GÜNDEM - 13 Nisan 2025 Pazar 15:15

Başkan Samancı müjdeyi duyurdu

A
A
A
Başkan Samancı müjdeyi duyurdu

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı, Doğu illeri ve hayvancılık sektörün yıllardır kanayan yarası olan çoban sıkıntısına yönelik önemli bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.


Samancı, Ağrı İl Göç İdaresi Müdürü İhsan Şeker’i ziyaret ederek yürürlüğe giren yeni yasa hakkında istişarelerde bulundu. Başkan Samancı, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, uzun süredir merkez birlik ve Genel Başkan Nihat Çelik’in girişimleriyle yürütülen çalışmaların meyvesini verdiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmaları sonucu yabancı uyruklu çobanlar için yasal düzenleme tamamlandı.


Yeni uygulamaya göre, yabancı uyruklu - özellikle Afganistan kökenli - çobanlara kimlik verilecek ve çalıştıkları işletmeler üzerinden sigorta işlemleri gerçekleştirilecek. Bu sayede çobanlar, kendi ülkelerine rahatlıkla gidip gelebilecek, evli olanlar eş ve çocuklarını Türkiye’ye getirebilecek.


Başvuru Süreci ve Şartlar


Çoban istihdam etmek isteyen yetiştiriciler, çalıştıracakları kişiyle birlikte İl Göç İdaresi’ne başvurarak hayvancılık işletme belgesi, kayıtlı hayvan listesi ve kimlik fotokopisi ile dilekçe sunacaklar. Yapılacak güvenlik soruşturması ve saha tespiti sonrasında işlemler adım adım ilerleyecek. Çobanlara pasaport, çalışma izni ve SGK kaydı yapılacak. Ayrıca çobanların asgari ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Ancak çobanların yalnızca hayvancılık sektöründe çalışmaları şart koşuluyor. Farklı işlerde çalıştığı tespit edilenler sınır dışı edilip bir daha Türkiye’ye alınmayacak.


Başkan Samancı, yapılan düzenlemenin sektöre can suyu olacağını vurgulayarak, "Yıllardır süren çoban sorununa çözüm getiren bu yasa bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Başta bakanlıklarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, devletimize şükranlarımızı sunuyorum" dedi.



Başkan Samancı müjdeyi duyurdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile telefonda görüştü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile karşı tarafın talebine binaen bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile karşı tarafın talebine binaen bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği duyuruldu. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi; "Cumhurbaşkanımız görüşmede, diplomasi kapısının açılmasına ihtiyaç olduğunu, Türkiye’nin bunu sağlamak için çaba harcadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’a yönelik hukuksuz müdahaleleri ve İran’ın bölgemizdeki kardeş ülkeleri hedef almasını doğru bulmadığımızı, bilakis kardeş ülkeleri hedef almanın hiç kimsenin faydasına olmadığını ve bunların sonlandırılması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin tarafı olmadığı çatışmalardan olumsuz etkilendiğini, her ne sebeple olursa olsun, hava sahamızın ihlal edilmesinin mazur görülemeyeceğini ve Türkiye’nin buna karşı gerekli tüm önlemleri almaya devam edeceğini vurguladı. Cumhurbaşkanımız görüşmede Pezeşkiyan’a, Menab’daki okul saldırısında öldürülen çocuklar başta olmak üzere yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyduğumuzu ifade etti. İran Dini Lideri Ali Hamaney için başsağlığı dileklerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mücteba Hamaney’in yeni dini lider seçilmesinin, bölgede barışa vesile olmasını temenni ettiğini dile getirdi. Pezeşkiyan da Türkiye hava sahasına giren füzelerin İran kaynaklı olmadığını ve konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapacaklarını söyledi."