ÇEVRE - 28 Nisan 2025 Pazartesi 11:24

Ağrı’da 294 milyon dolarlık jeotermal yatırım, enerji ve tarımı şahlandıracak

A
A
A
Ağrı’da 294 milyon dolarlık jeotermal yatırım, enerji ve tarımı şahlandıracak

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde 294 milyon dolarlık jeotermal yatırım, enerji ve tarımı birleştirerek bölgeye 3 bin kişilik yeni istihdam alanı sunacak.



Ağrı’nın Diyadin ilçesinde, Meya Enerji’nin sahasında Geosima Sondaj ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, ikinci jeotermal kuyuda 720 metre derinlikte 150 derece sıcaklıkta jeotermal suya ulaşıldı. Toplam 294 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje, enerji üretiminin yanı sıra 1000 dönüm alanda sera tarımını destekleyecek ve bölgeye 3 bin kişilik yeni istihdam sağlayacak.


Projede, 50 megavat kapasiteli jeotermal elektrik santrali, karbondioksit gazı üretim tesisi ve 1000 dönümlük cam sera alanı kurulacak. Sahada açılması planlanan 33 jeotermal kuyudan ikincisinde 720 metre derinliğe ulaşıldı ve 150 derece sıcaklığa sahip jeotermal suya erişildi.


Yatırımlar tamamlandığında, Diyadin bölgesinde jeotermal enerji kaynaklarının ekonomik değer zincirine kazandırılmasıyla birlikte önemli bir kalkınma süreci başlayacak.


"Diyadin, enerji ve tarımda yeni bir merkez olacak"


Ağrı Valisi Mustafa Koç, Diyadin Mollakara bölgesinin hem madencilik hem de jeotermal enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Jeotermal enerji ve tarım projeleri bölgemiz için büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle, Diyadin’deki 800 metre derinliğe ulaşan sondaj çalışmaları, bu projelerin bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına işaret ediyor," diyen Koç, yatırımcıların bölgedeki huzur ortamından faydalandığını vurguladı.


Koç, bölgede sağlanan güven ortamının yatırımların artmasına ve ekonomik kalkınmanın hızlanmasına katkı sağladığını belirterek, "İlimiz, turizmden tarıma kadar pek çok alanda önemli gelişmeler yaşanıyor. Diyadin, bu projelerle enerji üretimi ve tarımda yeni bir merkez haline gelecek," ifadelerini kullandı.


"Bölge için tarihi bir an"


Ağrı’nın Diyadin ilçesinde gerçekleştirilen projeyi yerinde inceleyen Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, bölgedeki jeotermal yatırımların ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Bugün, sıcak suyun bulunduğunu ve sondaj çalışmalarında 700 metre derinliğe ulaşıldığını görmekteyiz. Bu, bölge için tarihi bir an. Türkiye’nin en önemli tesislerinden biri olma yolunda ilerleyen bu projeyi yerinde inceledik. Devletimizin sağladığı huzur ortamı sayesinde, bu tür yatırımlar ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor. Bu projeye ASKON olarak her zaman destek vereceğiz ve bu alanlarda yapılacak tüm yatırımlara katkı sağlamaya devam edeceğiz," dedi.


Aydın ayrıca, jeotermal enerji ve tarım projelerinin sadece Diyadin için değil, ülke genelinde sürdürülebilir kalkınma açısından kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.


"Bölge tarihinde bir milat başlıyor"


İsra Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Tavlı, Diyadin’deki jeotermal yatırımın bölge için tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek, "Bugün, yaklaşık 150 derece sıcaklıkta suyun bulunduğunu müjdeledik. Bu, bölgemiz için tarihin değiştiği bir an. 33 jeotermal kuyu projemizin tamamlanmasıyla, 1000 dönüme yakın cam sera alanı, 50 megavatlık elektrik santrali ve karbondioksit gazı üretim tesisi kurulacak. Bu yatırımlar, sadece Diyadin için değil, ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasına da katkı sağlayacak," dedi.


Tavlı, projelerin tamamlanmasının ardından yaklaşık 1500 kişiye doğrudan istihdam sağlanacağına dikkat çekerek, "Bu projeler, sadece bölgedeki istihdamı değil, aynı zamanda ülkemizin cari açığının kapanmasına da katkı sunacak önemli bir kaynak olacak. Şu anda 33 kuyudan oluşan sondaj projemiz devam etmektedir. İlk kuyudaki hedefimiz 1700 metre derinliğe ulaşmaktır. Bugün itibarıyla 720 metresi tamamlanmış olup, kalan kısmı da yaklaşık 45 gün içerisinde tamamlanarak kuyunun üretime açılması planlanmaktadır," şeklinde konuştu.


Gerçekleşen yatırımların önemine dikkat çeken İstanbul Milletvekili Nurettin Alan ise "Jeotermal enerji yatırımları ve V Mall Ağrı karma yaşam projesi yatırımları ülkemize önemli katkılar sunacaktır. İsra Holding bu açıdan bir yatırımdan ziyade ülkemizin güvenliğine, ticaretine ve bölge insanın hem istihdamına hem de refah seviyesine muazzam katkılar sunacaktır. Dış ticaret açığımızda en önemli etkenlerden birisi enerji. Bu noktada Geosima Sondaj ile gerçekleştirilen enerji yatırımlarının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.


