GENEL - 09 Ekim 2018 Salı 09:05

Ağrı’nın sarp kayalıklar içerisindeki ‘saklı cenneti’ Meya mağaraları

A
A
A
Ağrı’nın sarp kayalıklar içerisindeki ‘saklı cenneti’ Meya mağaraları

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan yapımı bin yıllar öncesine dayanan ve sarp kayalıkların oyularak yapıldığı tarihi yerleşim yeri ‘Meya Antik Kenti’ ziyaretçilerini bekliyor.

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan yapımı bin yıllar öncesine dayanan ve sarp kayalıkların oyularak yapıldığı tarihi yerleşim yeri ‘Meya Antik Kenti’ ziyaretçilerini bekliyor. Doğunun nadide yerleşim yerlerinden olan antik kent birçok medeniyetin izlerini günümüze taşıyor.


Ağrı’nın Diyadin ilçesine Bağlı Günbuldu Köyünde sarp kayalıklara oyularak yapılan tarihi ‘Meya Antik Kenti’ görkemiyle büyülüyor. Köyün yakınında bulunan ve uzaktan kale görüntüsü veren yerleşim yeri kayalıklar içerisinde çok sayıda mağara, tapınak, oda ve tandırlık barındırıyor. Görkemiyle ziyaretçilere hayranlık uyandıran tarihi yerleşim yeri geçmiş medeniyetlerden günümüze iz taşıyor. Yeni yeni keşfedilen ve çevre ilçelerden ziyaretçi ağırlayan ve bölgede ‘Meya mağaraları’ olarak da bilinen yerleşim yeri her geçen gün daha fazla turist ağırlıyor. Yaklaşan kış mevsimi öncesi son ziyaretçilerini ağırlayan antik kent fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri haline geldi.


‘Sarp kayalıkların boyu 8-10 metre’


Yerleşim yerini ziyaret eden vatandaşlardan Osman Kayhan ‘Meya Antik Kenti’nin sonbaharda daha güzel olduğunu söyledi. Sarp kayalıkların boyunun 8-10 metre arasında değiştiğini belirten Kayhan, yerli ve yabancı turistlerin bölgeyi ziyaret etmesini istedi. Meya mağaralarının turizme kazandırılması gerektiğini ifade eden Kayhan, “Gördüğümüz bu sarp kayalıklar tabiri ile buradaki insanların deyimiyle Meya mağaraları olarak biliniyor. Nerdeyse ilk insanların yerleşim yeri olan bu kayalıklar çeşitli zamanlarda sarp kayalıkların oyulması ile yapılmıştır. Yerleşim yeri yazın serin kışın ise sıcak olacak şekilde yapılmıştır. Hayatta kalabilmek felsefesi ile burada yaşayan insanlar mağaralar içerisinde tandır yapmışlardır. Aynı zamanda birçok mağaranın içerisinde çeşitli şekiller bulunuyor. Mağaralar arasında farklı geçişler var, metrelerce uzunlukta ve genişlikte olan mağaralar var” dedi.


‘Keşke daha önce gelseydim’


