ÇEVRE - 08 Temmuz 2025 Salı 09:11

Diyadin’de geleneksel koyun kırkımı devam ediyor

A
A
A
Diyadin’de geleneksel koyun kırkımı devam ediyor

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde, yüzyıllardır süregelen geleneksel hayvancılık uygulamaları yaşatılmaya devam ediyor


İlçede bir vatandaşın koyun kırkımını, elektrikli makineler yerine geleneksel el makasıyla gerçekleştirmesi hem eski gelenekleri yaşattı hem de bölgenin kültürel dokusunu bir kez daha gözler önüne serdi.


Kırsal yaşamın doğal akışını yansıtan bu görüntüler, ilçenin merkezine yakın bir bölgede kaydedildi. Yaşlı bir vatandaş, diz çökerek koyunun sırtındaki kalın yünleri özenle kırktı. Elinde yıllardır kullanılan klasik kırkım makası ile yapılan işlem sırasında gösterilen dikkat ve ustalık, mesleğe duyulan saygıyı da ortaya koydu.


Yaylaların ve kırsal alanların temel geçim kaynaklarından biri olan küçükbaş hayvancılık, sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel bir miras olarak da değerlendiriliyor. Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte yapılan kırkım işlemleri, hayvanların sıcak yaz aylarını daha rahat geçirmesi için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda elde edilen yünler, yerel halk tarafından halı, kilim ve çeşitli tekstil ürünlerinin yapımında da değerlendiriliyor.


Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Ahmet Taşdemir, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Eskiden hep böyleydi. Elektrik yoktu, makine yoktu. Bu makasla hem daha kontrollü çalışıyoruz hem de koyun daha az strese giriyor. Biz bu işin inceliğini yıllar içinde öğrendik. Şimdi yeni nesil elektrikli makineleri tercih ediyor ama ben hâlâ geleneksel yöntemi sürdürüyorum."


Diyadin’de geleneksel hayvancılık uygulamalarının halen yaygın olduğunu belirten yerel yetkililer ise, bu tür faaliyetlerin hem ekonomik katkı sunduğunu hem de kültürel hafızanın korunmasına yardımcı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, geleneksel yöntemlerle yapılan bu tür uygulamaların genç kuşaklara aktarılması gerektiği vurgulanıyor.


Söz konusu kırkım görüntüleri sosyal medyada da ilgiyle karşılandı. Özellikle doğal yaşamla iç içe olmanın önemine dikkat çeken çok sayıda kullanıcı, Anadolu’nun köklü geleneklerinin modern zamanlara rağmen yaşatılmasının takdire şayan olduğunu belirtti.



Diyadin’de geleneksel koyun kırkımı devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.