YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 12:52

Türkiye'de Haşhaş Üretimi

A
A
A
Türkiye'de Haşhaş Üretimi

AFYONKARAHİSAR, HAŞHAŞ ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE 3. SIRADA YER ALDI
EN FAZLA HAŞHAŞ KAPSÜLÜ ÜRETİMİ DENİZLİ'DE OLDU
GÖKTEN CEYLAN
Türkiye İstatistik Kurumu Manisa Bölge Müdürü (TÜİK) Dr. Mehmet Akyol, 2012 yılı geçici verilerine göre, Afyonkarahisar’ın haşhaş üretiminde Türkiye’de 3. sırada olduğunu belirtti.
Akyol, 2012 yılı geçici verilerine göre, Türkiye’de toplam haşhaş (kapsül bazında) üretiminin 2011 yılına göre yüzde 91,5’lik bir düşüşle 3 bin 497 ton olarak gerçekleştiğini, aynı dönemde haşhaş (tohum bazın) üretiminin de yüzde 91,5’lik bir azalış göstererek 3 bin 844 ton olarak gerçekleştiğini kaydetti. 2012 yılında 13 kentte haşhaş üretimi yapıldığını dile getiren Akyol, haşhaş kapsülü üretim miktarının en yüksek 5 kentin ise sırasıyla, 887 tonla Denizli, 766 ton Konya, 676 tonla Afyonkarahisar, 290 tonla Burdur ve 258 tonla Manisa olduğunu belirtti. Akyol, Afyonkarahisar’ın haşhaş üretim miktarı ile Türkiye genelinde 3. sırada olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Afyonkarahisar bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 19,32’sini karşılamaktadır.
Afyonkarahisar ili, 743 tonluk haşhaş tohum üretimi ile en fazla üretim yapan 3. kent konumunda olup Türkiye üretiminin yüzde 19,32’sini karşılamaktadır. 2012 yılı geçici verilerine göre Afyonkarahisar’da haşhaş kapsül üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Şuhut 101 ton, Sinanpaşa 99 ton, İhsaniye 80 ton, Dinar 78 ton, Dazkırı 72 ton ve Sandıklı 70 tondur. Öte yandan haşhaş tohum üretiminin en fazla olduğu ilçeler ise sırasıyla Şuhut 111 ton, Sinanpaşa 109 ton, İhsaniye 88 ton, Dinar 86 ton, Dazkırı 80 ton ve Sandıklı 77 tondur. 2012 yılında Ege Bölgesi’nde haşhaş kapsül üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 91,7 oranında azalış göstererek 2 bin 51 ton, haşhaş tohum üretim miktarı da yüzde 91,7 oranında azalış göstererek 2 bin 255 ton olmuştur. Ege Bölgesi haşhaş kapsülü ve haşhaş tohumu üretiminin her ikisinde de Türkiye toplam üretiminin yüzde 58,66’sını karşılamaktadır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.