GENEL - 21 Temmuz 2020 Salı 15:51

Lezzetin başkenti Afyonkarahisar’da 8 lezzetin daha coğrafi işaret başvurusu yapıldı

A
A
A
Lezzetin başkenti Afyonkarahisar’da 8 lezzetin daha coğrafi işaret başvurusu yapıldı

2019 yılında ‘Gastronomi’ alanında UNESCO Geliştirici Şehirleri Ağı’na dahil edilen Afyonkarahisar’da, ‘Afyon Kebabı, Patlıcan Böreği, Ağzıaçık, Bükme’ gibi 8 lezzetin daha coğrafi işaret başvurusunda bulunulduğu belirtildi.

2019 yılında ‘Gastronomi’ alanında UNESCO Geliştirici Şehirleri Ağı’na dahil edilen Afyonkarahisar’da, ‘Afyon Kebabı, Patlıcan Böreği, Ağzıaçık, Bükme’ gibi 8 lezzetin daha coğrafi işaret başvurusunda bulunulduğu belirtildi.


Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in ev sahipliğinde Gastronomi Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Gökmen Çiçek Başkanlığından toplandı.


Toplantıda konuşan Vali Çiçek, gastronomi alanında yürütülen çalışmaların belediye koordinesinde başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade etti. Vali Çiçek, “Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve ekibini tebrik ediyorum, bu süreçte yapılacak her türlü çalışmada gastronomi ekibinin yanında olduğumu belirtmek isterim. Bu konuda bütün kent olarak sizlerin hizmetinizdeyiz. Allah yardımcımız olsun.


Çünkü kent için çalışılan her şeyde Vali, Belediye Başkanı ve yapacağınız her işte bizleri yönlendireceksiniz” dedi.



“Süreç başarıyla sonuçlandı”


Vali Gökmen Çiçek Başkanlığında düzenlenen toplantıda Gastronomi Birimi tarafından bu güne kadar yapılan çalışmalar değerlendirildi. Proje Koordinasyon ve Dış İlişkiler Birimi’nin faaliyetlerinin de masaya yatırıldığı toplantıda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar tarafından Vali Çiçek ve kurula brifing verildi.


Konuşmasında UNESCO’ye yapılan başvuru süreci hakkında bilgi veren Akar, “İlimizin yöneticilerinin sahip çıkmasıyla süreç başarıyla sonuçlandı. Finalde Adana ile yarıştık. Kararlı bir planlama ile 31 Ekim’de Gastronomi Marka şehir olarak ilan edildik. Türkiye’de sektörel anlamda bir markayız. Şehrin en önemli hedeflerinden birine gastronomiyi koyduk” dedi.



“Lezzetlerimizin tanıtım amaçlı ülke genelinde dağıtımını yapıyoruz”


Kaymak, lokum, sucuk, haşhaş ve patatesli köy ekmeği gibi ülkemizin Afyonkarahisar’la özdeşleşen meşhur lezzetleri, tanıtım amaçlı olarak ülke genelinde dağıtımının yapıldığına dikkat çeken Akar, “Kaymak, lokum, sucuk, haşhaş ve patatesli köy ekmeği gibi ülkemizin Afyonkarahisar’la özdeşleşen meşhur lezzetleri, tanıtım amaçlı olarak ülke genelinde dağıtılmaya devam ediyor. Coğrafi işaretli ürünlerin sayısını arttırılması amacıyla ‘Afyon Kebabı, Patlıcan Böreği, Ağzıaçık, Bükme, Çullama Köfte, Göce Köftesi, Velense Hamuraşı, İlibada Sarması’nın coğrafi işaret başvurularını yaptık” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-