EKONOMİ - 05 Mayıs 2021 Çarşamba 14:15

Jeotermal serada yılda 300 bin meyve fidanı üretiliyor

A
A
A
Jeotermal serada yılda 300 bin meyve fidanı üretiliyor

Türkiye’nin önemli jeotermal ısıtmalı örtü altı tüplü fidan üretim merkezlerinden Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yılda yaklaşık 300 bin meyve fidanı üretimi gerçekleştiriliyor.

Türkiye’nin önemli jeotermal ısıtmalı örtü altı tüplü fidan üretim merkezlerinden Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yılda yaklaşık 300 bin meyve fidanı üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen fidanların 150 bin adeti Azerbaycan, Kırgızıstan ve Özbekistan gibi ülkelere gönderilirken geri kalan 150 bini ise yurt içi piyasa satılıyor.


10 bin 680 metrekarelik kapalı alana sahip teknolojik serada müşterinin talebi üzerine meyve fidanları yetiştirdiklerini belirten işletme sorumlusu İbrahim Sarıkaynak, "Seramız teknolojik bir seradır ve tamamen jeotermal enerji ile ısıtılıyor. Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere tüm çiftçilerimize hizmet veriyoruz. Genel olarak meyve fidanı üretimi yapıyoruz. Birçok çeşit bünyemizde mevcut. Biz 1 yıl öncesinden sipariş alırız. Talep ve istek üzerine de meyve fidanının üretimini yapıyoruz. Fidanlarımız şuan hazırlanıyor ve nisan-mayıs ayı aralığında yurtdışına sevkiyatı başlıyor. Geçen yıl revaçta olan şeftali ve nektarin bu yılda yoğun talep görüyor. Tesisimizde hazırladığımız fidanlar özenle paketlenerek yola çıkıyor” dedi.



“Sandıklı Türkiye’nin en çok güneş gören bölgelerinden birisi”


Fidan üretim aşamasını anlatan Sarıkaynak, fidan üretiminin her yıl mayıs ayında başladığını ve eylül ayı döneminde de aşılamaların yapıldığını kaydetti. Sarıkaynak üretimin sonraki aşamalarını ise şöyle anlattı:


“Aşılama sonrası tutan fidanlarda uyku dönemi başlayarak şubat ayına kadar fidanlarımız uykuda olur. Şubatın 20’sinden sonra bitkiler tekrar uyanarak, kültürel işlemleri başlar. Koltuk altı temizliği, bambulaması, sabitlemesi yapılarak Nisan ayının başına kadar devam eder ve daha sonra mayıs ayında tekrar sevkiyatlarımız başlar” dedi.


