ÇEVRE - 07 Haziran 2022 Salı 20:59

Aksaray’da sağanak yağış etkili oldu

A
A
A
Aksaray’da sağanak yağış etkili oldu

Aksaray’da öğle saatlerinde 25 dereceye kadar ulaşan hava sıcaklığı akşam saatlerinde yerini aniden bastıran sağanak yağışa bıraktı.

Aksaray’da öğle saatlerinde 25 dereceye kadar ulaşan hava sıcaklığı akşam saatlerinde yerini aniden bastıran sağanak yağışa bıraktı.


Aksaray’da öğle saatlerinde hava sıcaklığı 25 dereceye ulaşırken, Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü tarafından akşam saatlerinde yağmur beklendiği duyuruldu. Meteoroloji tahminlerine göre hava sıcaklığının aniden düşmesinin ardından yağış uyarısı yapılırken, beklenen yağmur akşam saatlerinde etkili oldu. Hava sıcaklığı yerini aniden bastıran sağanak yağışa bıraktı. Aniden etkili olan sağanak yağış yaklaşık 40 dakika etkisini sürdürdü. Tarım arazileri için verim açısından olumlu karşılanan sağanak yağışta kentin sokakları sessiz kaldı. Meteoroloji 8.Bölge Müdürlüğü yağışın gece saatlerinde tekrar etkili olacağını tahmin ederken, hava sıcaklığının 17 ila 19 derecede seyredeceğini duyurdu. Meteoroloji aynı zamanda Aksaray’da nem oranının yüzde 80’in üzerinde bulunacağını bildirdi.


Yağmura dışarıda yakalanan Musa Eser (58), “Uzun bir aradan sonra bayağı bir sıcak iklimden sonra çok güzel yağmur yağdı. Bereket yağdı. Aksaray için bütün Türkiye için çok güzel oldu. Bundan gayet mutluyuz. Rabbim bereket versin. Çok güzel oldu. Çiftçilerimiz için, çiftçilikle uğraşanlar için bekleniyordu bu yağmur, uzun süreden beri çöl sıcaklarından kurtulduk” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta sel alarmı: Önlemler üst seviyeye çıkarıldı Tokat’ta muhtemel sel ve su baskınlarına karşı düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından açıklama yapan Tokat Valisi Abdullah Köklü, bazı köylerin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirterek vatandaşlara dere yatakları ve riskli bölgelerden uzak durmaları çağrısında bulundu. Tokat Valiliği koordinasyonunda Tokat AFAD İl Müdürlüğünde Turhal ilçesi sel-su baskını koordinasyon toplantısı düzenlendi. Toplantıya il protokolü ve kurum amirleri katıldı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Tokat Valisi Abdullah Köklü, "Bugün de internet sitelerimizden, sosyal medya valilik hesaplarından bahsettiğimiz gibi önlemlerimizi alıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya tekrar davet ediyorum. Burada olan bu afete hazırlıklı olmak. Afete hazırlıklı olmak demek önceden önlem almak demek. Bu sene gerçekten son 60 yılın en kuvvetli yağışlarını yaşadık. Bu yağışlar nedeniyle ilgili kurumlarla toplantısını yaptık. Tokat Valiliği ve tüm kurumlar olarak bölge müdürlerimizle burada sağ olsunlar geldiler. Hazırız inşallah. Hep beraber el birliğiyle atlatmayı ümit ediyoruz. Bazı köylerimizi önleme amaçlı tahliye ettik. Tabii ki bu vatandaşlarımızın can güvenliğini temin etmek için aldığımız kararlar bunlar. Yani iki gün, üç gün vatandaşlarımız dışarıda, canı sağ olsun. Diğer konular çok önemli değil. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Özellikle dere yataklarından ve güzergahlardaki taşkın olabilecek tehlikeli yerlerden vatandaşlarımız mümkün olduğu kadar uzak dursunlar. Güvenlik güçlerimizin, tarım müdürlüğümüzün, özel idaremizin, Devlet Su İşlerimizin uyarılarına lütfen dikkatle dinlesinler. Onlar için önemli konular. Çünkü biz o planlamaları beraber yapıp vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. O konulara biraz daha dikkat verirlerse memnun oluruz. Turhal derken tüm Tokat vilayetinin toplantısını yaptık. Tabii ki tarım arazilerinde en fazla derenin şehrin içinden geçen yerler biraz daha hassas oluyor. Tural da o ilçelerimizden bir tanesidir. Zaten perşembe gününden beri cuma günü, cumartesi günü tüm özel idare, Devlet Su İşleri, belediye, AFAD, herkes sahada. 24 saat esasına göre dönem dönem bin 200 personelle 500 bandında araca çıktık. Özel sektörden de destek aldık. Gerekiyorsa daha fazla araçla müdahale ederiz. Vatandaşlarımız da duyarlı olurlarsa, bizlere yardımcı olurlarsa çalışmamıza inşallah afeti hep beraber güzel bir şekilde yönetmiş oluruz" dedi.