GENEL - 18 Mart 2018 Pazar 10:41

(Özel Haber) Tarla haline getirilen meralar hayvancılığı engelliyor

A
A
A
(Özel Haber) Tarla haline getirilen meralar hayvancılığı engelliyor

AKSARAY (İHA) – Aksaray’da meraların sürülerek tarla yapılması, küçükbaş hayvan yetiştiricilerini hayvancılık yapamaz hale getirdi.

AKSARAY (İHA) – Aksaray’da meraların sürülerek tarla yapılması, küçükbaş hayvan yetiştiricilerini hayvancılık yapamaz hale getirdi. Üreticiler, bu sorunun biran önce çözülmesini istiyor.


Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da mera alanlarının tarım tecavüzü altında olduğunu söyleyen Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, meraların yetiştiricilere verilmemesi halinde Türkiye’deki et ve hayvancılık sorunlarının artacağını kaydetti. Meraların küçükbaş hayvancılığın olmazsa olmazı olduğunun altını çizen Aktürk, meraların herkes tarafından sürülerek tarla yapıldığını belirtti. Aktürk, “Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilmesi için meralara çok ciddi anlamda ihtiyaç olduğunu birçok kez söyledik. Tabii Türkiye’de özellikle ilimizde meralarımız tarım tecavüzü altında. Önüne gelen meralarımızı sürerek tarla yapıyor. Bu konuda çeşitli girişimlerimiz oldu ama sonuç alamadık. Bu meralar küçükbaş hayvancılığın olmazsa olmazıdır. Eğer biz hayvanlarımızı mandıralara kapatarak beslersek bugün Türkiye’deki et sorununun çok daha yüksek rakamlara çıkacağını görüyoruz. Bu meralarımızın tarım tecavüzünden kurtarılarak gerçek hak sahipleri olan üreticilere sunulması gerekmektedir. Islah edilmeli ve Türkiye’deki yem girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Mera olmadan küçükbaş hayvancılık yapmak, küçükbaş hayvancılığı sürdürebilmek mümkün değildir. O yüzden meralarımızın gerçek sahipleri olan küçükbaş hayvan üreticilerimize ıslah ederek teslim edilmesini bekliyoruz” dedi.



“Küçükbaş hayvancılık yapamaz duruma geldik”


Küçükbaş hayvan yetiştiricisi İsmet Üçkulak ise, meraların tarla yapılması nedeniyle hayvancılık yapamaz duruma geldiklerini belirterek, “Meralarımız şu anda ölü durumda. Meralarımızı herkes sürmeye başladı. Meralar tükenme derecesinde. Yağmur, kar yok, yağış yok zaten, bir de sürmeye başladılar. Şu durumda biz meralarda hayvancılık yapamaz duruma geldik. Çünkü meradan artı bir şey alamaz hale geldik. Önüne gelen sürmeye başladı. Kuraklık dersen aldı gidiyor. Şu an meraları görüyoruz. Gereğinin yapılmasını büyüklerimizden istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu Fethiye’de ikisi bir arada gerçekleştirilen 9. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansları (ICQMT2024) başladı. 9. Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024) Fethiye’de başladı. Ölüdeniz Mahallesi’nde düzenlenen konferanslara dünyadaki ünlü fizikçiler katıldı. Konferansa Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve 55 ülkeden yaklaşık 800 kişi katıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer Başkanlığı’nda gerçekleşen konferans açılışında küresel ısınmaya dikkat çekildi. Prof. Dr. Ali Gencer konuşmasında, “Konferansımızın asıl amacı, küresel iklim değişikliği ve bunun dünyamıza getireceği değişiklikleri önlemek üzere uluslararası bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığı artışı eğer kontrol altına alınamazsa hem ülkemiz hem de dünya açısından gerçekten yaşanamaz bir yer olacak. Ülkemizin uluslararası başlattığı çabalara bir destek olsun diye akademik bir bakış açısıyla gelişmeleri tartışacağız. Ülkemizin bu coğrafyada daha yaşanabilir bir ülke olması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bunun için Türkiye’nin pozisyon almasına ve yükseltmesi konularını teknik açıdan bu konferansta değerlendirmiş olacağız. Katılım oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.