- 15 Eylül 2022 Perşembe 12:52

Aksaray’da yeni şehir mezarlığının yapımına başlanıldı

A
A
A
Aksaray’da yeni şehir mezarlığının yapımına başlanıldı

Aksaray Belediyesi Ervah ve Bedir Muhtar Kabristanlıklarının yetersiz kalması üzerine yeni şehir mezarlığının yapımı için harekete geçti.

Aksaray Belediyesi Ervah ve Bedir Muhtar Kabristanlıklarının yetersiz kalması üzerine yeni şehir mezarlığının yapımı için harekete geçti.


Son yılların nüfusu en hızlı artan illeri arasında yer alan Aksaray’da alt yapı ve üst yapı planlamalarını şehrin büyüme hızına paralel olarak gerçekleştiriliyor. Şehrin büyümesine bağlı olarak ortaya çıkabilecekleri ihtiyaçları gidermek üzere yeni projeler üreten Aksaray Belediyesi yeni mezar alanının yapımı için çalışma başlattı. Belediye Başkanı Evren Dinçer’in projelendirerek yapımına başlanılan yeni mezarlık alanı için kentleşmeden ve nüfus yoğunluğundan uzak bir nokta tercih edildi. Gençosman Köyü’nün karşısındaki arazide yeni mezarlık yapımına başlanıldı. Toplam inşaat alanı 340 bin metrekare olan mezar alanı içerisinde defin ve mezarlık hizmetlerinin yapılabileceği yapılar yer alacak. Geçtiğimiz aylarda yapım işlemlerine başlanılan şehir mezarlığının 150 gün içerisinde yapımının tamamlanması planlanıyor. İlerleyen yıllarda sorun yaşanmaması adına her detayın düşünüldüğü mezar alanı farklı kategorilere göre planlandı. Toplamda 29 bin adet mezar yenin planlandığı projede aile mezarı, eş yanı mezarı, sıralı mezar, gazi mezar alanı, şehit mezarı, kimsesiz mezarı, çocuk mezarı ve kimsesiz mezarı olarak alanlar oluşturulacak. Proje çerçevesinde güvenliğin sağlanması için alan içerisindeki 12 farklı noktaya 30 adet kamera yerleştirilecek. Vatandaşların mezar ziyaretleri esnasında ve defin işlemleri sırasında kullanması için 21 adet çeşmede f içerisinde değerlendirilecek. Ayrıca günün her saatinde ziyaret yapılabilmesi için 70 adet çevre aydınlatma direğinde 101 adet aydınlatma armatürü yer alacak.


Şehrin mezar alanı ihtiyacını uzun yıllar boyunca karşılayacak olan yeni proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, artan nüfus oranının yeni ihtiyaçları ortaya çıkarttığını belirtti. Başkan Dinçer, şehrin ihtiyaç duyduğu her alanda olduğu gibi mezar alanı ihtiyacını da giderecek projenin yapımına başlanıldığını duyurdu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da Tekin Uğurel için "Saygı Gecesi" düzenlendi Kütahya Belediyesi tarafından, kentin kültürel ve sanatsal hayatına uzun yıllar katkı sunan yazar, bestekâr ve musikişinas Tekin Uğurel onuruna "Saygı Gecesi" düzenlendi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda duygu dolu anlar yaşandı. Kütahya’nın kültürel hafızasında önemli bir yere sahip olan Tekin Uğurel için düzenlenen geceye şehir protokolü, akademisyenler, sanatçılar, yakın dostları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Salonu dolduran davetliler, usta sanatçının hayatı boyunca ortaya koyduğu eserleri ve kültürel katkılarını bir kez daha yakından hatırlama fırsatı buldu. Program kapsamında ilk olarak, Tekin Uğurel’in sanat ve edebiyat hayatını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimde sanatçının yıllar boyunca kaleme aldığı eserler, bestelediği çalışmalar ve katıldığı kültürel etkinliklerden kesitlere yer verildi. Gece boyunca söz alan dostları ve meslektaşları, Uğurel’in sanatçı kimliği, mütevazı kişiliği ve Kütahya kültürüne sunduğu katkılar hakkında konuşmalar yaptı. Programda seslendirilen eserler ve besteler ise davetlilerden büyük beğeni aldı. Etkinliğe katılarak konuşma yapan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, yaşayan değerlere sahip çıkılmasının önemli olduğunu belirterek, böyle anlamlı bir saygı gecesinin düzenlenmesinin takdire değer olduğunu ifade etti. Programın sonunda Belediye Başkan Vekili EjderhanGezer ile Belediye Başkan Yardımcısı Himmet Sarıyar tarafından, Tekin Uğurel’e hediye ve plaket takdim edildi. Duygusal anların yaşandığı gecede konuşan Tekin Uğurel ise kendisi adına böyle anlamlı bir organizasyon düzenleyen Kütahya Belediyesi yetkililerine ve geceye katılan herkese teşekkür etti.
Kütahya Tavşanlı MYO öğrencilerinden anlamlı etkinlik Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kuruçay İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine yönelik "Sevgi Köprüsü" etkinliği düzenledi. Üniversite öğrencileri, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve MYO yönetiminin destekleriyle gerçekleştirdikleri organizasyonda minik kardeşleriyle bir araya gelerek kültürel ve toplumsal değerleri paylaştı. Tavşanlı MYO Öğrenci Topluluğu Başkanı Ceren Demirayak’ın sunuculuğunu üstlendiği program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını üniversite öğrencileri adına yapan Dolunay Şahin, milli birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını pekiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Küçük kardeşlerimizin gözlerindeki ışıltı ve neşeyle güçlenecek olan birlik ruhu, geleceğe uzanan bir bağ oluşturacak" dedi. Kuruçay İlkokulu Müdürü Hasan Hüseyin Çevik ise üniversite öğrencilerini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu tür etkinliklerin çocukların sosyal ve kültürel gelişimine büyük katkı sağladığını vurguladı. Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, organizasyonun aziz milletimizin özünde yer alan yardımlaşma ve dayanışma kültürünün en güzel yansımalarından biri olduğunu dile getirdi. Çelik, desteklerinden dolayı Tavşanlı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’ne, Kuruçay Belediye Başkanı’na, okul yöneticilerine, muhtarlara ve emeği geçen tüm personele teşekkür etti. Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı da üniversite gençliğinin toplumsal dayanışma bilinciyle hareket etmesinin son derece anlamlı olduğunu belirterek, MYO yönetimine ve öğrencilere teşekkürlerini iletti. Kuruçay İlkokulu bahçesinde düzenlenen etkinliğe Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı, MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, okul müdürleri Ahmet Halid Güçlü ve Hasan Hüseyin Çevik’in yanı sıra MYO akademik ve idari personeli, muhtarlar, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Tavşanlı Gençlik Merkezi görevlilerinin de destek verdiği etkinlikte kurulan oyun alanlarında çocuklar gönüllerince eğlendi. Gün boyu süren programda sandalye kapmaca, donma oyunu, yüz boyama etkinlikleri, palyaço gösterileri gerçekleştirilirken, çocuklara pamuk şeker ikram edildi. Öğrenciler arasında sevgi ve paylaşım bağlarını güçlendiren etkinlik, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.