SPOR - 24 Ağustos 2025 Pazar 14:13

Runfire Salt Lake Ultra Trail Maratonu, renkli görüntülere sahne oldu

A
A
A
Runfire Salt Lake Ultra Trail Maratonu, renkli görüntülere sahne oldu

Aksaray’ın Eskil ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen Runfire Salt Lake Ultra Trail Maratonu, 3 gün süren ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen 750 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. Tuz Gölü’nün eşsiz beyaz yüzeyinde gerçekleştirilen maraton, hem sporculara hem de izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Etkinlik kapsamında 100 mil, 80K, 40K, 20K, 15K ve 10K olmak üzere 5 farklı kategoride gece ve gündüz koşuları yapıldı. 13 farklı ülkeden gelen sporcular, Tuz Gölü’nün zorlu parkurunda ter döktü. Maraton boyunca katılımcıların ve ziyaretçilerin konakladığı kamp alanında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Gece sinema gösterimi, konserler ve semazen gösterileriyle zenginleştirilen organizasyon, spor ve kültürü bir araya getirdi. Yarışmanın sonunda, dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.


Aksaray ve Eskil ilçesinin tanıtımına büyük katkı sağlayan bu uluslararası etkinlik, sporcuların performanslarının yanı sıra Tuz Gölü’nün doğal güzellikleriyle de hafızalara kazındı. Runfire Salt Lake Ultra Trail Maratonu, Eskil Tuz Gölü’nde geleneksel hale getirilip her yıl düzenleneceği bilgisi verildi.


Eskil Belediye Başkanı Mustafa Zavlak, "Türkiye’nin incisi Tuz Gölü’nde bir organizasyonun daha sonuna geldik. 3 gün boyunca Runfire Salt Lake Ultra Trail Maratonunu gerçekleştirdik. Çok şükür organizasyonumuzda, sporcularımızı, misafirlerimizi en iyi şekilde ağırladık. 750 sporcunun yanı sıra bin 500 kişi katılım sağladı onlara lojistik anlamda destek çıktık, misafir ettik, tüm ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yaptık. Çok şükür gelen misafirlerimizi güler yüzle, sporla, Tuz Gölü’nün eşsiz sonsuzluğuyla gecenin güzelliğiyle, gün doğumu ve gün batımın eşsiz manzarasıyla tabiatın en güzel ortamında sporların en güzeli atletizm yarışmasıyla uğurluyoruz. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Bir yıl sonra tekrar görüşmek ümidiyle diyorum" dedi.


80K yarışında ikinci olan Ayhan Esen, "80K’da genel ikinci oldum. 80K buranın en zorlu parkurlarından birisi. 80K, sabay 7de başlayıp günün en sıcak saatlerinde koşuluyor. Bende 7’de başlayıp 15.30’da tamamladım. Koşuyu tamamladığım sıcaklık 40-45 derece vardı. Baya zorlu bir yarış ama Tuz Gölü’nün sonsuz beyazlığında koşmak, ayrı bir deneyim. Dereceye giren tüm katılımcıları tebrik ediyorum" diye konuştu.


100mil yarışmacısı Davut Tatar, "100mil koşusunda bu ikinci deneyimim oldu. Burası ultra koşuların hiçbirine benzemiyor çok farklı bir duygu burası. Bu koşuda her türlü duyguyu yaşıyorsunuz, iyisini kötüsünü yaşıyorsunuz. Çok mutlu oluyorsunuz ağlayasınız geliyor ve daha çok halüsinasyonlar görüyorsunuz. Ultra koşuların bir kültürü bir geleneği diyelim. Tuz Gölü’nde koşmak ayrı bir duygu" ifadelerini kullandı.


100mil yarışmacısı Yasin Ünal ise "Bu ikinci 100mil yarışım oldu. İnanılmaz bir coğrafya çok çok zor, normalde dağlarda tepelerde koşmak kolay gibi geliyor görünce ama kesinlikle daha zor. 100mil koşusu olunca halüsinasyonlar eşliğinde koşuyorsun, ben en son bir cüceyle koşuyordum samimi söylüyorum kendi gölgemi cüce olarak görmeye başlamıştım. Herkesin en azından bir kere denemesi gereken bir parkur. Çok güzel" diye konuştu.



