SAĞLIK - 30 Nisan 2026 Perşembe 09:15

Düşme sonrası gittiği hastanede nadir görülen ölümcül hastalığa yakalandığını öğrendi

A
A
A
Düşme sonrası gittiği hastanede nadir görülen ölümcül hastalığa yakalandığını öğrendi

Ağrı’da düşme sonrası oluşan küçük yara, 72 yaşındaki Muhlis Budak’ta saatler içinde ölümcül enfeksiyona dönüştü. Aynı zamanda organ yetmezliği geliştiğini öğrenen hasta, yapılan ameliyat ve tedaviyle hayata tutundu.


Ağrı’da yaşayan 72 yaşındaki Muhlis Budak, cuma namazına giderken yolda düşerek dizinden yaralandı. Gün içinde herhangi bir sorun yaşamayan Budak’ın bacağında akşam saatlerinde hızla şişlik, kızarıklık ve renk değişikliği oluştu. Durumun kötüleşmesi üzerine ailesi tarafından Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülen Budak, acil serviste yapılan tetkiklerin ardından kritik bir değerlendirmeye alındı. Yapılan incelemede Budak’ta enfeksiyonla birlikte organ yetmezliği olduğu da belirlendi. Hastanede görevli Plastik Cerrahi Doktoru Op. Dr. Abdullah Dinçgözoğlu, gece saatlerinde yaptığı muayene sonucunda hastaya halk arasında "et yiyen bakteri" olarak bilinen nekrotizan fasiit tanısı koydu. Hastalığın çok hızlı ilerlediğini ve saatlerin hayati önem taşıdığını belirten Dinçgözoğlu, vakit kaybetmeden ameliyat kararı aldı. Gece saat 02.00 sıralarında ameliyata alınan Budak’ın enfeksiyon nedeniyle zarar gören dokuları temizlendi.



"Gecikseydi ölüm riski çok yüksekti"


Halk arasında "et yiyen bakteri" olarak bilinen hastalığın çok nadir görüldüğünü ve ölümcül olduğunu vurgulayan Plastik Cerrahi Doktoru Op. Dr. Abdullah Dinçgözoğlu, "72 yaşındaki hastamız, düşme sonrası oluşan bir yara ile başvurdu. Kısa sürede genel durumu bozuldu. Bacakta şişlik, kızarıklık ve renk değişikliği gelişti. Yaptığımız değerlendirme sonucunda et yiyen bakteri olarak bilinen nekrotizan fasiit tanısını koyduk. Bu hastalık çok hızlı ilerlediği için zaman son derece kritiktir. Hastamızı gece saatlerinde acil ameliyata alarak, enfeksiyondan etkilenen ölü dokuları temizledik. Cerrahi müdahale ve antibiyotik tedavisi sonrası enfeksiyon ve organ yetmezliği emarelerinde gerileme gözlemliyoruz. Nadir görülmesine rağmen oldukça ölümcül bir hastalıktır. İlk belirtiler arasında şiddetli ağrı, kızarıklık ve renk değişikliği yer alır. Bu tür durumlarda evde müdahale edilmemeli, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.


Oldukça nadir görülen bu hastalığın literatürde 100 bin kişide yaklaşık 4-5 vakada ortaya çıktığını belirten Dinçgözoğlu, ağır vakalarda ölüm oranının yüzde 25 ile 75 arasında değişebildiğine dikkat çekti. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı bulunan bireylerde riskin daha yüksek olduğunu vurgulayan Dinçgözoğlu, küçük yaraların dahi ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.



"Küçük yara sandık, akşamına kötüleşti"


Basit bir düşme vakasının ardından babasının hem ölümcül enfeksiyon taşıdığını hem de organ yetmezliği yaşadığını öğrenen Muhlis Budak’ın oğlu Hakan Budak ise, "Babam cuma namazına giderken düştü. Dizinin altında küçük bir yara oluştu. İlk başta basit sandık, Taşlıçay’daki hastaneye götürdük, krem verdiler. Ancak akşam saatlerinde bacağının durumu hızla kötüleşti. Bunun üzerine hemen Ağrı’daki hastaneye getirdik. Acilde tüm tetkikler yapıldı. Durumunun ciddi olduğu anlaşılınca gece saatlerinde ameliyata alındı. Doktorlar bize dokuda çürüme olduğunu söyledi. Babamın tansiyon ve kalp rahatsızlığı vardı ancak daha önce organ yetmezliği yoktu. Bu süreçte geliştiğini öğrendik. Doktorlarımız ve sağlık çalışanları bizimle çok iyi ilgilendi. Sürekli bilgi alıyoruz. Şu an durumu iyiye gidiyor. Zor bir süreç ama atlatmayı umut ediyoruz" diye konuştu.