Enerji alanında faaliyetlerin son sürat devam ettiğini ve bununla birlikte tüm bölgenin çehresini değiştirecek V MallAğrı projesinin de hayata geçirileceğini vurgulayan İsraHolding Yönetim Kurulu Başkanı Aburrahim Tavlı "V MallAğrı AVM, içerisinde dünyaca ünlü markaların yer alacağı AVM ile birlikte otel, ofis, konut ve rezidansların yer alacağı projemiz, bölgenin ilk ve tek karma yaşam projesi konumunda olacak. Projemiz sadece Ağrı’ya değil, komşu şehirler ve bölge ülkelerin de tüm ihtiyaçlarına yanıt vererek büyük bir ekonomik hareketlilik ve binlerce kişiye istihdam imkanı sağlayacak. Ağrı’nın ve bölgenin yeni buluşma noktası olacak olan bu projeyi hayata geçirirken, amacımız sadece ticari faaliyetler değil, aynı zamanda sosyal etkileşim ve toplumsal dayanışmayı teşvik edecek bir yaşam alanı oluşturmak. Yaklaşık maliyeti 240 milyon dolar olan bu çok özel projeyi SPK mevzuatının proje geliştirme fon ortaklığı üzerinden Ağrı’da gerçekleştirecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.


(MG-NK)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’daki baba ocağına izne gelen 23 yaşındaki yedek subay hayatını kaybetti Rahatsızlığı nedeniyle fizyoterapist olarak görev yaptığı Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından 3 gün önce Antalya’nın Serik ilçesindeki baba ocağına gelen yedek subay 23 yaşındaki Ali Can, hayatını kaybetti. Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yedek subay olarak görev yapan fizyoterapist Ali Can (23), bir süredir rahatsızlığı nedeniyle görev yaptığı hastanede tedavi görüyordu. Tedavisinin ardından izinli olarak 3 gün önce baba ocağına Antalya’ya gelen Ali Can, dün akşam saatlerinde aniden rahatsızlandı. İlk olarak Serik Devlet Hastanesi’ne kaldırılan genç yedek subay, durumunun ağırlaşması üzerine Antalya Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Ali Can kurtarılamadı. 4 yıl önce annesini kanserden kaybetti Genç yaşta vefatıyla ailesini ve sevenlerini yasa boğan Ali Can’ın cenazesi, bugün Kayaburnu Mahallesi Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazının ardından dualarla toprağa verildi. Cenaze törenine Serik Kaymakamı Dr. Cemal Şahin, ilçe protokolü, ailesi, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bekâr olduğu öğrenilen Ali Can’ın, kısa süre önce görev yaptığı hastanede lenf kanseri tedavisi gördüğü belirtildi. Can’ın annesi Fatma Can’ın da 2021 yılında kanserden hayatını kaybettiği öğrenildi. Serik’te esnaflık yapan baba İsmail Can, evladını toprağa verirken büyük üzüntü yaşadı. Ayakta durmakta güçlük çeken acılı baba, yakınlarının desteğiyle teselli edilmeye çalışıldı. Ali Can’ın genç yaşta hayatını kaybetmesi, ailesi ve sevenlerinin yanı sıra Serik ilçesinde de derin üzüntüye neden oldu.
Elazığ Elazığ’da gençler "Proje Yazma" eğitiminde buluştu Fırat Üniversitesi Teknofest Kulübü’nün düzenlediği "Proje Yazma Eğitimi" 200’ün üzerinde başvuruyla gerçekleştirildi. Fırat Üniversitesi Teknofest Kulübü tarafından gençleri proje üretmeye teşvik etmek ve teknoloji alanında cesaretlendirmek amacıyla düzenlenen "Proje Yazma Eğitimi" düzenlendi. Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılan etkinliğe üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Eğitim kapsamında katılımcılara proje fikri geliştirme, başvuru süreçleri ve proje yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar aktarıldı. Alanında uzman akademisyenlerin yanı sıra Teknofest’te derece elde eden takımlar da deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Program sonunda düzenlenen yarışmayla katılımcılara ödüller verileceği belirtildi. Üniversite öğrencileriyle birlikte Teknofest’e yönelik proje yazma eğitimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Fırat Üniversitesi Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Enes Erçel, "Bugün burada katılımcı üniversiteli arkadaşlarla birlikte Teknofest’e proje yazma eğitimi gerçekleştireceğiz. Bu eğitimde öğrencilerin projeyi daha iyi yazmaları ve ülkeye katkı sağlamaları adına ve Teknofest’te daha iyi başarılar elde etmeleri için hem alanda uzman hocalarımız hem de bu sene Türkiye ikinciliği alan İnsansız Deniz Aracı Gelidonya Takımı, Orcik Takımı ve Roba Atölye takımları tecrübelerini bizlerle paylaşacak. Hem eğleneceğiz, daha sonrasında öğreneceğiz ve en sonunda bir yarışmamız olacak. Bu yarışmanın sonunda da arkadaşlara ödüllerimiz olacak. Şu anda katılımımız gerçekten yoğun ve güzel. Arkadaşlar yoğun ilgi gösterdi. Hatta biz en başta bunun katılımını, geçmiş senelerden edindiğimiz tecrübeyle, düşük tutmayı düşünüyorduk. Fakat çok yoğun bir talep oldu. 200’ün üzerinde başvuru aldık. Bundan dolayı gerçekten katılımdan mutluyuz" dedi.