Tarihi yerleşim yerini ilk defa gören ve bölgede yaşayan Ramazan Demir, Meya mağaralarından çok etkilendiğini ve geçmişteki yaşam tarzının günümüze yansıdığını söyledi. Bölgenin daha çok terörle anıldığını ve Ağrı’nın birçok turistlik yerinin olduğunu vurgulayan Demir batı illerinde yaşayan vatandaşların gelip mağaraları ziyaret etmesi gerektiğine işaret etti. Demir, “Buraya ilk defa geliyorum. Keşke daha önce gelip ziyaret edip görebilseydim. Mağaraların bulunduğu yer yüksek bir tepe ve çevreye hakim bir yerde kayalıklara oyularak yapılmış. Bu yerleşim yerine benze Batman’da bulunan Hasankeyf ve İran’ın Tebriz kentinde bulunan eski bir yerleşim yer var. Bunların dışında bu yapının eşi ve benzeri bulunuyor. Ağrı’nın Diyadin ilçesi sürekli olumsuz yönleri ile anılıyor. Burada köylüler ve bende bir vatandaş olarak artık bu tarz güzelliklerimizle tanınıp ön plana çıkmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, tekrar YESİDEF yönetiminde BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, YESİDEF yönetimine yeniden seçildi. Dönmez, endüstriyel yemek sektörünün üst kuruluşu olan YESİDEF’in sektörün gelişmesi için çok önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Yemek Sanayicileri Federasyonunun (YESİDEF) olağan genel kurulu kısa süre önce İstanbul’da yapıldı. Federasyon Başkanı Hüseyin Bozdağ’ın güven tazelediği kongrede Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez de bir kez daha Yönetim Kurulu üyesi seçildi. Stratejik öneme sahip olan endüstriyel yemek sektörünün ciddi büyüklüğe ulaştığını söyleyen Coşkun Dönmez, ülke genelinde 6 bin dolayında firmada yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağladıklarına dikkat çekti. Günümüzde gıdaya ulaşmanın zorlaştığını ve bu nedenle gıda güvenliğinin daha da önemli hale geldiğini ifade eden Dönmez, “Her sektörde olduğu gibi endüstriyel yemek sektörünün de kendine has zorluları ve sorunları var. Sektörün gelişimini, öncelikle sorunlarımızı çözerek başlamamız doğru olur. Tıpkı yerelde BUYSAD ile yaptığımız gibi, YESİDEF çatısı altında da sorunlarımızı temelden ortadan kaldıracak çözümler üretmek istiyoruz” dedi. Coşkun Dönmez yapmak istedikleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Sektörde çoğu işletmenin geleneksel yöntemlerle yemek pişirmeye devam ettiğini fakat enerji verimliliği açısından tüm işletmeleri buharlı pişirme sistemlerine geçmesi gerektiğini söyleyen Dönmez, “Çünkü başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere enerji maliyetleri gerçekten can yakıyor. Yemekleri maksimum gıda güvenliği, sıfır tolerans, sıfır risk anlayışı ile tercihen pastörize ederek son tüketim noktalara ulaştırmamak gerekiyor. Temel ihtiyaç olan gıda sektöründeki firmalara yatırım teşvikleri verilmeli. Kaldı ki bizim sektörümüzde her şeyi yerli teknoloji ile yapabiliyoruz. Yani hazır yemek sektörüne verilecek katkı aynı zamanda yerli üreticinin desteklenmesi anlamına geliyor” diye konuştu. Başkan Dönmez, şehirlerin sanayi bölgelerine yakın konumdaki yerlerinde gıda ihtisas alanları oluşturulması, bu alanlar teşvik çerçevesine alınıp gıdaların daha sağlıklı ortamlarda üretilmesinin yolunu açmak gerektiğini de söyledi. Bu alanlarda devletin denetim faaliyetlerinin de daha kontrollü olacağını kaydeden Dönmez, “Her ne kadar işini layıkıyla yapan işletmelerimizde kendilerine ait arıtma sistemleri olsa da, kapsamlı arıtma sistemleri de yapılarak altyapı sorunlarımız giderilebilir” diye konuştu.