Düşme sonrası gittiği hastanede nadir görülen ölümcül hastalığa yakalandığını öğrendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Kozan’da selin izleri havadan görüntülendi Adana’nın Kozan ilçesinde dün akşam etkili olan sağanak yağış ve dolunun ardından meydana gelen sel felaketinin izleri havadan görüntülendi. Kozan ilçesinde dün akşam etkili olan sağanak yağışın ardından Tabak Deresi taştı. Taşkının etkisiyle Bucak yolu üzerindeki Karabuzağı Mahallesi Döşeme mevkiinde bağlantı yolları su ve çamurla kaplanarak trafiğe kapandı. Yolda bulunan bazı araçlar ise sel sularında mahsur kaldı. Selin boyutu dron ile kaydedildi. Görüntülerde taşan derelerin yatağından çıkarak çevreye yayıldığı, asfalt yolların söküldüğü ve dev kayaların sürüklenerek yerleşim alanlarına kadar ulaştığı görüldü. Özellikle Eskikabasakal ve Karabuzağı mahallelerinde tarım arazilerinin suyun şiddeti nedeniyle etkilenip zarar görmesi dikkat çekti. Bölgede bazı yollar tamamen kullanılamaz hale gelirken sel sularının bıraktığı çamur ve moloz yığınları havadan görüntülendi. "Tarım arazileri ve yollarda büyük hasar oluştu" Eskikabasakal Mahalle Muhtarı Levent Kara, yaşanan afetin büyüklüğüne dikkat çekerek, "Hepimize geçmiş olsun. Şu an durum ağır, bir can kaybımız var, bir üreticimizin de hayvan kaybı var. Tarım arazileri ve yollarda büyük hasar oluştu. Sel yaklaşık 20 dakikada dağdan aşağıya indi. Yağmur dolu ile karışık şekilde yağdı. Maden ocakları dağın yapısıyla oynadı, açılan yollar nedeniyle su doğrudan yerleşim alanlarına yöneldi. Mahallemizde en son böyle bir olay 60 yaşındaki vatandaşlarımızın çocukluk döneminde yaşanmış" dedi. "Daha önce de sel oluyordu ama bu kadarını görmedik" Sel sırasında evinin önünden suyun aktığını belirten Bekir Özgan ise, "Yoldayken köyde sel olduğunu eşimden öğrendim. Daha önce de sel oluyordu ama bu kadarını görmedik. Köprü yapılması lazım, tarlalara su gitmeyecek alanlar oluşturulmalı. Kozan’ın en yakın köylerinden biri burası ve en fazla zarar gören yer de burası" diye konuştu.
Muğla Üniversite öğrencilerinden "Anadolu Halk Kültüründe Ritüeller" sergisi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bünyesinde Doç. Dr. Filiz Gümüş Dönmez tarafından yürütülen Türk Halk Kültürü ve Mitolojisi dersi kapsamında, 4. sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan "Anadolu Halk Kültüründe Ritüeller" temalı sergi, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Anadolu’nun zengin kültürel mirasını yansıtan ritüeller ve inanç sistemleri, öğrencilerin hazırladığı özgün sunumlarla ziyaretçilere aktarıldı. Sergide; Nazar Kültürü, Rüyalar ve Anlamları, Uğursuzluk İnançları, Mistik Gökyüzü İnançları, Büyü ve Sihir, Hıdırellez, Fal ve Kehanet, Yağmur Duası, Demonik Varlıklar, Bereket Ritüelleri, Kurban ve Adak Geleneği, Şifa ve Bitki Kültü ile Aşure: Paylaşım ve Birlik Ritüeli gibi başlıklar ele alındı. Öğrenciler, her bir temayı yalnızca teorik bilgilerle değil; görsel materyaller, sembolik objeler ve canlandırmalarla destekleyerek ziyaretçilere interaktif bir deneyim sundu. Sergi alanında oluşturulan tematik masalar sayesinde katılımcılar, Anadolu halk inançlarının gündelik yaşamla olan bağını yakından gözlemleme fırsatı buldu. Etkinlik, hem öğrencilerin araştırma ve sunum becerilerini geliştirmelerine katkı sağladı hem de kültürel mirasın korunması ve aktarılması konusunda farkındalık oluşturdu. Yoğun katılımın gözlendiği sergi, ziyaretçiler tarafından büyük beğeni topladı.
Kütahya Kütahya’da ÇEDES yıl sonu şenlikleri başladı Kütahya’da "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) Projesi" kapsamında düzenlenen yıl sonu cami şenlikleri başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen proje çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerin 15 Haziran’a kadar devam etmesi planlanıyor. Kütahya İl Müftülüğü ile Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda, Kütahya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlenen şenliklere, kent genelindeki tüm okulların katılımı hedefleniyor. Gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin yoğun ilgisiyle başladı. Cami şenlikleri kapsamında kurulan "Maneviyat İstasyonları"nda camilerin tanıtımı yapılırken, cami adabı anlatılıyor. Ayrıca bir ayet, bir hadis ya da İslam tarihinden kısa anekdotların paylaşıldığı etkinliklerle öğrencilerin manevi bilgi birikimlerinin artırılması amaçlanıyor. Programda yer alan soru-cevap istasyonlarında bilgi yarışmaları düzenlenirken, cami bahçelerinde çeşitli oyunlar oynanıyor ve katılımcılara ikramlar sunuluyor. Etkinliklerle öğrencilerin milli ve manevi değerleri eğlenerek öğrenmesi hedeflenirken, camilerin sosyal hayatın aktif bir parçası haline getirilmesi de amaçlanıyor. Kütahya genelinde başlayan yıl sonu şenlikleri kapsamında camiler, gönüllü öğrencileri ağırlamak üzere kapılarını açık tutuyor.