EKONOMİ - 05 Mayıs 2020 Salı 13:23

Korona virüs mermer ticaretini olumsuz etkiledi

A
A
A
Korona virüs mermer ticaretini olumsuz etkiledi

Korona virüs (Covid-19) nedeniyle Afyonkarahisar’da mermer ihracatı Nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 8,8 oranında geriledi.

Korona virüs (Covid-19) nedeniyle Afyonkarahisar’da mermer ihracatı Nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 8,8 oranında geriledi.


Afyonkarahisar’da Korona virüs (Covid-19) nedeniyle ihracat oranlarında ciddi anlamda gerileme kaydedildi. Kentin en önemli ihracat kalemlerinden olan mermer ihracatı geçen yılın Nisan ayına oranla yüzde 8,8 oranında bir gerileme yaşarken, Afyonkarahisar’dan sen çok ihracat yapılan ülkelerin başında Çin’in yer alması dikkat çekti.


Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’ın Nisan ayı ihracatı hakkında açıklama yaptı. Serteser, “İlimizin Nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,35 geriledi. Geçen yıl aynı ayda 27 milyon 884 bin dolar olan ihracatımız bu yıl Nisan ayında 24 milyon 162 bin dolar oldu. 2020’nin ilk 4 ayında ihracatımız yüzde 10,7 gerileyerek 101 milyon 714 bin dolar oldu. 2019 yılının ilk dört ayında ihracatımız 113 milyon 905 bin dolardı. Bu gerilemede, küresel bir salgın olan yeni tip Korona virüsün büyük etkisi vardır” dedi.


71 ülkeye ihracat yapıldı


Afyonkarahisar’dan birçok ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Serteser, “2019 yılının Nisan ayında 77 Ülke 2 Serbest Bölge’ye ihracat gerçekleştirilirken, bu yılın aynı ayında 71 Ülke 1 Serbest Bölge’ye ihracat yapılmıştır. Bu yılın Nisan ayında ihracatımızda ilk sırayı Çin Halk Cumhuriyeti almıştır. Çin’e ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 artarak 3 milyon 748 bin dolar olmuştur. Afyonkarahisar’dan yapılan ihracatta ikinci sırayı 3 milyon 194 bin dolarlık ihracat ile Suudi Arabistan almıştır. Suudi Arabistan’a ihracatımız, 2019’un Nisan ayına göre büyük ölçüde artmıştır. İlimizin en çok ihracat yaptığı üçüncü ülke ise Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. ABD’ye yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,3 gerilemeye rağmen 2 milyon 793 bin dolar olmuştur” ifadelerini kullandı.


“Madencilik ürünleri birinci sırada yer aldı”