Runfire Salt Lake Ultra Trail Maratonu, renkli görüntülere sahne oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Sarıkamış şehitleri için eksi 10 derecede saygı nöbeti Sarıkamış Harekatı’nın 111’inci anma etkinlikleri kapsamında Allahuekber Dağları’nda donarak şehit olan binlerce Mehmetçiğin anısına öğrenciler sıfırın altında 10 derece soğukta temsili saygı nöbeti tuttu. Etkinlik, Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Meslek Yüksek Okulu önünde başladı. Okul önünde toplanan öğrenciler ve protokol üyeleri, ellerinde Türk bayraklarıyla yaklaşık 4 kilometre yürüyerek Alisofu Şehitlik Anıtı’na geldi. Buradaki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. O dönemde yaşanılan zorlukları hissetmek adına asker kıyafeti giyen öğrenciler, değişimli olarak Alisofu Şehitlik Anıtı’nda temsili saygı nöbeti tutarak nöbet değişimi gerçekleştirdi. Kuran-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından program sona erdi. Programın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kars Valisi Ziya Polat, "Ecdadın, atalarımızın izinde, onların iman dolu yüreklerine vatan, millet sevdasıyla Allahuekber Dağları’nda şahadet şerbeti içmesinin 111’inci yılındayız. Öncelikle tüm şehitlerimizi, bütün ecdadımızı rahmetle, minnetle anıyoruz. Kardan kefen giyen atalarımızı, büyüklerimizi bu imanı, inancı gençlerimize aktarmak için bugün 22 Aralık’ta genç kardeşlerimiz, hemşehrilerimiz, STK’larımız, kurum kuruluşlarımız, saygı nöbeti yürüyüşümüzü devraldık. Genç kardeşlerimizle saygı nöbetine başladık. Tabii bu dağlar, Allahuekber Dağları on binlerce yiğidin iman dolu, inanç dolu, devlet, millet için düşmandan çok soğukla mücadelesinin hüzün hikayesinin yazıldığı topraklar. Bu devlet, bu millet için şehit olan şehadet şerbeti içmek için yola çıkan tüm şehitlerimize rahmet, minnet, saygılar diliyoruz" dedi. Polat, "Bugün nöbeti devralan genç kardeşlerimiz aynı kalple, aynı akılla bu iman, bu inançla yürüdüler ve yürüyecekler. Bu devlete hizmet etmek, bu millete hizmet etmek için gerektiğinde de canımızı seve seve feda etmek için yürüyoruz. Nöbeti tutuyoruz, nöbeti devralıyoruz. Sarıkamış şehitlerimizi anma programı 3-4 Ocak’ta bu topraklarda olacak. Tüm hemşehrilerimizi anma töreni programımıza davet ediyoruz. Birlikte dağlarda aynı soğuğu hissediyoruz. Belki aynı soğuk olmayabilir ama bu imanla, bu inançla, bu düşünceyle bu yollarla şehitlerimizin izinde yürümek için tüm hemşehrilerimizi, tüm insanlarımızı, Türk milletimizi buraya davet ediyoruz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından program sona erdi. Programa, Vali Ziya Polat, Kars Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger, Sarıkamış Kaymakamı Enis Aslantatar, Sarıkamış Belediye Başkanı Serdar Kılıç, AK Parti Kars İl Başkanı Muammer Sancar, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Tolga Adıgüzel, Kızılay Kars Şube Başkanı Kübra Hüryurt, daire amirleri, STK temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Ankara AK Parti Milletvekili Ensarioğlu: "Söz konusu açıklamalarım, Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi" Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, "Benim düşünce ve açıklamalarım açık ve nettir. Söz konusu açıklamalarım, parti politikalarımızda sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi dışında, kimsenin çelişkili irade ortaya koyamayacağı ve AK Parti’de böyle bir şeyin mümkün olmayacağını kesin cümlelerle hatırlatmak adınaydı. Sayın Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi" dedi. Ensarioğlu, bir yabancı yayın kuruluşuna verdiği röportajla ilgili yazılı açıklama yaptı. Ensarioğlu şunları kaydetti: "Yabancı bir yayın kuruluşuna Terörsüz Türkiye süreci ve Meclis Komisyon çalışmalarıyla alakalı verdiğim bir mülakatta, sürece dair yaptığım değerlendirme sonunda, sunucunun ısrarlı Suriye politikası konusunda, sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanı sayın Hakan Fidan’ın politikalarında çelişkiler olduğuna dair verdiğim cevapta, böyle bir şeyin olmayacağını söyledim. Sözlerimin sonunda partimizin ve hükümetimizin politikalarını belirleyen iradenin sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi olduğunu, buna karşı bir irade ortaya koyanın ya görevi bırakması gerekir, ya da görevden alınır şeklindeki ifademin amacı ve maksadı gayet net olduğu halde üç gündür, bağlamı ve maksadı dışında, bazı art niyetli çevrelerin çeşitli sosyal medya mecralarında çarpıtarak yorumladıklarını üzüntüyle müşahede ettim. Benim düşünce ve açıklamalarım açık ve nettir. Söz konusu açıklamalarım, parti politikalarımızda sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi dışında, kimsenin çelişkili irade ortaya koyamayacağı ve AK Parti’de böyle bir şeyin mümkün olmayacağını kesin cümlelerle hatırlatmak adınaydı. Sayın Dışişleri Bakanının özelde şahsına yönelik değildi."