Sandıklı ilçesinin Türkiye’nin en çok güneş gören bölgelerinden birisi olduğunun da altını çizen Sarıkaynak, bölgede bulunan jeotermal enerji ile de kışın ısınma probleminin olmadığını ve fidan üretimi için oldukça uygun bir bölge olduğunu ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Tribün için 150 bin lira bağışta bulundular Alaplı Çatak Köyü’nde her bayram geleneksel olarak düzenlenen ve bölgede ilk defa futbol turnuvası şampiyonuna dana hediye edilen turnuvanın şampiyonu belli oldu. Toplamda 25 takımın katımıyla Ramazan Bayramı’ndan önce başlayan ve bir ay boyunca devam eden turnuvanın grup ve eleme maçlarının ardından finale çıkan Eleşler Köyü ile Ereğli Gemi finale çıkmaya hak kazandı. Alaplı Çatak Köyü futbol sahasında yüzlerce taraftarın katıldığı final maçında karşı karşıya gelen iki takım finale yakışır bir mücadele ortaya koydular. Maçın orta hakemi Kocaeli Bölgesi İl Hakemi Seda Bayram yaptı. İlk yarısı 1-1 tamamlanan maçın ikinci yarısında bulduğu golle skoru 2-1 yapan Ereğli Gemi turnuvanın şampiyonu oldu ve turnuvanın dana ödülünü almaya hak kazandı. Maçın ardından ödül töreni geçildi ve turnuvanın 3. Olan takımı Cambazlı Köyü’ne maçın orta hakemi Seda Bayram tarafından 3.’lük kupası takdim edildi. İkinci olan takımına ise kupa ve madalyaları Alaplı Belediye Başkan Vekili Yaşar Çevik tarafından verildi. Şampiyon olan takıma ise kupa ve madalyaları Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal tarafından taktim edildi. Kupa töreni sırasında konuşan Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal şunları söyledi; “Turnuvaya katılan tüm takımları tebrik ediyorum. Turnuvanın şampiyonu Ereğli Gemi olmuştur. Kendileri hem buraya yapılacak olan tribüne maddi destek olma sözü vermişlerdir hem de düğün yapacak olan arkadaşlarına ödülü hediye etmişlerdir. İki ayrı bir güzelliğe imza atmışlardır. Ereğli Gemi her zaman devletimizin yanındalar. Bu organizasyonda başından sonuna kadar emeği bulunan herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum." Ereğli Gemi yetkileri kupa töreninde yaptıkları açıklamada sahaya yapılacak olan tribün için 150 bin lira bağışta bulundular.
Sinop Sinop protokolü ormanları temizledi Sinop’ta “Orman Benim” kampanyası çerçevesinde protokol tarafından ormanda temizlik çalışması yapıldı. Sinop’ta “Orman Benim” kampanyası kapsamında Sinop Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, orman yangınlarına sebebiyet verecek davranışlara karşı farkındalık oluşturmayı hedeflemek adına, Akliman mevkisinde temizlik etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Sinop İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, Sinop Orman Bölge Müdür Celal Kanbur ve öğrenciler katıldı. Program başında konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, orman yangınlarının insan kaynaklı olduğunu belirterek, “Yangın tehlikesi açısından genel olarak Türkiye’nin üzerinde bir diske sahibiz. Çünkü, sizin alanınız ormanlık alan yönünden daha fazla. 2 katı neredeyse. 2 katından daha fazla. Burada önemli olan amaç yangına hızlı müdahale, yangını bir an önce söndürme değil. Asıl amaç yangını önlemek. Bunun için buradayız. Bunu nasıl gerçekleştireceğiz? Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Alacağımız basit tedbirlerle bu yüzde 90 oranını düşürebiliriz. Yangının oluşmasını önlediğimiz zaman, zaten yangın olmaz. Yeri kirletmediğimiz zaman zaten temizleme faaliyetine gerek kalmadığı için temiz kalır. Ormanlarımızı temiz tutmamız lazım. Yapmamız gereken basit. Ormanda ateş yakmayacağız ve ormanı tertemiz bırakacağız. Ormanı kendi halinde bırakacağız" dedi. Vali Özarslan’ın açıklamalarının ardından protokol üyeleri, kamu kurum personelleri ve öğrenciler temizlik çalışması gerçekleştirdi.
Muğla YK Enerjiden geleceğin sürücülerine trafik eğitimi Yeniköy Kemerköy Enerji ve Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü 26. Şube Şefliği, Trafik ve İlk Yardım Haftası’nda, trafik kurallarına dikkat çekmek ve ilk yardımın önemini vurgulamak amacıyla ilkokul öğrencilerine ortak trafik eğitimi düzenledi. Trafik ve İlk Yardım Haftası temasıyla düzenlenen resim yarışmasının ödül töreninde ise küçük ressamlar bisikletlerine kavuştu. Trafik eğitimi; Ören, Yeniköy ve Çamköy’deki ilkokulların üç ve dördüncü sınıf öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşti. 26. Şube Şefliği uzmanları tarafından verilen trafik farkındalık eğitimine, 150’ye yakın öğrenci katıldı. Eğitimde, yolun karşısına güvenli geçiş yöntemleri, genel trafik kuralları, trafik işaret levhaları, yaya geçidinin kullanımı, araçlarda güvenli yolculuk ve ilk yardımın önemi gibi konulara ağırlık verildi. 26. Şube Şefliği ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Trafik ve İlk Yardım Haftası temasıyla düzenlediği resim yarışmasına Yeniköy Kemerköy Enerji bisikletlerin tedarik edilmesine sponsor olarak destek verdi. Trafik ve İlk Yardım Haftası kapsamındaki etkinliklerin önemine dair görüşlerini açıklayan Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Erol Demir, “Milaslı öğrencilerin her anlamda yetkin bireyler olarak yetişmeleri için kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklaşa hareket ediyoruz, farklı alanlarda projeler geliştiriyoruz. Etki alanımızda yer alan köylerdeki ilkokullara ve öğrencilerimize birçok konuda farkındalık oluşturup onları topluma ve hayata hazırlamak için elimizi uzatmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda ilkokul öğrencilerine yönelik bir tiyatro oyununun sahnelenmesine vesile olmuştuk. Bugün de yine geleceğin sürücüleri ve yetişkinleri olan çocuklarımızın trafik gibi çok önemli bir alanda farkındalıklarının artması için Karayolları Genel Müdürlüğü Muğla Şube Şefliği ile birlikte bu eğitimi hayata geçirdik. Çocuklarımızın geleceği için bu tarz konularda her tür eğitime ve desteğe bugün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz” dedi.