En çok ihracat yapan sektörler hakkında da bilgi veren Serteser, “Çoğunluğu mermer olan madencilik ürünleri sektörü, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 düşüşe karşın 2020’nin Nisan ayında 13 milyon 525 bin dolarlık ihracata imza atmıştır. En çok ihracat yapan sektörler arasında ikinci sırayı, çoğunluğu yumurta olan su ürünleri ve hayvansal mamuller almıştır. Bu sektörde ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,9 artarak 3 milyon 501 bin dolar oldu. İlimizden en çok ihracat yapan üçüncü sektör ise, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52,2’lik bir artışla çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri oldu. Bu sektör, 2 milyon 650 bin dolarlık ihracata imza attı” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dünyanın ikinci büyük kanyonunda tekne keyfi Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan dünyanın ikinci büyük kanyonu Karanlık Kanyon’da yerli ve yabancı turistler tekne turu keyfi yaşıyor. Doğayla tarihin birbirini tamamladığı, adrenalin doğa sporlarının başkenti, Türkiye’nin etkileyici yerlerinden eski adı ‘Eğin’ olan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi yaz aylarında ilçe nüfusunun 10 katı ziyaretçi ağırlıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve milattan önce 3 binli yıllara dayanan tarihi ile kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de UNESCO’nun kalıcı listesine girmek istiyor. Geçmişi milattan önce (M.Ö) 3 binli yıllara dayanan dünyaca ünlü Karanlık Kanyonun yanı başındaki Kemaliye’de (Eğin) Roma, Bizans, İlhanlı, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanlı hüküm sürdü. Tarihte "cennet gibi güzel bahçe" anlamına gelen Eğin ismi, ilçe sakinlerinin Kurtuluş Savaşı’na verdikleri destekten ötürü Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendi isminden esinlenilerek Kemaliye olarak değiştirildi. Erzincan’a 194 kilometre uzaklıkta; doğusunda Tunceli, batısında Sivas, güneyinde Malatya ve Elazığ bulunan Kemaliye, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda, nehir tabanı ile vadi kenarı arasındaki kot farkı bin metreye kadar ulaşan, bu haliyle dünyadaki ilk 5 derin kanyon arasında yer alan Karanlık Kanyonuyla, büyüklü küçüklü 38 tünelden oluşan ve dünyadaki “Tehlikeli Yollar” kategorisinde bulunan, sert kayaların içinden oyularak inşa edilmiş istisnai bir doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip 7 kilometre uzunluğundaki Taş Yoluyla, Türk kültür tarihi açısından önemli bilgiler içeren ilçe merkezine 4-5 kilometre uzaklıktaki Dilli Vadisiyle ve daha pek çok doğal güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Kemaliye ilçesi, Erzincan’ın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birisi olarak belirtiliyor. Adrenalin doğa sporlarının başkenti Kemaliye’deki Karanlık Kanyon’da yerli ve yabancı turistler tekne turu keyfi yaşıyor. Kemaliye, Erzincan’ın dokuz ilçesinden en ünlü olanı. Erzincan’ın incisi olarak tanımlanıyor. Kemaliye’de dünyanın en zorlu yolu ve Amerika’daki Büyük Kanyon’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci kanyon yer alıyor.
Zonguldak Usta olarak başladığı fırının sahibi oldu, 40 yıldır simit satıyor Zonguldak’ın Devrek ilçesinde 50 yaşındaki Ercan Sevinç, usta olarak çalıştığı fırını sahibinden devraldı. 40 yıldır fırında simit satan Sevinç, mesleğini çocuklarıyla birlikte sürdürüyor. Devrek ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Ercan Sevinç, meslek sahibi olmak için küçük yaşta önce Zonguldak il merkezine gelerek bir süre çalıştı. Gurbette çalışmanın zorluğu nedeniyle ilçeye geri dönen Sevinç; burada bir simit fırınında usta olarak çalışmaya başladı. Sahibinin fırını satmak istemesiyle işyerini devralan Sevinç, 10 yaşında başladığı mesleği 40 yıl boyunca sürdürdü. Dünyaya gelen dört çocuğuna simit fırınında mesleği öğreten Sevinç, mesleğini ömrü elverdiği müddetçe devam ettireceğini anlattı. Sevinç, “40 yıldır bu mesleği yapıyorum. Yaşım 50. Çocukken gurbete çıktık. Zonguldak’ta 1-2 ay çalıştık. Daha sonra Devrek’e geldik. Fırında usta olarak çalışmaya başladım. Arkadaşım devretmeyi düşündü. Bende talip oldum. Burada fırıncılığa devam etmek istedim. Halen daha da yapmaya devam ediyorum. Bu simidin özelliği Devrek’in meşhur pekmezli simidi. Çocuğumla birlikte yapıyorum. Kazandan fırına kadar dört çocuğumla bu mesleği yapıyorum” dedi. Hazırladığı simitleri kızı Ebru Sevinç ile birlikte pişmesi için fırına gönderen Ercan Sevinç, kendisinden sonra mesleğini çocuklarının sürdüreceğini de sözlerine ekledi.