Ankara Ankara’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, 2 bine yakın işletmeye yönelik Katma Değer Vergisi (KDV) denetimi yaptı. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, restoran, pastane, fırın, kafe ve eczane gibi işletmelerde KDV denetimi gerçekleştirdi. Denetimler 250’ye gelir uzmanı ile yapıldı. Denetimlerde; KDV oranlarına ilişkin tespitler, ödeme kaydedici cihazlar ve pos cihazı kontrolünün yanı sıra, iş yerinin kira olup olmadığı, iş yeri kiralarının bankalar vasıtasıyla ödenip ödenmediği, kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı kontrol edildi. Denetimlere Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman da katıldı. Duman, yaptığı konuşmada, denetimlerin kesintisiz devam edeceğini belirterek, şu konuların kontrol edileceğini aktardı: "Ankara genelinde 250 gelir uzmanımız ile kafe, restoran, pastane, fırın ve eczane işletmeleri nezdinde denetim faaliyetlerini gerçekleştireceğiz. Bu vergi denetimi kapsamında; kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerin bulunup bulunmadığı, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılıp kullanılmadığı, bir başka ifade ile yeni nesil ÖKC ile bağlantısı olmayan pos cihazların bulunup bulunmadığı." İşletmeye ait olmayan pos cihazının kullanılıp kullanılmadığının da kontrol edileceğini vurgulayan Duman, şöyle konuştu: "Banka hesapları (IBAN) aracılığıyla yapılan tahsilatlara karşılık fatura düzenlenip düzenlenmediği ile başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılıp yapılmadığı, İşletmede hesap takibinde kullanılan entegrasyon (ROP) sistemi ile ödeme kaydedici cihaz arasında bağlantının kurulup kurulmadığı, işletmede belge düzenine uyulup uyulmadığı, belge düzenlenirken doğru KDV oranının uygulanıp uygulanmadığı, kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı, iş yeri kiralık ise kira bedelinin banka kanlıyla ödenip ödenmediği konularında çalışmalar yürütülecektir." Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar artarak devam edeceğine dikkati çeken Duman, "Vergi Dairesi Başkanlığımızca yapılan çalışmaların yanında vatandaşlarımızdan ricamız, satın aldıkları ürün veya hizmete ait ödeme kaydedici cihaz fişi veya faturaları talep etmeleri ve verilen bu belgeler üzerinde KDV oranlarının doğru olup olmadığını kontrol etmeleridir" ifadesini kullandı. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman, belge düzenlemeyen veya yanlış düzenleyen firmalar için vatandaşların doğrudan başkanlıklarına ya da CİMER üzerinden şikayet oluşturarak ulaşılabileceğini de kaydetti. Duman bu konuda hassasiyet ile çalışacaklarını da aktardı.
Antalya Antalya’da korkunç cinayet: Müşterilerine çilek satarken silahlı saldırıya uğradı Antalya’da bir kişi, daha önceden aralarında husumet bulunduğu ileri sürülen çilek satıcısını müşterilerine satış yaptığı sırada tabancayla kurşun yağdırdı. Şüpheli şahıs kaçarken, çilek satıcısı olay yerinde hayatını kaybetti. 12 adet boş kovanın bulunduğu yerde ölen şahıstan geriye sattığı çilek kasaları ve kamyoneti kaldı. Olay, Aksu ilçesi Kundu Mahallesi 33001 sokak üzerinde 11.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, toptan çilek satışıyla uğraşan 4 çocuk babası Ahmet Özdakak (46), sabah saatlerinde 07 DBH 74 plakalı kamyonetiyle müşterilerine çilek getirdi. Bu sırada aralarında yıllar öncesine dayanan husumet olduğu öğrenilen T. E. (27), olay yerinde tabancasıyla 12 el ateş edip yaya olarak kaçtı. Olayı görenlerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ekipleri ve çok sayıda polis sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri Özdakak’ın olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Ölüm haberini duyan Özdakak’ın yakınları olay yerinde sinir krizi geçirdi. Sağlık ekipleri fenalaşan kişilere müdahalede bulundu. Özdakak’tan geriye ise sattığı çilekler ile kamyoneti kaldı. Ahmet Özdakak’ın cansız bedeni, olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması sonrası otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Öte yandan, 2016 yılında Şanlıurfa Viranşehir’de kardeşi S. E.’nin öldürülmesi olayıyla ilgili aralarında husumet olduğu öğrenilen T. E’nin yakalanması için Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri çalışması başlattı.