en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Biga, tarımsal açıdan büyük bir potansiyele sahip ve bu potansiyeli kullanabilmek için Taşoluk Barajı’na yapılan bu yatırım büyük bir önem taşıyor. Çanakkale’nin genelinde de benzer projelerle, tarımsal sulamaya destek olmaya devam edeceğiz. İlettiğimiz talepler doğrultusunda Biga’ya böylesine büyük sulama projesinin yapılmasında destek olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı ve Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider’e teşekkürlerimi sunuyorum. Hep birlikte Çanakkale tarımını çok daha ileri noktalara taşıyacağız” şeklinde konuştu. kullandı.